torsdag, augusti 04, 2005

Allsång på Skansen och sociologiska iakttagelser

Har haft lite teknikproblem, så detta skrevs igår men publicerades inte. Bättre sent än aldrig.

Fick min dos av folklighet för ett bra tag framöver igår: jag var på allsång på Skansen! Vi orkade inte komma så många timmar i förväg (2 fick räcka) så vi hamnade lite på sidan och såg inte så jättemycket. Å andra sidan hör man ju bra - och får ju vara med och sjunga. Det gick bra även utan allsångshäfte, eftersom de kostade ohemula 80 spänn. Vi fick sjunga mycket schlagers: La Dolce Vita, Högt över havet och Drömmen om Elin. Prideveckan till ära kompades Dolce vita inte bara av bandet utan dessutom av ett antal dansare som uppfyllde varenda (manlig) gay-kliché man skulle kunna komma på. Men det var ganska roligt.


Uppträdde gjorde Tommy Nilsson som man väl nästan glömt att han funnits, grymma Real group, imitatören Maria Möller och så kvällens höjdare: Benny Anderssons orkester med Tommy Körberg och Helene Sjöholm. Hon har nog Sveriges bästa röst alla kategorier. Ett otroligt tryck men samtidigt klang och lätthet, en ovanlig kombination. Snygg är hon också, i fin blommig klänning och en hästsvans som trotsade alla tyngdlagar.

Fast mest intressant under kvällen var mitt besök på toaletten inne på restaurangen bredvid scenen. Som de flesta andra skulle jag passa på i pausen mellan genrep och sändning, och när jag kom dit stod det c:a 40 pers i kö. Eller rättare sagt 40 kvinnor. Efter en stund i trappan insåg jag att kön bara gick till damtoan medan de män som ville gå på toa bara gick förbi alla. Ganska vanligt, men egentligen väldigt märkligt hur alla tycker att det är rimligt att kanske 15-20% av toagästerna (männen) använder hälften av toaletterna. Det ovanliga vid det här tillfället var att några började strunta i "koden" och gick på herrtoan istället. Först nån mamma med en väldigt kissnödig treåring, sen ett par kvinnor till. Jag följde med och plötsligt var det en rejäl kö men kvinnor inne på herrtoan också. De män som fanns där inne eller var på väg in såg omväxlande förvånade och irriterade ut, men inget så nåt. De hade väl inga bra argument varför män skulle ha nån sorts rätt att gå på toa utan att stå i kö... När jag kom ut från herrtoan var den gamla kön upplöst och bestod nu av två unisexköer. Fascinerande. Vad är det som gör att de sociala koderna är så starka - och ännu intressantare, vad är det som gör att de ibland kan överskridas eller brytas?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Lite intressant hur du kan få en sån fräckhet som att kvinnor går på herrtoan att bli en anklagelse mot att männen har "nån sorts rätt" att ha lika många toaletter som kvinnor...
Jag undrar hur det låtit om männen trängt sig in på kvinnornas toaletter? Det hade blivit både polisanmälan och åtal.

maxelson sa...

Varför är toaletterna könsuppdelade egentligen? Finns det några bra argument. Ur ett queerperspektiv vore en toalett naturligtvis att föredra - så att gå på "fel" toalett är helt enkelt ett vardagspolitiskt ställningstagande.

www.mattias.st

Nils sa...

Jag undrar ofta varför toaletter är könsuppdelade. Ibland tycker jag det är bra: när herrtoaletten har en pissränna. Då går det fortare än om alla ska ha sitt eget bås. Men på ganska många ställen finns det ingen skillnad mellan dam- och herrtoaletterna. Då är det dumt.

Martin Tollén sa...

För några år sedan - okej då, det är säkert över tio år sedan nu - motionerade en centerpartistisk riksdagskvinna från Östergötland i Riksdagen om att SJ skulle införa dam- och herrtoaletter eftersom män skvätter så mycket att det är otrevligt för kvinnor att gå på samma toaletter som män. De kanske hade läst hennes motion på Skansen?

Sedan kan vi alltid fundera över vad en del anser vara frågor som riksdagen ska besluta över...

kamikaze sa...

ah, jag hittade det här under förslag pa queeraktivism pa queerunderground, fint tycker jag:

ironisera över könssegregationen. tex som med bänkaktionen. (’women only’ på en bänk och ’men only’ på en annan bredvid.) funkar med allt: dambankomat /herrbankomat, dambänk / herrbänk, herrrulltrappa / damrulltrappa, damdel i tunnelbanan /herrdel, herrbusshållplats / dambusshållplats. om man vill göra något lite större så vore det ju grymt att måla bänkar och busshållplatser t ex i rosa och blått och sen stora skyltar. det roligaste om än mest omständliga av allt vore om man tog en hel gata och målade ena trottaren rosa och andra blå, och hade på båda sidor skyltar i stil med 'gående hänvisas till motsatta sida gatan' fast 'män/kvinnor hänvisas till motsatt...'