söndag, juli 03, 2005

Mer om våld mot kvinnor

Fick ett intressant mail av en klok och god vän igår efter mitt inlägg om mäns våld mot kvinnor. Jag återger en del av det här:

"Angående sakfrågan så finns det en amerikansk studie (Yllö och Bogard 1988) där kvinnors juridiska, politiska, sociala och utbildningsmässiga ställning jämförs med frekvensen av kvinnomisshandel i offentlig statistik i olika delstater. Den visar att misshandel var vanligast där kvinnors rättigheter och jämställdhet inte kommit så långt. Desto mer jämställd en delstat var och desto högre status kvinnor där hade, desto mindre våld i hemmen. Med undantag för stater där kvinnors status börjat närma sig mäns status på allvar och hastigt. Här ökade våldet igen. Forskarna själva analyserar fenomenet med att snabb förändring mot jämställdhet kan innebära backlash, då traditionella värderingar inte hinner med och många män känner sin auktoritet personligt hotad. Publikationen heter Feminist perspectives on Wife Abuse."

Om det här stämmer även i Sverige, borde ju inte mäns våld mot kvinnor öka här eftersom jämställdheten knappast kan sägas öka "hastigt". Å andra sidan har den ju ökat kraftigt, och det kan ju mycket väl vara så att det är hotfullt på allvar för en del män. Egentligen vet jag inte om jag tycker att det här är en viktig tes att driva, och förhoppningsvis stämmer det inte i längden, precis som man kommit fram till i den ovan refererade studien. Om jämställdheten leder till ökat våld mot kvinnor innebär ju det att kvinnors befirelse inte är någon befrielse och det vore ju både sorgligt och hopplöst. Däremot tror jag att det kan ligga något i att våld kan vara en del av backlashen, och framför allt att våldet inte försvinner av sig självt, och att våldet är en central del av kvinnoförtrycket som man inte kan blunda för och som inte kan försvinna utan att man gör åtgärder för att minska just våldet.

En sak till: samma kloka vän berättade häromdagen att hon sett ett avsnitt av Oprah som handlade om sexuella övergrepp. I programmet sades (utan att det ifrågasattes av arga kristdemokrater) att 25% av usa:s kvinnor utsatts för sexuellt våld, övergrepp eller trakasserier innan 18 års ålder. Jag har hört samma siffra i seminarier kring "domestic violence" med seriösa amerikanska forskare. Om var fjärde amerikansk kvinna utsatts för övergrepp innan de fyllt arton är det väl inte helt omöjligt att 46% av alla sveriges kvinnor (även vuxna, alltså) utsatts för våld eller hot om våld på något sätt. Eller är Oprah också en galen manshatare?

2 kommentarer:

Anonym sa...

det är nåt fel på din radbrytning!

Marta Axner sa...

Hmm, ser inte det i min webläsare, kan bero på att jag använder firefox. ska kolla upp det och försöka fixa.