torsdag, augusti 25, 2005

KG avgår nästa sommar

Ärkebiskop KG Hammar lämnar sin post nästa sommar, två år i förtid. Beslutet beror på personliga skäl och har växt fram under lång tid säger han i ett uttalande.

KG har betytt oerhört mycket för Svenska kyrkan under en händelserik period av vår historia. Han har tydligt visat att kyrkan kan stå upp för de marginaliserade och att kärleken är Guds och kyrkans viktigaste kännetecken - även när det har fått politiska konsekvenser. Engagemanget för flyktingarnas situation, homosexuellas rättigheter och motståndet mot kriget i Irak är bara några exempel. Han har talat på ett sätt som når även dem utanför den kyrkliga sfären - till förtret för vissa men också till stor glädje. Han är i den svenska offentligheten inte bara en kyrklig företrädare utan också en uppskattad och aktad kulturpersonlighet. Han kommer att saknas i det offentliga samtalet.

Nu låter det som han är död. Verkligen inte. Och han har ett helt år kvar. Men det är lite svårt att inte bli sentimental.

I januari börjar den formella processen med att välja ny ärkebiskop, men den informella lär ta fart på en gång. Kanske får vi chansen att välja vår första kvinnliga ärkebiskop? Räkna med att jag återkommer i frågan.

p.s. Nu har svenska kyrkans stora annonskampanj Hälsokontroll för själen kommit igång. kolla här.

6 kommentarer:

Nils sa...

Jag tror också att Caroline Krook ligger bra till. Och hon är ju också utbildad i Lund.

Peter Gustavsson sa...

Jag kommer också sakna KG (en annan lundensare, han skrev i en bok för LSSK på 60-talet). Någon sa till mig nån gång att Caroline Krook är moderat, stämmer det? Inte för att det gör något, jag är helt övertygad om att hon skulle göra ett utmärkt jobb. Kanske skulle det till och med hjälpa i debatten med de konservativa krafterna om man har en moderat partibok men ändå är progressiv.

Göran Koch-Swahne sa...

Caroline Krook skulle genom sin blotta närvaro lösa problemet med "Missionsprovinsen"... ;-)

Men hon är ett är äldre än KG och jag undrar om hon skulle vara särskilt lockad.

Sen tror jag Stockholm vill ha henne kvar ett par år till...

Marta Axner sa...

ett förtydligande kanske är på sin plats - jag är inte säker på att Caroline är den mest lämpliga kandidaten, bara att det vore roligt med en kvinna. dert finns flera alternativ (och några ganska dåliga). jag återkommer som sagt.

Göran Koch-Swahne sa...

Kolla artikeln i dagens GP!!!

Göteborgs stift överträffar sig själft!

Nils sa...

Nu har jag sett nånstans (minns dessvärre inte var) att varken Caroline Krook eller Christina Odenberg kan komma ifråga, eftersom de är för nära pensionsstrecket eller över när KG avgår. Trist.

Christina Odenberg är också moderat. Men den likaledes moderate kyrkoherden i min förra församling, Simrishamn, förvånade och gladde mig när han på ett självklart sätt försvarade KG när borgarna gick till attack.