söndag, november 05, 2006

Nalin Pekgul en viktig röst i socialdemokratin

S-kvinnors ordförande Nalin Pekgul gästade Ekots lördagsintervju igår, och det handlade naturligtvis mest om eftervalsanalys och ordförandevalet. Pekgul har ju länge varit en av få kritiska röster inom partiledningen, och en av de intressanta sakerna hon pratade om var just detta, att kunna kritisera inifrån. Hon riktade vass kritik mot vissa (inte namngivna) personer i ledande positioner som aldrig framför någon kritik internt eller ens driver frågor men så fort vinden vänt (= valet förlorats) kritiserar framför allt Göran Persson i media. Pekgul beskrev hur hon ofta varit ensam eller fått stöd från några få i att vilja diskutera frågor i partistyrelsen och VU men att en del som håller tyst där gärna pratar med media. Och jag tycker absolut att hon har en poäng. Den brist på högt i tak i partiet som många (även jag) beskrivit är ju framför allt ett problem i de interna sammanhangen - vad som sägs i media är, tro det eller ej, inte lika viktigt som vad som sägs på de beslutande mötena.

Nalin Pekgul pratade också om vikten av att välja en kvinna som ny partiordförande. Något annat hade väl snarast varit att betrakta som tjänstefel av kvinnoförbundets frontfigur. Men hon talade också om vikten av att få ett förnyat ledarskap på fler sätt, och hon menade också att det finns starka konservativa krafter i partiet som till varje pris vill undvika en kvinna på partiledarposten.

Även i det fallet tror jag att hon har rätt, även om han kanske använder ett starkt språk. Oavsett det konspiratoriska draget i hennes uttalande så brukar kvinnliga kandidater till olika poster ha en tendens att försvinna eller utsättas för hårt tryck. Glädjande i det ljuset är beskedet att Carin Jämtin behåller sin plats i riksdagen vilket måste ses som en vink om att hon inte tänker räkna ut sig från partilederiet än. Jämtin är i mina ögon en mycket stark kandidat, och kanske kan hon vara en av de som står kvar i slutskedet. Hon verkar också ha ett brett och starkt stöd, hur mycket lär vi få veta allt eftersom de olika nomineringarna kommer in från olika håll i partiet.

Nalin Pekgul är knappast den smidigaste personen bland de ledande socialdemokraterna, just därför är hon så viktig. Få har som hon både öppet och internt kritiserat ledarskapet och hon har drivit på i viktiga frågor. Förhoppningsvis finns hon med även i fortsättningen i den förnyade partiledningen.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: