söndag, augusti 14, 2005

Småpartier - bara dåligt för sossarna?

Lyssnade på Godmorgon, världen imorse som var intressant som alltid (repris 23.30 ikväll eller lyssna på nätet). Särskilt intressant var ett inslag om de nya partier som eventuellt bildas inför valet nästa år, och om de kan komma in i riksdagen.

Det som har slagit mig är att man nästan alltid diskuterar utifrån att vänsterblocket kommer att förlora på de nya partierna – det är v och s som kommer att förlora till fi, det är v eller troligare mp som kommer att riskera att åka ut o.s.v. Men stämmer verkligen det?

Visst kommer F!:s väljarbas till stor del tas ur v och kanske ännu större utsträckning s (det är bara optimister inom partiet som tror att det finns fler missnöjda kvinnor bland v:s väljare än bland våra). Och visst ligger mp nära 4% ibland. Men när det gäller de andra partierna så är jag inte så säker på att de bara kommer ta s-väljare, om de ställer upp.

Sjukvårdspartiet, som väl är det troligaste partiet förutom f!, lanserar ju frågor som i mycket kan kallas borgerliga. Sjukvården har länge varit ett starkt borgerligt kort, och nu blir det ytterligare ett parti som profilerar sig på samma fråga. Man vill dessutom ha pigavdrag och mer privat sjukvård, något som knappast lockar s-väljare.

Även juni-listan kan nog lika gärna ta väljare från höger som från vänster. Om de nu ställer upp överhuvudtaget. Förutom att eu-frågorna halkat långt ner på dagordningen så har väl inte Nils Lundgren och hans gäng gjort något särskilt starkt intryck under sitt år i europaparlamentet. Och sannolikheten att två stycken sakpolitik-istället-för-politik-partier (sjukvården + junilistan) skulle kunna få plats på den svenska politiska kartan verkar osannolikt. Och då vinner nog sjukvårdspartiet med sina starka lokala/regionala fästen. Det blir väl knappast bättre av att Nils Lundgren vill att Sverige ska gå med i NATO...

Dessutom: Kd ligger också nära 4%. Kanske får vi en sosseregering med stöd av v, mp och f! (eller i koalition med någon av dessa) och en opposition bestående av m, fp och c med sjukvårdsparti, junilista och kd strax utanför riksdagen…

1 kommentar:

Göran Koch-Swahne sa...

Ja osvuret är nog bäst - och lär förbli det till en tre eller fyra eller fem veckor efter valdagen, när slöisarna änteligen lyckats samla ihop sig till ett valresultat...

(jfr Indien)

För det är ju flera nuvarande och möjliga partier som balanserar kirng 4% ;-)

Vad man kan säga säkert, är väl att förra sekelskiftets partistruktur rimligen sjunger på sista versen...

Men som sagt; hur det går vet ingen förrän björnen är skjuten.