söndag, september 24, 2006

Dags för kyrkomöte (pt 1)

Imorgon börjar den första delen av årets kyrkomöte, alltså Svenska Kyrkans högsta beslutande organ. Det är den första av årets två sessioner, den andra äger rum sista veckan i oktober. Kyrkomötet består av 251 ledamöter, valda i förra årets kyrkoval, från hela Sverige och från en rad olika nomineringsgrupper (=partier). Ledamot av kyrkomötet är man alltså fyra år i taget, och det här är första gången kyrkomötet samlas efter valet förra året. Då är mötet en dag längre, för att utskott ska väljas och att alla ska hinna ha ordentliga gruppmöten innan dess.

Kykromötet jobbar alltså i utskott, och de ska väljas på tisdag. Sedan ägnas i princip resten av den här veckan åt utskottsbehandling. Den andra sessionen, fyra dagar i oktober, ägnas åt plenumförhandlingar. På tisdag vet jag alltså säkert vilket utskott jag hamnar i, även om fördelningen av ledamöterna i olika utskott redan diskuterats inom s-gruppen. Precis som i riksdagen är det inte självklart att man själv får välja vilket utskott man hamnar i, utan det beror på en rad faktorer. Ofta är tjänsteår en sådan faktor, så en nykomling som jag får inte välja utskott först.

Jag ska försöka hinna blogga en del från kyrkomötet som jag gjorde förra året, fast det kommer nog framför allt vara under andra sessionen som det kommer att vara mest intressant. Men några rapporter ska det nog kunna bli den här veckan också.

Allt som sker i plenum liksom gudstjänsterna är offentligt. Det är däremot inte utskotten. Alltså finns det inte så mycket att lyssna på för allmänheten de här veckan, men desto mer nästa omgång. Schema för kyrkomötet finns här. Handlingar finns här: motioner och skrivelser (propositioner från kyrkostyrelsen).

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: