måndag, september 11, 2006

Är männen bäst?

Alltså, jag blir så trött. Kan det vara så som tv4 och tv-priset Kristallen menar, att Sveriges fem bästa programledare är män? Tillåt mig tvivla.

Det är i och för sig hyffsat rimliga män som nominerats. Men jag har svårt att se att ingen kvinna skulle kunna kvala in bland dem.Ett antal priser delas ut i tv-branschens gala ikväll, i massor med kategorier, men i två av dem får tittarna ringa in och rösta. Och i kategorin årets programledare är alltså enbart män nominerade. Förra året fanns flera olika kategorier av programledare (män och kvinnor, och en egen kategori för nyheter och sport), men i år är alltså allihop en enda. Förutom att inga kvinnor är nominerade är heller inga nyhets-/sportankare med bland de nominerade.

Jag skulle till exempel kunna tänka mig att Agneta Sjödin, Gry Forssell, Carin Hjulström-Livh, Katarina Sandström eller Renée Nyberg skulle kunna vara aktuella. Om någon nu inte kunna komma på en enda kompetent kvinna, menar jag.

Jag tycker att det är ganska tråkigt att vara gnäll-feminist. Det är så mycket roligare att vara ideologisk och konstruktiv och ägna sig åt roligare saker. Men det går liksom inte att låta bli att bli provocerad. Och det är ju inte mitt fel att tv-kanalerna inte bara använder sig av färre kvinnor än män som programledare, utan dessutom inte belönar dem på sin egen gala.

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Björn sa...

Se du glömde själv att kategorisera under ordet kvinnor, det blev endast män :-)

Marta Axner sa...

Jag glömde inte. Jag lät bli.