Dn skrev igår en kort notis om att bostadsbristen bland studenter är något mindre inför terminsstarten i höst än tidigare år. Det gäller då framför allt de mellanstora studentstäderna, i storstäderna är det hopplöst som vanligt. P3:s nyheter gjorde ett inslag också, där som vanligt bostadsbolagen uppskattar behoven som betydligt mindre än de studenter som flyttar runt och bor osäkert.
I sin bostadsundersökning från i våras uppskattar Uppsala studentkår behovet av studentbostäder till c:a 3000 här i Uppsala under förutsättning att antalet studieplatser i stan är konstant - om antalet platser ökar (vilket universitetet vill) måste ännu fler bostäder byggas. Visst byggs det en del i Uppsala, både studentbostäder och vanliga hyresrätter och bostadsrätter, men det räcker inte. Framför allt finns det stor brist på vanliga hyresrätter till rimliga hyror. Andelen hyresrätter i Uppsala är extremt låg och det är inte bara studenter som har svårt att hitta bostad. Ett stort problem är att människor som tar examen inte kan hitta en lägenhet och därför bor kvar i sin studentbostad. Det är dessutom många som vill bo i en "vanlig" bostad redan under studietiden - något många gör men som många andra inte har råd med. Hyrorna på såväl vanliga lägenheter som studentbostäder har gått upp kraftigt de senaste 10-15 åren medan studiemedlet i princip har legat på samma nivå.
Som vanligt drabbas alltid de studenter som redan från början har ett sämre utgångläge. Den som inte vet att man ska ställa sig i kö tidigt, den som inte har föräldrar som kan köpa en lägenhet, den som inte har kontakter eller familjemedlemmar som kan hjälpa en att hitta ett andrahandsboende eller kan navigera bland alla stiftelser, nationer och specialboenden som finns i exempelvis Uppsala. De aktiva på kåren kan också rapportera om att många, framför allt killar med icke-svenska namn diskrimineras vid andrahands-boende och har ännu svårare att hitta en bostad än andra. De studenter som har barn och därmed inte kan bo i korridor eller flytta runt i olika korttidsboenden är andra förlorare i studentbostadskrisen. Bostdasfrågan berör alla men är i mycket en jämlikhets- och mångfaldsfråga. När pengar och kontakter blir det avgörande slås de som redan från början tvekar att studera ut fortare än de från studievana hem.
Ytterst handlar studentbostadsbristen om många olika probelm om samverkar och därmed drabbar redan svaga. Många saker behövs men två saker skulle göra stor skillnad: fler billiga hyresrätter och ett höjt studiemedel.
2 kommentarer:
"Många saker behövs men två saker skulle göra stor skillnad: fler billiga hyresrätter och ett höjt studiemedel."
Jag tror det vore bra om fribeloppet højdes till 150.000 eller nåt sådant, så att studenter kunde arbeta mer (vitt) vilket økar den ekonomiska friheten.
Dessutom vore det bættre med ett høgre grundavdrag. Hær i Danmark ær ex. grundavdraget 37.000 DKK, alltså 45.000 SEK per år. Det betyder att man kan tjæna en hel del pengar (vitt) utan att behøva betala skatt.
Før studenter med små marginaler ær det hær guld vært.
Hej Marta!
Jag håller med dig att studiemedlet måste höjas! Man ska inte behöva jobba samtidigt som man pluggar. För vissa utbildningar är de också helt omöjligt att jobba samtidigt som man pluggar.
Det är inte bara Uppsala som behöver fler studentlägenheter. Utan det gäller nog för många orter. I Umeå har kårerna lyckats och driva på bostadsfrågan. Så nu byggs det väldigt mycket. Men som vanligt så är det ju inte tillräckligt i det långa loppet, men det byggs.
Skicka en kommentar