Som jag misstänkt så har spekulationerna kring vem som kommer att efterträda KG Hammar satt igång med full fart, såväl på bloggarna som i tidningarna (och runt fikaborden, diskuterade saken flera gånger unde helgen).
Om man kan tänka sig kandidater utanför det nuvarande biskopskollegiet blir nöten naturligtvis svårare att knäcka, eftersom urvalet blir mycket större. Det vill exempelvis Forum för prästvigda kvinnor göra, i en artikel i unt eftersom de självklart gärna vill se en kvinna på posten.
Andra som diskuterar och spekulerar är Nils Keiser och Karin Långström Vinge. Mer grundlig är Tack Sam! som listar alla nuvarande biskopar och gissar hur stora chanser de har. Ganska roligt, särskilt som han framför allt har ett "utifrån"-perspektiv. Tror dock att han underskattar en del kandidater när han menar att de är oprofilerade, det märks ju inte alltid utifrån hur profilerade folk är inom kyrkan. Och det är ju de insyltade (präster + förtroendevalda) som röstar. Jag tror tex att han underskattar Carl-Axel Aurelius som jag tror kan vara ett starkt kort. Däremot är det knappast någon högoddsare att gissa på Anders Wejryd. Men det är långt kvar och mycket kommer att hända. Särskilt om processen kommer att innehålla kandidater som inte är biskopar idag, då kan det bli riktigt spännande.
5 kommentarer:
Jag är lite tveksam till argumentationen som Forum för prästvigda kvinnor framför i länkad artikel. Jag tycker de fokuserar alldeles för mycket på könet och glömmer bort kompetensen.
Men som du säger, det blir ett spännande år, även fast jag redan vet att Wejryd blir ny ärkebiskop. (;-)
Sam
http://tacksam.blogs.se
Jag kan oxå rekommendera Roland Poirier Martinsson. Tror han var först ;-)
http://www.rolandpm.com/wordpress/?p=455#comments
Hm. Dessutom är det prästerna i Uppsala stift, vad det nu kan innebära. :)
Karin: fast det spännande är ju att det inte bara är uppsala som röstar. Om jag förstått saken rätt är det som ett vanligt biskopsval i Uppsala, men dessutom har samtliga domkapitel, stiftsstyrelser + kyrkostyrelsen rösträtt. Vilket innebär att man antagligen behöver ha stöd både bland Uppsalas präster och förtroendevalda och runt om i landet. Vet inte heller vad det innebär men jag tror fortfarande inte att Persenius (som lyfts av e del, bla nils) har några större chanser ute i landet.
Jag tror både Ragnar Persenius och Tony Guldbrandzén har betydligt större chans än Anders Wejryd. När de olika stiftstyrelserna och domkapitlen röstar så brukar de vara noga med att det är någon som förstår de förtroendevaldas roll.
Skicka en kommentar