fredag, september 15, 2006

Jämställdheten knappast alliansens starka kort

I en artikel på expressen.se skriver Anders Jonsson om partiledardebatten i tv4 igår. I stort skriver han väl ungefär vad man kan förvänta sig, utom på en förvånande punkt: att jämställdheten skulle vara en vinnarfråga för alliansen, och att det skulle vara de som har den trovärdiga jämställdhetspolitiken.

Ursäkta. Är det här ett skämt?

Jag betvivlar inte att det finns många inom de borgerliga partierna som vill arbeta för mer jämställdhet. Och även alliansen verkar ha hajat att det inte går att blunda för att frågorna är viktiga och att det finns ett tryck på att hitta sätt att få män att stanna hemma med barnen. Men skulle verkligen alliansen vara det rimliga alternativet för den som väljer parti efter jämställdhetspolitiken?

Den borgerliga alliansen har visserligen ett förslag om jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen. Men samtidigt vill de införa vårdnadsbidrag, något som kommer att göra många kvinnor beroende av sina män och ge dem sämre pension om de stannar hemma längre. Det är dessutom inte något som bara handlar om de individer som väljer att vara hemma - redan nu påverkas alla kvinnors löner och karriärsmöjligheter av att en majoritet av föräldraförsäkringen tas ut av kvinnor. Ett vårdnadsbidrag skulle knappast göra dem situationen längre.

Ett av få andra förslag som alliansen lagt fram för att gynna jämställdheten är avdrag för hushållsnära tjänster. Det är en subvention som inte alls är något okomplicerat jämställdhetsförslag - det innebär att den övre medelklassens kvinnor får skattelättnader för att kunna köpa loss tid från arbetarkvinnor (oftast med utländsk bakgrund). Problemet är inte att inte familjer inte har råd att köpa hjälp, utan att män och kvinnor inte delar på hemarbetet och att det slår tillbaka mot alla kvinnor på arbetsmarknaden. Att använda gemensamma pengar för att ge dem redan priviligierade lättnader som dessutom inte på något strukturellt sätt påverkar arbetsfördelningen i samhället sett till kön, kan knappast vara en modern progressiv jämställdhetspolitik.

Det som på ett strukturellt sätt påverkar arbetsfördelningen mellan män och kvinnor i samhället handlar om en utbyggd och billig barnomsorg, rätt till heltid och en jämnare fördelad föräldraförsäkring. Gissa vilken sida som föreslår det?

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: