söndag, september 03, 2006

Wejryd installerad som ärkebiskop

Igår mottogs Anders Wejryd som Svenska kyrkans nya ärkebiskop. Ungefär 1400 perosner var på plats i Uppsala domkyrka - en lång rad internationella och svenska biskopar och kyrkoledare samt olika representanter för samhället. Och så massa kyrkfolk och allmänhet som nog var nyfikna på den nye kyrkoledaren. Det var en pampig gudstjänst med läsningar på flera språk och kör och orkester som framförde delvis nyskriven musik. Wejryd predikade om att "frihet behöver tillit" och om vikten av att som kyrka inte distansera sig från samhället och från människor. Finast i hela gudstjänsten var avslutningen, när avgående ärkebiksop KG Hammar fick välja ett sändingsord. Han gjorde det kort och enkelt med väldigt berörande. Han valde ett ord ur Filipperbrevet, Fil 2:5-11, om att låta Kristi sinnelag råda hos oss, om hur Kristus valde ödmjukhetens och lydnadens väg istället för maktens.

Som jag skrivit tidigare var jag med och läste en text i egenskap av kyrkvärd i Domkyrkan - en mäktig upplevelse med så mycket folk och alla färgglada biskopskåpor runt omkring. Det är lite tufft när min "vanliga" kyrka ibland blir platsen för stora kyrkliga händelser. En ärkebiskopsinstallation är ju något av en kyrkohistorisk tilldragelse.

Alltihop sändes i svt imorse och går i repris imorgon måndag kl 16.05 i svt 2 och kan snart ses på nätet här.

Mer om ärkebiskopen och installationsgudstjänsten finns att läsa hos svenska kyrkan. På unt.se finns också ett bildspel.
Bild från Svenska kyrkans bildbyrå IKON. Foto: Jim Elfström
Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: