tisdag, juli 12, 2005

Feminism i Almedalen - sista snacket

Känns ju ärligt talat lite som man befinner sig i bakvattnet när man sitter och skriver om Almedalen veckan efter att allt är slut. Men jag har ju inte riktigt hunnit med, och så tar det lite tid att fundera. Nackdelen med att kunna kommentera direkt är ju att man på sätt och vis måste kommentera direkt och att det blir försent väldigt snabbt. Så det här inlägget kanske kan ses som en liten protest/uttryck för semesterslöhet. Det är ju dessutom så olidligt varmt nu att allt går långsamt.

Hur som helst.

En viktig del av Almedalens händelser för mig var att hänga i "feministruinen", S:ta Karins ruin där feminsitfestivalen Push-up ägde rum. Var på ett antal seminarier som genomgående var intressanta. Några av dem arrangerades direkt av F!, andra av feministfestivalen. Höjdpunkten var nog Berit Ås presentation av härskarteknikerna i uppdaterad version, otroligt roligt och med en skarp analys. Att förstå hur det går till när patriarkatet utövas räcker inte för att upphäva det, men är faktiskt en ganska viktig pusselbit för att förstå vad som händer - och för att inte skuldbelägga sig själv när det händer. Låter ju så trivialt och självklart och om en första grundkurs i feminism för gymnasietjejer - samtidigt händer det mig hela tiden att jag blir härskarteknikad och även om man inte allid kan försvara sig så kan man ju ibland försvara nån annan. alltid något.

Andra höjdare i feministruinen var samtalet mellan Gudrun Schyman och Margareta Winberg om feminismen i politiken, ett samtal som höll hög nivå och visade på att det är finns olika rimliga strategier för att arbeta feministiskt i politiken, och seminariet med Sandra Dahlén om feministisk sexualupplysning. Roligt och utvecklande. Dessutom bra att bli påmind om hur mycket sexualitet och politik hänger ihop, och hur politiskt laddat det fortfarande är att kvinnor ska ha rätt till sin kropp och sexualitet. Passade på att gå med i rfsu också, kanske en av sveriges radikalaste feministiska organisationer (av de som rör sig inom den etablerade sfären iaf).

Inga kommentarer: