tisdag, december 26, 2006

Favoritinlägg från året som gått

Bloggen Bent har utlyst en tävling om årets bästa politiska blogg. Många bloggar har nominerats (mest av andra bloggare, tror jag) och så även denna blogg. Jag har svårt att tro att jag skulle skriva årets bästa blogg, men jag är ändå glad och hedrad av nomineringen och eventuella röster. Nu verkar det vara tekniska problem på bloggen bent, så själva omröstningen har inte kommit igång än, men förhoppningsvis händer det nu i mellandagarna.
När tävlingen utlystes så passade jag på att samla ihop en lista på mina favoritinlägg under året som gått. Dels för att de som eventuellt hittade hit genom tävlingen skulle få en bild av mitt bloggande, dels för att jag själv skulle få en sammanfattning av vad jag skrivit under året. Nu får vi se om och när själva omröstningen kommer igång, men listan på favoritinläggen får ni oavsett. Jag har grupperat dem efter de ämnen jag oftast skriver om för att få mer av överblick. Håll till godo!

Utbildningspolitik
Uppsala hittar på eget betygssystem - sågas av kåren
Tagedagen succé igen
Regeringen försvårar breddad rekrytering
Viktig debatt om akademikerarbeslösheten
Akademikerarbetslösheten är en myt - utbildning lönar sig
Slopad gräddfil ger bredare rekrytering
Överger regeringen 50%-målet
Fusket ökar - men det räcker inte med hårdare tag
Hårda csn-regler hindrar det livslånga lärandet

Kyrka, religion och teologi
Medlemskap en solidaritetshandling
Missionskyrkan, budget och Mellanöstern

Historisk valseger för Jackelén i Lund
Kyrkomötet invigt och utskotten valda - utan sd
Wejryd installerad som ärkebiskop
Må vinden vara din vän - KG avtackad
Kränkande bilder eller utmanande konst?
Arbetsmiljöverket granskar svenska kyrkan

Jämställdhet/feminism
Jämställdheten knappast alliansens starka kort
Jag har mer erfarenhet än du tror
Jämställt sex - ja tack!
Mp trampar snett om vårdnadsbidrag
Ge alla kvinnor rätt till abort i Sverige
Prostitution är inte en tjänst bland andra

Internationellt
Ärkebiskopen kräver handling i Mellanöstern - och Bildt lyssnar

Nobelpris till mikrokrediter - ett sätt att utrota fattigdomen
Insamlingarna går trögt
Chokladens mörka hemlighet

Eftervalsanalys
Förnyare - inte samma som på nittiotalet
Jämtin - hetare än Wallström?

Nalin Pekgul en viktig röst i socialdemokratin

Nuder blundar för rimlig kritik
Eftervalsanalys med Josh Lyman
Dags för förnyelse

Inför valet
Reinfeldt blir svaren skyldig
Trams om enpartistat
Vill du har Alfons Åberg som statsminister?
Valupptakt i Uppsala
Det finns visst jobb i manife(s)tet

Rasism och integration
Det är retoriken som är problemet - inte politiken i sig

Jodå, CMR har en poäng
Integrationspolitiken segregerar
Bollhusmötet - att lära av historien

Kultur
Kanye West rockade hårt på Skeppsholmen
Uppsatsen om Sex and the city
USA:s president är en kvinna

Predikningar
Predikan 12:e efter trefaldighet
Predikan Kristi förklarings dag
Påskpredikan
Predikan 2:a i fastan

Övrigt
Bloggutmaning om politisk identitet
Det är näringslivet som bjuder på sprit, inte staten
Almedalen - kortversionen
Kaftanångesten är här

Andra bloggar om: , , ,

torsdag, december 21, 2006

God jul!

Årets julstök har för min del mest bestått av flyttpackande, i samband med slutspurt i studierna och annat framtidsfix ligger bloggen på sparlåga. Nu väntar julfirande och familjemys och sedan flytt och eventuell sporadisk internetuppkoppling, så sparlågan fortsätter nog ett tag till. Återkommer med årssammanfattningar och framtidsvisioner framåt nyår.

God Jul önskas alla bloggläsare!

Medan de befann sig i Betlehem var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härberget.
Luk 2:6-7

Bilden föreställer julkrubban i Sofia kyrka, Stockholm och kommer från Svenska kyrkans bildbyrå IKON. Foto: Jim Elfström

fredag, december 15, 2006

Kårkrav blir konst

Igår överlämnade Uppsala studentkår en tavla till Uppsala universitets rektor Anders Hallberg. Tavlan är en del av Uppsala studentkårs kampanj för mer undervisningstid, och föreställer just mötet mellan student och lärare. Den är målad Kajsa Hallberg, tidigare kårpolitiker (för övrigt också den som målade tavlan av Betty Pettersson, Uppsalas första kvinnliga student, som nu hänger på Gotlands nation). Gåvan verkade uppskattas mycket av såväl rektor som resten av universitetsledningen. Unt rapporterar:
- Det här ska hängas upp väl synligt och vi kommer att ta reda på varför det skiljer så mycket mellan olika utbildningar, sade Anders Hallberg.
--
-
-Imponerande! Ett listigt konstverk och en utmärkt kampanj. Undervisningstiden är ett stort strukturproblem för universiteten, inte bara i Uppsala, och man kan inte annat än stödja detta, säger Ulrika Knutson, kulturjournalist
och ledamot i Uppsala universitets styrelse.
I kårtidningen Ergo beskriver konstnären tavlan:
- När jag planerade tavlan som ska symbolisera mer undervisning tänkte jag på tre typer av möten; studenten möter föreläsaren, studenter samtalar med varandra och studenter i relation till omvärlden. Detta har jag försökt kommunicera i bild genom mötet mellan en student och en professor i förgrunden, seminariet som pågår bakom dem och det öppna fönstret mot Uppsala.
Uppsala studentkår har under hösten kampanjat för kravet att alla studenter ska ha rätt till 10 timmars lärarledd undervisning per vecka. Det är framför allt inom humsam-området som problemet med lite undervisning finns. Kåren har gjort flera undersökningar, och det visar sig bland annat på A-studenter historisk-filosofiska fakulteten har i snitt fem timmars undervisning i veckan. Den senaste undersökningen visar att C-studenter på teologiska fakulteten har så lite som tre timmars undervisning/vecka. Och även om rektor inte på stående fot lovade några förbättringar verkar fler och fler lyssna på kårens krav och inse det orimliga att upprätthålla utbildningskvalitet utan tillräckligt med lärarledd undervisning.

Bilden föreställer rektor Anders Hallberg och prorektor Kerstin Sahlin-Andersson och konstverket. Foto: Hannes Ljunghall, Ergo
Andra intressanta bloggar om: , , , , , ,

tisdag, december 12, 2006

Uppsala hittar på eget betygssystem - sågas av kåren

Frågan om införande av ECTS-betyg, en sjugradig betygsskala, är het i utbildnings- och studentvärlden. Den förra regeringen valde att införa den nya betygsskalan som standard utan det är upp till varje lärosäte. Några (som Stockholms universitet) har infört den, några (exempelvis Lund) har avstått. Och ett universitet, Uppsala, funderar på att hitta på ett eget betygssystem. Kreativt kanske, men knappast på något sätt konstruktivt.

Bland studentkårer finns olika syn på att införa fler betygssteg och på att få jämförbara betyg över Europa, men de flesta kårer är liksom SFS skeptiska till fler betygssteg. Min egen kår, Uppsala studentkår är mycket negativa till att införa fler betygssteg, särskilt som modellen i Sverige knappast kommer leda till mer jämförbarhet i Europa - eftersom olika länder har olika utbildningar och olika betygssättningsformer (i Sverige målrelaterade men i de flesta andra länder relativa betyg) så kommer jämförbarheten inte vara reell.

På Uppsala universitet pågår diskussionen om betygssystem, och har remissats av fakulteter och studentkårer. Av de nio fakulteterna vill bara två ha den sjugradiga betygsskalan och ingen av kårerna vill ha den. Däremot har några fakulteter önskat fler betygssteg, vilket gjort att det nu ligger ett försalg på ett helt eget betygssystem: med beröm godkänt, icke utan beröm godkänt, godkänt och underkänt. Förutom att beteckningarna på betygen låter som de är hämtade från 1800-talet, så innebär det raka motsatsen till den jämförbarhet som åtminstone eftersträvas i ECTS-betygen. Uppsala får ett helt eget system som försvårar mobiliteten inte bara i Europa utan även till andra svenska lärosäten.

Uppsala studentkårs vice ordförande Kristina Persdotter uttalar sig i unt:
- Vi är emot de sjugradiga ECTS-betygen, eftersom vi ser så många nackdelar och nästan inga fördelar, säger Kristina Persdotter, vice ordförande i Uppsala studentkår och ansvarig för utbildningsfrågor.
- Vi befarar att fler betygssteg skulle öka stressen hos studenterna, sänka kvalitén på utbildningen när lärarna gör tentor som är lättare att poängsätta. Vi tror också att grupparbete skulle försvåras och att det skulle bli svårare att bedöma samarbetsförmåga och kritiskt tänkande.

- Sen är vi oroliga för att fler betygssteg kan leda till att gränsen för godkänt sjunker. Det är särskilt oroväckande inom legitimationsyrken.
Trots kårens motstånd mot sju betygssteg tycker hon att det här förslaget om möjligt är ännu sämre.
- Bara två av universitetets nio fakulteter och ingen av studentkårerna vill ha sjugradiga betyg. Att då föreslå en hemsnickrad fyragradig betygsskala med väldigt omoderna beteckningar för alla studenter är en dålig kompromiss. Om Uppsala universitet inför ett helt eget betygssystem kan det försvåra rörligheten både inom och utom Sverige.
Läs mer i Kårbloggen, Uppsala studentkårs presidiums blogg.

Andra intressanta bloggar om: , , ,

måndag, december 11, 2006

Helle Klein visar på vardagsskyrkan

Idag skriver Heller Klein en krönika på aftonbladets ledarsida där hon sammanfattar sin prästpraktik i Farsta församling. Det är en fin skildring av en kyrka i vardagen som ser människor i den livssituation de är. Läsvärt!

I januari - ungefär när jag börjar jobba på min första prästtjänst i Köping - påbörjar Klein sitt år på pastoralinstiutet, sista delen av prästutbildningen. Det är bara att önska lycka till!

fredag, december 08, 2006

SSU visar vägen i eftervalsdebatten

Idag presenterar SSU sin valanalys på DN debatt och det är en uppmuntrande och befriande läsning. Det är ett insiktsfullt erkännande av det totala misslyckande som s gjorde i valet, och att det misslyckandet inte kan skyllas på Göran Persson. Politiken utformades i alltför hög grad på regeringskansliet och framför allt finansedepartementet, och då förlorades kontakten med väljarna. S framstod som nöjda och ovilliga att se de ökade klyftorna i samhället. Socialdemokratin måste vara i ständig opposition mot orättvisor - och nu när vi inte var det tappade vi folkets förtroende. Det som behövs nu är inte i första hand att byta partiledare utan att arbeta för en ny politik - en politik som inte blundar för verkligheten utan tar sin utgångspunkt i människors erfarenheter av ökade klyftor och orättvisor i samhället. Den nuvarande eftervalsdebatten rör sig om fel saker - det finns en risk i att allt skylls på Göran Persson och att vi inte vågar se de politiska förändringarna som behövs, skriver Johan Hassel, ordförande för SSU:s valanalysgrupp.

Intressantast är den slutsats ssu drar om hur arbetet i partiet måste förändras:
Inför och under valrörelsen utformades och formulerades politiken i stor utsträckning av regeringskansliet och finansdepartementet. En sådan ordning leder ofrånkomligen till att politiken tappar sin livsviktiga förankring i människors vardag och samhällets reella villkor.

Vi är många som tror att ju större inflytande partiets medlemmar har över politikens utformning och riktning, desto närmare kommer politiker och medborgare varandra och desto mer samstämd blir bilden av verklighetens förutsättningar och problem.

Detta uppnår vi genom att ge de människor som i dag går med i partiet i protest mot den borgerliga regeringen inflytande över politiken som ska leda till valseger 2010. Vi gör det genom sätta det lokala politiska engagemanget i fokus och lägga makten över vårt partis politik i händerna på våra medlemmar.
---

Den gemensamma nämnaren för de områden och orter där socialdemokraterna gått framåt i valet är de lokala företrädare som funnits bland människor, lyssnat, samtalat och fört de människors talan vars förtroende de fått. Det är så socialdemokratin år efter år under 1900-talet vunnit medborgarnas förtroende och det är folkrörelsens grundläggande idéer som fortfarande är nyckeln till en framgångsrik socialdemokrati.


Jag delar helt den här uppfattningen, och den ligger nära det som jag har skrivit tidigare om behovet av ett nytt ledarskap och en ny syn på medlemmarna och ledningen inom socialdemokratin. Förhoppningsvis kan SSU nu sätta lite fart på den verkliga eftervalsdebatten - den som inte handlar om vem som verkar kunna få mest stöd i partiledarvalet, utan hur vi vill att vårt parti och vår politik ska se ut i framtiden för en valseger 2010.

Andra bloggar om: , , , ,

torsdag, december 07, 2006

Ordningen för partnerskapsvälsignelse klubbad

Igår onsdag beslutade kyrkostyrelsen slutgiltigt utformningen av ordningen för välsignelse över registrerat partnerskap. Det innebär att beslutet som kyrkomötet fattade förra hösten nu är helt genomfört och det finns en officiell ordning för en kyrklig välsignelse över partnerskap. Sådana välsignelseakter har funnits åtminstone sedan 1995 men har utformats mer fritt. Sedan förra året är de nu stadgade och det finns rätt för alla som vill ha sådan välsignelse att få det.
Imorse intervjuades ärkebiskop Anders Wejryd i p1 morgon (ca 7.40 imorse) och intervjun refereras också i kyrkans tidning:
Anders Wejryd, ärkebiskop, glädjs över beslutet:

– Människor som vill leva i en trofast kärleksrelation kan nu erbjudas välsignelse över sin relation i en offentlig gudstjänst. Det är ett viktigt beslut!

Gudstjänstordningar måste vara slitstarka och bibliska, personliga och allmängiltiga. Det är svårt. Jag tror att vi har hittat fram nu, säger Anders Wejryd.

Hela ordningen finns på svenska kyrkans webbplats (pdf). Här följer en av inledningsbönerna:

Kärleken är en Guds gåva.
Trofast kärlek bygger upp samhället,
är människor till hjälp och glädje
och ger inbördes stöd och fördjupad samhörighet
i mörka och ljusa dagar.
Ni har valt att leva i partnerskap,
att leva i förtroende och kärlek,
att ha ansvar för varandra (för hem och barn)
och att troget stå vid varandras sida.
Därför behöver er gemenskap med Guds hjälp
vårdas i ömhet och omsorg.

Ett tidigare inlägg om kyrkans (och min) syn på äktenskap och parterskap.
Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag, december 06, 2006

Jan Eliasson undervisar i Uppsala


Förre utrikesministern tillika fd ordförande för FN:s generalförsamling Jan Eliasson kommer till Uppsala i vår. I januari 2006 blev han hedersdoktor vid institutionen för freds- och konfliktsforskning vis Uppsala Universitet och nu ska han gästforska vid institutionen under nästa termin, skrev unt häromdagen. Bland annat ska han delta i flera internationella konferenser, men han ska också vara med och undervisa i statskunskap.

Andra bloggar om: , ,

måndag, december 04, 2006

Bloggblogg: slutspurt

Jag ligger lite lågt med bloggandet just nu vilket mest beror på att jag har sjukt mycket att göra i skolan. Jag ska vara student i ganska precis två veckor och en dag till, och det är mycket som ska skrivas och läsas och förberedas och tänkas. För att inte tala om alla julfester som ska hinnas med. Så jag bloggar så mycket jag hinner och orkar.
Annars finns det ju att skriva om - borgarna säljer ut sjukhus, reinfeldt försöker verka folklig/arbetaraktig genom att låta sig intervjuas på en fabrik iklädd svetsglasögen (extremt oklädsamt, rapport 19.30-sändning ikväll), bloggarna diskuterar huruvida persson skämtade angående språkrörsmodellen, alla skyller valförlusten på persson och färre har gått ur kyrkan i år. Men det får bli en annan dag.

fredag, december 01, 2006

Se människan bakom HIV och AIDS

Idag är det Världsaidsdagen, då HIV/AIDS-epidemien uppmärksammas över hela världen.

I veckan inleds också Julinsamlingen, varje år har Svenska Kyrkans Mission en insamlingsperiod från första advent fram till Trettondagen. Och i år är temat Se människan bakom HIV och AIDS. Bilden visar Dommeti Sridevi, 20 år, från södra Indien och hennes nyfödda dotter. Dommeti är hivpositiv. En del sjukhus tar inte alls emot hivpositiva, men Dommeti var välkommen på kyrkans sjukhus. Om 18 månader får hon veta om också hennes barn är hivpositivt. På skm:s hemsida finns följande text:

"Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne på härbärget.”
Så berättar evangelisten Lukas om Jesu födelse. Dommetri Sridevi i Indien togs inte emot på sjukhusen när det var dags för henne att föda. Men på kyrkans sjukhus var hon välkommen. Där såg man inte in första hand henne som hivsmittad. Man såg människan bakom hiv och aids.

Dommetri och hennes nyfödda dotter har därför blivit bärare av årets julinsamlingstema ”Se människan bakom hiv och aids”. Julinsamlingen startar den första advent och avslutas Trettondedag jul. Under dessa advents- och julveckor har Svenska kyrkans mission som mål att samla in 25 miljoner kronor genom att informera om den världsvida kristna gemensakapen och vikten av ett liv i mänsklig värdighet. Inte minst för alla dem som direkt och indirekt drabbas av hiv och aids runt om i världen.

På hemsidan finns också en lång rad artiklar och olika material, som underlag för konfirmandlektioner och gudstjänstmaterial. Där finns också mer konkreta beskrivningar av de olika projekt som skm stöder inriktade på HIV och AIDS. Det handlar till stor del om sjuk- och hälsovård på olika sätt och stöd till föräldralösa barn, men allt mer har arbetet kommit att handla om att bryta tystnaden och stigmat kring HIV/AIDS - se människan helt enkelt.

Stöd insamlingen genom att sätta in en gåva på pg 90 99 99-5 eller bg 909-9995 märkt "julinsamlingen" eller ge en gåva direkt här.

Andra bloggar om: , , , , , ,