måndag, maj 22, 2006

Chokladens mörka hemlighet

I fredags släppte Lutherhjälpen och Swedwatch en rapport om arbetsförhållandena för de bönder i Västafrika som odlar den kakao som vi äter. Kakao är den fjärde största livsmedelsråvaran på världsmarkanden - efter spannmål, socker och kaffe - och inbringar stora vinster för företagen, framför allt i Elfenbenskusten som står för 40% av kakaoproduktionen i världen. Men chokladen som odlas där produceras med hjälp av barnarbete och tvångsarbete, och med hård besprutning där gifter används som förbjöds i Sverige för mer än 20 år sedan. Över 60 000 barn uppges arbeta med kakaoodling i Elfenbenskusten. Liknande problem finns i flera andra närliggande länder också.

En orsak till problemen är det sjunkande världsmarknadspriset på kakao. Priset idag är ungefär en fjärdedel jämfört med för 20 år sedan, och det är de kakaoodlande bönderna som drabbas och tvingas till orimliga arbetsvillkor.

Vill man undvika att stödja de företag som utnyttjar arbetare och bönder, och istället se till att det är de som odlar som får betalt, är det enklaste sättet att köpa rättvisemärkt choklad. Lista på märken och återförsäljare finns hos Rättvisemärkt.

Hela rapporten finns här (pdf 72 sidor) och en mindre broschyr finns här (pdf 8 sidor).

Inga kommentarer: