Har idag varit på ett intressant Laboremusmöte, det första efter valet. Vi hade besök av aftonbladets ledarskribent Olle Svenning, tillika Göran Persson-expert. Rubriken "Efter valet - vad händer nu?" var satt sedan länge, och det blev såväl diskussion om valrörelsen som vad som händer med borgaralliansen respektive socialdemokratin.
Svenning tog upp ett antal olika spår som kan sägas vara viktiga för att analysera valresultatet, även om det ännu är lite tidigt att avgöra exakt vilken betydelse de har haft. Han diskuterade bland annat avsaknaden av internationella frågor i valrörelsen, vänsterpartiets enorma tapp de senaste åren, Perssons betydelse, de högerextrema partiernas frammarsch och hur svensk politik alltmer liknar andra europeiska länder men tätare maktskiften. Intressantast - och mest diskuterat efteråt - var det Svenning kallade ideologispåret: socialdemokratin har inte lyckats formulera en trovärdig berättelse om vårt samhälle och vad vi vill. Det gröna folkhemmet är ett försök men långt ifrån tillräckligt konkret. Feminismen och frågorna som hänger ihop med den har inte tillräckligt väl integrerats i den socialdemokratiska ideologin och maktfrågor som handlar om etnicitet, sexuell läggning och andra diskrimineringsgrunder lyser också med sin frånvaro. Det enda som blev kvar var försvarandet av välfärden och vissa fackliga frågor - viktiga i och för sig, men inte tillräckliga. Särskilt inte när högern framställt sig som välfärdskramare.
Vi pratade också en del om Persson och litegrann om efterträdarfrågan. Svenning menade att det i nuläget är väldigt lätt att skylla allt på Persson och att det är en allför enkel väg att gå. En valförlust av det slag vi just upplevt kan omöjligt enbart bero på en person, även om han onekligen samlat mycket makt till sig. Kanske måste fler personer gå från 68:an och VU/partistyrelse, men framför allt måste vi fokusera mer på vilken sorts ledarskap vi ska ha snarare än vilken person (vilket jag också var inne på häromdagen). Det som krävs är mer ödmjukhet och ett lyssnande öra, och ett grundläggande ideologiskt arbete för att ta in en mer komplex maktanalys än som finns idag i partiet idag.
Vi talade en del om medierna också, om vilken berättelse som medierna gillat. Han menade att medierna är mycket otrogna - hela valrörelsen har medierna gillande berättat om underdogen Reinfeldt som piggt skulle ta över efter den trötte Persson. Men snart kan en annan berättelse vara intressantare, och då finns ingen inbyggd lojalitet med Reinfeldt (annat än på några ledarsidor). Tvärtom gillar medierna ofta att hylla personer för att sedan sänka dem.
Svenning tog exemplet med hur medierna de sista dagarna lyft fram bilder på paret Reinfeldt, men Filippa Reinfeldt ständigt välklädd i snygga outfits. Idag betyder det att vi har fått ett Kennedypar med en värdig första dam. Om klyftorna ökar under första halvåret med alliansstyre kan snart Filippa Reinfeldts märkeskläder användas som en motbild mot de fattiga som fått det sämre, och hon kan plötsligt framställas som en Evita Person snarare än Jackie Kennedy (inga övriga liknelser, jag återger bara en bild för att illustrera ett mediafenomen). Svenning menade också att alliansens smekmånad kommer att bli kort - de moderata kärntrupperna har knappast förändrats lika mycket som partiets approach. Snart kommer de kräva mycket större förändringar på arbetsmarknaden och i välfärdssystemen än Reinfeldt gått till val på. Och då kommer även kärntrupperna i fp och c börja ställa krav i sina centrala frågor.
Det här har gett mig ytterligare en del funderingar kring vad som gick snett och framför allt vad socialdemokratin behöver göra nu. Ska grunna lite till, fler inlägg i frågan kommer.
Förresten var två nya medlemmar på mötet, varav den ena (om jag förstått rätt) gått med efter valet. Vi behöver alla medlemmar vi kan få, och särskilt sådana som är intresserade av att engagera sig ideologiskt och med utvecklingen av partiet. Gå med i Laboremus här eller gå med i din lokala socialdemokratiska förening här.
Andra bloggar om: politik, socialdemokraterna, val2006, eftervalsanalys, olle svenning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar