torsdag, augusti 18, 2005

Valrörelsen har börjat!

Valrörelsen har börjat! Och då tänker jag inte i första hand på den som gäller valet om ett år, utan på valet till Svenska Kyrkan den 18/9. Väl medveten om att det kan tyckas vara en angelägenhet för de närmast sörjande vill jag hävda att så inte är fallet. Det finns många skäl att rösta i kyrkovalet.

Först och främst - det spelar roll vem som bestämmer i kyrkan. På vissa sätt handlar det ju i mycket om förvaltning, och på det lokala planer skiljer det ju inte så jättemycket mellan partierna. Fast ibland dyker det upp frågor det det spelar roll vilka värderingar man har eller hur man prioriterar. Och på den nationella nivån är skillnaderna stora, och det är där som de viktigaste ideologiska striderna kommer att tas. (S) går till val på att stoppa kvinnoprästmotståndet (eller egentligen: se till att de regler som redan finns implementeras och följs) och att tillåta samkönade par att få välsignelse i kyrkan (i väntan på en könsneutral äktenskapslagstiftning). Andra partier, som det "opolitiska" Frimodig kyrka vill tvärtom underlätta för kvinnoprästmotståndare och hindra homosexuella. Så visst spelar det roll.

För det andra - inte bara de tokkonservativa ställer upp i valet. Även Sverigedemokraterna ställer upp igen, förra gången fick de två mandat i kyrkomötet. Enda sättet att visa att de inte har i kyrkan att göra (som beslutsfattare och som ideologi - alla individer är såklart välkomna som medlemmar) är att gå och rösta.

För det tredje - Svenska kyrkan är enligt kyrkoordningen en demokratiskt styrd folkkyrka. Det som så många gillar med kyrkan - att man kan komma dit ibland, att det finns fina byggnader, att kyrkan kan göra sociala insatser, att kyrkan finns till för människor i glädje och sorg - bygger på att dels människor som inte går i kyrkan varje söndag vill vara med och visa sitt stöd (och betala medlemsavgift), men också att man visar att det är viktigt att kyrkan är demokratiskt styrd, och vem som styr.

I slutet på augusti kommer ett röstkort i brevlådan till alla röstberättigade, och från den 5/9 kan man förtidsrösta i kyrkans lokaler (olika öppettider på olika platser.

All info om valet finns på Svenska Kyrkans valsida, där kan man också kolla in alla kandidater. Mer om vad vi sossar vill kan man läsa här, kolla särskilt in debattforumet för att se spännvidden på debatten inför valet!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är roligt att se någon som är så engagerad i kyrkopolitiken! Jag undrar bara, vad är din syn på att de traditionella partierna stääler upp i kyrkovalet?

För mig känns det lite underligt då min tro har väldigt lite med partipolitik att göra. Partiernas ideologi är ju utformade efter hur de tycker en stat ska skötas och inte hur en kristen gemenskap ska skötas.