onsdag, juli 12, 2006

Det är näringslivet som bjuder på sprit, inte staten

Det populäraste videoklippet just nu på knuff.se är Martin Borgs film Mingelfonden - gratis är gott, som finns på Skattebetalarnas förenings hemsida. Han går runt i Almedalen och filmar minglet och låter Skattebetalarnas förening uttala sig om hur mycket pengar statliga bolag och myndigheter lägger på att vara i Almedalen (2 miljoner) och skramlar sedan ihop pengar till en mingelfond. Men de öl han köper för pengarna åker han ut till Tofta strand och minglar bland "vanligt folk" som klagar på hur skattepengarna används.

Den stora logiska luckan i det här (förutom att Skattebetalarnas förening får framstå som objektiva folkets företrädare) är att inga eller väldigt lite skattepengar går till "mingel", åtminstone om det betyder bjudsprit (-vin, -öl). Statliga bolag och myndigheter finns på plats i Almedalen och ordnar aktiviteter och seminarier, men det är inte de som står för grillbuféer, lunchföredrag med mat och gratis vin/öl/drinkar. Det gör näringslivet i olika former - svenskt näringsliv, almega, pr-byråerna och fler. På de seminarier som ordnas av myndigheter (och partier och ideella organisationer också, ska tilläggas) har man tur om det bjuds på kaffe, oftast finns inte ens vatten eller frukt. Vill man bli bjuden flott ska man hänga hos kapitalet, inte staten.

Man kan naturligtvis ha åsikter om huruvida statliga myndigheter och bolag ska ägna sig åt folkbildning/opinionsbildning. Men när de nu har det uppdraget, är det knappast orimligt att de är på en av de viktigaste opinionsbildningsplatserna i Sverige. En av de myndigheter som "anklagas" i filmen är SIDA - som ordnade arrangemang i sina egna lokaler belägna vid Donners plats, mitt i smeten, sannolikt med sin egna befintliga personal. Jag skulle ärligt talat vara mer upprörd över användandet av "mina" skattepengar om SIDA inte tog tillfället i akt att lyfta de globala frågorna när hela tycker-etablisemanget bokstavligt talat flyttar in på deras bakgård. Jag har också svårt att tycka att det är konstigt att riksutställningars fördomsbibliotek som brukar finnas på olika stora evenemang finns i Visby just den här veckan.

Skattebetalarnas förening kör med en dåligt underbyggd populism. Jag diskuterar gärna hur skattepengar används - eftersom jag till skillnad från de som kallar sig "skattebetalarna" faktiskt gillar att vara en (skattebetalare, alltså) - men utifrån rimliga utgångspunkter. Inte insinueringar om att almedalens mingelfester som näringslivet bjuder på skulle vara bekostade med skattemedel.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: