onsdag, augusti 30, 2006
Nya ärkebiskopen tas emot
Vill man läsa mer om vem Anders Wejryd är kan man göra det hos svenska kyrkan.
Bild från Svenska kyrkans bildbyrå IKON. Foto: Jim Elfström
Andra bloggar om: svenska kyrkan, ärkebiskop, anders wejryd, tv, uppsala
söndag, augusti 27, 2006
Paus från världen
Jag har tänkt ägna mina dagar åt att läsa annat än kursliteratur, sticka och sova. Jag har också tänkt ta en mikropaus från valrörelsen (effektivt, eftersom jag inte kommer ha tidningar, tv, radio, dator eller telefon där) så inga politiska böcker får följa med heller.
Det här innebär alltså att bloggen också ligger nere till onsdag eftermiddag. För säkerhets skull har jag lagt in moderation i kommentarerna under tiden - kommentera gärna så kommer de upp på onsdag.
torsdag, augusti 24, 2006
Tack för bannern - rösta!
Vill du ha Alfons Åberg som statsminister?
Göran Persson kanske är sådär nöjd med liknelsen James Gandolfini - populär amerikansk skådis visserligen men mest känd som maffiamellanchefen Tony Soprano. Å andra sidan drog nog Reinfeldt ett kortare strå. Det blir kanske valets avgörande fråga: Kan du tänka dig Alfons Åberg som statsminister?
Andra bloggar om: politik, val2006, skoj, reinfeldt, dubbelgångare, tv4
Kårfilm om mångfald på tv
Filmen ger inte bara en bra bild av ett framgångsrikt kårprojekt, utan väcker också en hel del frågor. Att bredda rekryteringen till högskolan är ett komplicerat arbete som kanske kräver mer än vi vanligtvis tror. Framför allt de omedvetna hinder och strukturer som finns i akademin belyses på ett träffande sätt i filmen.
Andra bloggar om: utbildning, tv, uppsala studentkår, mångfald, kultur, breddad rekrytering
onsdag, augusti 23, 2006
Akademikerarbetslösheten är en myt - utbildning lönar sig
I Uppdrag gransknings reportage presenterades två långtidsarbetslösa akademiker, en beteendevetare och en civilekonom, som två år efter examen stod utan jobb, den ena på väg ut i ett eget projekt, den andra på en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. I reportaget lyftes också högskolornas bristande information om arbetsmarknadsläget i de glassiga broschyrerna och påkostade reklamen fram. Utbudet av utbildning i Sverige är i mycket styrt av studenternas val, vilket gör att det utbildas för många i vissa yrken och för få i andra. I programmet framhölls att det leder till att många utbildas för arbetslöshet. SACOs ordförande Anna Ekström uttalade sig, och menade att akademikerarbetslösheten är mycket högre än den officiella siffran, eftersom många dels fortsätter studera fast de egentligen är klara, och framför allt att många arbetar i yrken de är överkvalificerade för.
Fast reportagets slutsatser motsägs klart av den rapport som TCO presenterar idag. I en stor undersökning som SCB genomförde 2004 har personer med högskoleutbildning och gymnasieutbildning tre år efter avslutad utbildning. Och bilden är tydlig: de med högskoleutbildning har jobb i högre utsträckning, har jobb som passar deras utbildningsnivå och de har tryggare anställningar - och de trivs bättre på jobbet. Av de högskoleutbildade har 81% jobb tre år efter examen, och 3% genomgår forskarutbildning medan 8% är föräldralediga. Några studerar mer, och 4% är arbetslösa. I gruppen med gymnasieutbildning har bara hälften så många (41%) jobb. 47% går någon form av utbildning (38% högskola, 9% annan) men arbetslösheten är också högre, 7%. Av dem som har jobb har många fler högskoleutbildade än gymnasieutbildade fast anställning (79% mot 52%), och 92% av akademikernas jobb kräver högskolekompetens (varav 3% forskarutbildning).
Bilden av att högskolorna trycker ut en massa akademiker till arbetslöshet och att utbildning är bortkastat stämmer helt enkelt inte. Missförstå mig inte: varje arbetslös människa är en för mycket, och självklart är det en tragedi när en människa har lagt år av hårt arbete och dessutom tagit lån och sedan inte får ett jobb. Men på en makronivå måste problemet med akademikerarbetslösheten ses i rätt proportioner. Att utbilda sig är det bästa sättet att undvika arbetslöshet, att få högre lön och att få ett jobb man trivs med. Akademikerna har helt enkelt den starkaste positionen på arbetsmarknaden. Och även om det kanske inte direkt hjälper killen i reportaget, så har faktiskt civilingenjörer (som ofta lyfter frågan om akademikerarbetslöshet) bara 1,9% arbetslöshet. För många, men knappast någon katastrof.
Visst skulle det behövas en bättre matchning mellan vilka utbildningar som ges och arbetsmarknadens behov. Lösningen på det är inte att minska antalet platser eller en starkare styrning, utan att lärosätena tar sitt ansvar och förverkligar den sk tredje uppgiften - samverkan med det omgivande samhället. Med en starkare koppling mellan yrkesliv och utbildning - gärna med praktik och annan arbetsmarknadskoppling under utbildning - kommer både utbildningen bli bättre och studenterna ha mer koll på vilka utbildningar som ger jobb, och välja därefter. Förslaget som nämndes i programmet om att ålägga högskolor och universitet att ta reda på och offentliggöra vilka jobb deras examinerade studenter får kan kanske också hjälpa blivande studenter att få en realistisk bild och bättre val.
Vi behöver mer utbildning i Sverige, inte mindre. Vi behöver fler högutbildade personer, inte färre. Och den stora frågan om jobben är inte akademikerarbetslösheten utan migrantarbetslösheten. Vill vi jobba mot den mest "orättvisa" arbetslösheten behöver vi diskutera strukturell diskriminering, inte antalet platser på civilingenjörsutbildningen.
Andra bloggar om: politik, val2006, utbildning, arbetsmarknad, akademikerarbetslöshet, uppdrag granskning, tco
Kvinna främsta biskopskandidat i Lund
I måndags var det provval (=nomineringsval) i Växjö och där vann domprosten Jan-Olof Johansson med god men inte överlägsen marginal. Andra kandidater som gick vidare där var bland andra Sven Thidevall (kyrkohistoriker), Johan Dalman (ekumenikhandläggare på kyrkokansliet) och den enda kvinnan Ingegerd Sjölin (rektor på pastoralinstitutet i Lund) på sjunde plats. Växjö är ett stift med starka traditioner av såväl högkyrlighet som låg- och gammalkyrklighet, så sannolikheten att en kvinna skulle vinna där har bedömts som mycket liten.
I dagens provval i Lund däremot, har Antje Jackelén, professor i Chicago men med ett förflutet i Lunds stift, vunnit stort. Hon fick mer än dubbelt så många röster som tvåan, domprost Håkan E Wilhelmsson. Av de åtta som går vidare till själva valet är hälften kvinnor.
Valets första riktiga omgång sker i Växjö den 5/10 och Lund den 17/10. Om ingen kandidat får mer än hälften av rösterna går de två främsta vidare i en andra omgång.
Läs mer om biskopsvalen och kandidaterna i Kyrkans tidning (Växjöartikel och Lundartikel)
Andra bloggar om: biskopsval, svenskakyrkan, biskop, jämställdhet, lund, växjö
tisdag, augusti 22, 2006
Arbetarfientliga Olofsson kan vänta sig konflikt
Det här kommer visserligen bli en stridsfråga inom alliansen - Reinfeldt vill inte ha några ungdomsavtal och vill inte bråka med facket heller, inte öppet i alla fall. Men det visar tydligt att "det nya arbetarpartiet" vill samregera med ett arbetarfientligt parti. Och tillsammans med de moderata förslagen om sänkt a-kassa, höjd fackavgift mm så blir bilden tydlig: alliansen står på arbetsgivarnas, inte arbetarnas sida. Arbetsgivare och anställda står inte nödvändigtvis i konflikt med varandra. Företag behöver vara lönsamma för att det ska finnas jobb åt arbetarna, och arbetarna måste ha schyssta villkor för att arbeta och tillräckliga löner för att konsumera och hålla efterfrågan uppe. Men om det är med sänkta löner, dåliga arbetsvillkor och försvårad organisation som arbetsgivarna vill ha mer lönsamhet, då kan de knappast vänta sig annat än konflikt från arbetarna.
Läs också Joel på samma tema
Andra bloggar om: politik, val2006, Maud Olofsson, centern, arbetsmarknad, arbetare
måndag, augusti 21, 2006
Dagens citat
Ingrid Elam, litteraturkritiker på dn, är kritisk mot folkpartiets förslag om litteraturkanon och framför allt att de verk som nämns är "en blandning av konservatism och kommersialism". I Kulturnyheterna 21/8.
Intressant lunchdebatt med Carin Jämtin
Hittills har det varit väldigt tyst om världen utanför Sverige i valrörelsen. Svenska kyrkan/Lutherhjälpen vill uppmärksamma att vi lever i en global värld, där beslut i Sverige och i internationella fora får konsekvenser för människor i andra länder.Bild på Carin Jämtin från regeringens bildarkiv. Foto: Pawel Flato
Samtalet, somkommer att röra sig handel, miljö och effektivt bistånd, ingår i Lutherhjälpens satsning på att uppmärksamma utvecklingsfrågor under valåret som inleddes med debatter och partiledarutfrågningar under Almedalsveckan i juli. I nästa vecka kommer alla kandidater i riksdagsvalet få ett vykort med texten ”En hälsning från världen” som en påminnelse om att valet i höst inte bara gäller Sverige.
Andra bloggar om: politik, val2006, svenska kyrkan, bistånd, carin jämtin
söndag, augusti 20, 2006
Det finns visst jobb i manife(s)tet!
I Agenda ikväll diskuterades socialdemokraternas valmanifest. Och som Stig-Björn Ljunggren sa i studion: det avgörande för valresultatet är inte själva manifestet utan spinnet efteråt (han utvecklar tankegången i blogginlägget 2006-08-20). Och spinnet efteråt har lyft några av de stora frågorna, som höjningen av taket i a-kassan, sänkt maxtaxa i barnomsorgen och tandvårdsreformen. Men det har också skrivits en hel del om att det inte skulle finnas något jobbpaket eller att (s) inte bryr sig om arbetslösheten. Fast det stämmer inte.
Förutom de direkta jobbsatsningarna som 3000 nya fritidspedagoger, 1000 resurspersoner i skolan, fler anställda i barnomsorgen och i äldreomsorgen, samt satsningen på att låta erfarna anställda i äldreomsorgen bli mentorer åt nyanställda finns det flera andra satsningar som kommer att ge fler jobb. Viktigast är kanske att 1% av BNP ska gå till forskning som på sikt kan leda till många nya företag/uppfinningar, liksom de stora satsningarna på miljöteknik och den fortsatta satsningen på det gröna folkhemmet. En fortsatt satsning på hög utbildningsnivå i befolkningen ökar också möjligheterna att skapa nya jobb. Satsningen på byggandet av äldreboenden kommer att ge jobb i byggbranschen, liksom infrastruktursatsningarna. Flera löften om förbättrade villkor för nyföretagande finns också med, som ett nytt småföretagarlån och mer tillgång på riskkapital.
Men det viktigaste för att ha mycket jobb är en stabil ekonomi och fungerande statsfinanser. Det socialdemokratiska valmanifestet innehåller inga stora skattesänkningar och inga reformer utanför nuvarande budgetutrymme. Och för att den privata konsumtionen - som ju är en central del av en fungerande ekonomi - ska fortsätta ligga på en hög nivå måste också resurserna vara någotsånär jämt fördelade. En aktiv fördelningspolitik som den socialdemokratiska gör att mer pengar hamnar hos dem som har mindre, där en större andel går till konsumtion. Om de som har minst får ännu mindre genom exempelvis sänkta ersättningsnivåer eller lägre löner, slår det mot konsumtionen och därmed företagen. Ökade klyftor är inte bara ett hot mot de som hamnar underst, utan som samhället som helhet. Ett sammanhållet samhälle med gemensamt ansvar är inte bara ett rättvisare och trevligare samhälle, utan också mer välfungerande för alla - och ett samhälle som ger fler jobb.
Andra bloggar om: politik, samhälle, ekonomi, val2006, socialdemokraterna, valmanifest, arbetsmarknad
lördag, augusti 19, 2006
Valupptakt i Uppsala
Tandvården har länge varit en av de sorgliga delarna i svenska välfärden, då den som inte har råd ofta har fått stå utan tandvård. Att nu införa ett högkostnadsskydd, en enhetstaxa för undersökning på max 200 kr och införa helt fri tandvård upp till 24 års ålder gör att tandvården kommer att få villkor som liknar resten av vården. Det är en stor och dyr reform, men efterlängtad av många. Sänkt maxtaxa i barnomsorgen är också ett bra och viktigt steg mot en förskola för alla, och kontrasten är tydlig mot alliansen där nu även folkpartiet talar om vårdnadsbidrag. En bra barnomsorg är viktig för barnen och familjerna, men också för samhället. I Sverige behöver fler jobba, inte färre. Då är bra förskolor med anställd personal som ger båda föräldrarna möjlighet att arbeta en betydligt bättre lösning än subvensionerade hemmamammor.
Här nedan finns några fler bilder från valupptakten - bland annat på Tomas Östros som intervjuades av Peter Gustavsson, på Kajsa Borgnäs (internationellt ansvarig i s-studenter) som också höll appell på torget och andra glada valarbetare och Uppsalabor.
Andra bloggar om: politik, val2006, socialdemokraterna, valupptakt, torgmöte, valmanifest
fredag, augusti 18, 2006
S höjer studiemedlet!
[Uppdatering] På s-studenters sida kan man nu läsa att höjningen av studiemedlet som föreslås är 300 kr förutom den höjning som gjordes i våras. Någon siffra för höjningen av fribeloppet finns ännu inte. Förutom dessa segrar är s-studenters ordförande Magdalena Streijffert särskilt glad för satsningen på 1% av BNP till forskning samt tandvårdsreformen som kommer att underlätta ekonomi (och tandhälsa) för alla men inte minst studenterna.
SFS är självklart också glada idag över löftet om studiemedelshöjning. SFS ordförande Elin Rosenberg säger i ett pressmedddelande: – Det är klart att jag är glad! Det här är en välkommen, och helt nödvändig satsning på studenterna. Varje krona är guld värd.
Andra bloggar om: politik, val2006, socialdemokraterna, studenter, ekonomi, studiemedel, vallöfte
onsdag, augusti 16, 2006
Storasysterstolthet
Min syster Teresa har nu bloggat på egen blogg i en dryg vecka och har redan hostat ur sig flera brillianta populärkulturanalyser. Och hon förtjänar verkligen fler läsare, inte för att hon är min syster utan för att hon skriver så grymt. Igår skrev hon i Skärpning Beyoncé! Om kvinnliga artisters ansvar bland annat
Vi vet redan att Beyoncé är en genial musiker, vi vet att hon är en överdängare på att komponera musik, att hon är en slick producent och att hon är en vass affärskvinna. Nu skulle jag vilja få några andra misstankar bekräftade:Och i veckan även intressanta inlägg som Hatar Mel Gibson judar? och Hiphopdefinition leder till förvirring. Ja, jag ska inte fortsätta. Läs själva istället.
* Beyoncé är en riktig person med tankar och känslor som inte låter sig uttryckas i textrader av typen: "Ooh boy, you're looking like you like what you see".
* Beyoncé är en såpass kreativ person att hon kommer att tröttna på att göra samma låt om och om igen.
* Beyoncé tror tillräckligt mycket på sig själv och är tillräckligt självständig för att skita i vad skivbolagsgubbarna tycker och göra en skiva som verkligen testar hennes gränser - och då menar jag inte gränser som i "Det är svårt att vara filmstjärna och popstjärna samtidigt".
Andra bloggar om: systrar, bloggosfären, populärkultur, musik, tips
Dåligt klimat?
Fast lite senare i reportaget framkom att största delen av EF:s vinst kommer från USA, och att man där arbetar med ett system där språklärare inte får ordentligt betalt, utan genom att värva studenter till språkresor själva får följa med på resorna. Och om det är det som betyder ett bra företagarklimat, då vet jag inte om Hult är rätt person att uttala sig om hur företagarklimatet skulle bli bättre i Sverige.
Sverige behöver fler lönsamma företag. Men inte på vilka villkor som helst. Till exempel kan man ju förvänta sig att lärare i ett utbildningsföretag ska få rimlig lön.
Andra bloggar om: politik, företagande, Bertil Hult, ef, arbetsmarknad, val2006
Födelsedagsfunderingar
I år tänker jag inte önska mig några bloggar, utan på min födelsedag önskar jag mig istället att nästa år ska vara lika bra som det senaste dygnet: utgång igår kväll, som var sådär kul som det brukade vara för några år sedan med massor av folk jag kände på samma ställe. Och idag trevligt fika med goda vänner, efter sovmorgon och lyxfrukost (tack kombo) och lugn förmiddag.
Fast det är klart, om Kajsa Borgnäs, internationell sekreterare i s-studenter, skarp statsvetare/nationalekonom med ryssland som specialitet, tillika god vän och vapendragare, skulle börja blogga skulle jag ju inte klaga.
Andra bloggar om: födelsedag, önskningar, personligt
tisdag, augusti 15, 2006
Äntligen!
Folkets förtroende kvarstår dock för hårt arbetande Leif Pagrotsky som är en framstående och progressiv kulturminister. Deltar på kulturarbetarnas villkor, mitt i kulturlivet, det vill säga bakom scener i smålandsorten Hultsfred och strax under bardisk på Riche i Stockholm.
Och på FNN finns nyheter om Reinfeldts tal i Vaxholm.
The Vaxholm rally was a blast. Frederick Reinfeld and his charming wife Filippa arrived by steamboat and then Frederick delivered one of this year's most inspirational speeches.Andra bloggar om: politik, val2006, svt, chtv, fnn, satir
---
Reinfeldt's promise of a better tomorrow with even more resources earmarked for health and education is functioning as a two-stage rocket. Ignition and lift-off was executed in Vaxholm. Stage two will start as soon as the vileful Social Democrats present their election manifesto. This will happen 'in a week or two' according to snotty socialist finance minister Paer Nuder. And then Reinfeldt's proposal can be fully presented with a price tag.
Insamlingarna går trögt
Lars-Ove Ljungberg tror att det är svårare att samla in pengar till konfliktområden än till naturkatastrofer eftersom människor är osäkra på var pengarna hamnar och vad som orsakar problem - situationen är onekligen enklare när det är en jordbävning som orsakar problem än när det är stridande parter som man kanske känner sig tvungen att ta ställning till.
Jag har skänkt pengar till Lutherhjälpen - de samarbetar med ACT som är de kristna kyrkornas katastrofsamarbete och med Mellanösterns kristna råd (mer info här). Jag tycker att du också ska hjälpa till - förslagsvis genom någon av de stora, pålitliga organisationerna som Röda korset, Rädda barnen, Diakonia eller Lutherhjälpen.
Bilden kommer från Lutherhjälpen och föreställer Wahibeh och Chaabi och deras barnbarn Ibrahim som på grund av striderna i Libanon blivit flyktingar i sitt eget land.
Andra bloggar om: Libanon, bistånd, krig, insamling, lutherhjälpen
måndag, augusti 14, 2006
Sanna siffror
Som en motbild lanserar nu Socialdemokratiska studentförbundet sidan sannasiffror.nu. Där presenteras rapporter och granskningar av borgerlig smygpropaganda såväl som konsekvenser av borgerlig politik. Sidan drivs av s-studenter men har en rådgivargrup bestående av bland andra Lena Hjelm-Wallén, tidigare statsråd, P-O Edin, tidigare chefsekonom LO och Roland Spånt, tidigare chefsekonom TCO.
Hittills finns exempelvis rapporter om akademikerarbetslöshet, om studerandevillkoren i arbetslöshetsförsäkringen och alliansens förslag om chockhöjning av fackliga avgifter. Och såklart om näringslivets ekonomifakta.
Andra bloggar om: val2006, s-studenter, sanna siffror, socialdemokraterna, statistik, ekonomi, politik
söndag, augusti 13, 2006
Kandidatpresentation
Nu har partiet i stan lagt ut kandidatpresentationer på några kandidater (fler kommer allt eftersom), så den som vill veta mer om vad jag vill i politiken kan titta här (pdf), och kanske titta på några andra också.
Andra bloggar om: val2006, socialdemokraterna, kandidater, val
Bloggtips: modeblogg
Och jo, jag tror definitivt att bältet i midjan följer med i höst. I alla fall på mig.
Andra bloggar om: mode, bloggosfären, Stockholm, modebloggar
torsdag, augusti 10, 2006
I wish
The idealistic speechwriter is well-liked by just about everyone. He's known for his excellent writing, sense of humor, and tendency to be clutzy. Although being younger than the rest of the staff, he's often treated as so, much to his dismay.
:: Which West Wing character are you? ::
(Via Katrine och Eric)
tisdag, augusti 08, 2006
Demokrati nödvändig för socialismen
Som jag nämnt tidigare är min goda vän kubakännaren Anna Ardin en av de som gjort initierade analyser i media, senast i front. I hennes blogg finns en rad ämnen diskuterade och senast några nyheter inifrån Kuba.
Annas blogg har senste veckan fått besök av en ihärdig anonym kommentatör som avfärdar hela hennes argumentation om Kuba (baserad på tre resor och täta kontakter med opposition på Kuba och i exil) är lögn och att hon är köpt av USA och vill förstöra socialismen på Kuba. Anna har tålmodigt svarat på anklagelserna, och bland annat skriver hon något om varför hon engagerat sig i Kuba, som verkligen tål att upprepas.
Jag kämpar för Kuba och innevånarnas rätt till självbestämmande (för utveckling både socialt och ekonomiskt) för att människorättskämpar och socialister som står på de fattigas sida ibland är helt vilseledda i frågan om Kuba. I andra fall kämpar dessa snälla människor för rättvisan, men i Kubas fall kämpar de, ofta omedvetet, för att behålla det auktoritära styret. Detta styre gör att människor inte kan förverkliga sina livsprojekt eller häva landet ur fattigdomen på samma sätt som andra länder i Latinamerika håller på att göra. Det är så sorgligt att inte vänstern kan stå enad om att demokrati behövs ihop med socialismen. På samma sätt som andra rättighetsideologier behövs tillsammans med socialismen, till exempel feminism och anti-rasism - annars urholkas socialismen och blir ingenting värd.Andra bloggar om: Kuba, Anna Ardin, socialism, demokrati, bloggosfären
Bloggblogg: tillbaks
måndag, augusti 07, 2006
Systerligt bloggtips
Jo, och så har jag skrivit lite på PromeMorian idag, om pensionssparande och nyhetsvinkling.
fredag, augusti 04, 2006
4 små rätter
4 arbeten jag har haft i mitt liv:
4 filmer jag kan se om och om igen:
(Brasklapp: jag ser sällan filmer om och om igen. Jag gillar film mycket, men ser dem inte på repeat. Alltså blev det fyra musikfilmer, som ju även fungerar på fler plan.)
4 städer jag har bott i:
4 tv-serier jag gärna ser:
- West wing
- American Dreams (hopplöst underskattad)
- Lost
- Sex and the City
- Prag
- New York
- Kapstaden
- Palestina
- sr.se
- intressant.se
- blogger.com
- otidskrift.se/t (den enda blogg jag läser som inte har rss-flöde)
- Nudelwok med räkor och grönsaker
- Canneloni
- Raggmunk med lingon och keso
- Sushi
- Bibliotek (de flesta, men Carolina Redivivas fantastiska tidskriftsläsesal har en särskild plats i mitt hjärta)
- Uppsala Domkyrka
- Stiftsgården, Rättvik
- Norrbyhus, särskilt på dansgolvet när det är fest
- Teresa Axner
- Joel Malmqvist
- Anna Ardin
- Jonas Morian (efter semestern)
Andra bloggar om: listor, trivia, personligt
Bostäder och valfilmer
Kommunala bostadsförmedlingar fixar bostadsproblemen
SSU:s valfilm bäst?
torsdag, augusti 03, 2006
Jodå, CMR har en poäng
Nu har även Centrum mot rasism (CMR) reagerat, liksom mp-politikern Yvonne Ruiwada, rapporterar aftonbladet. Deras kritik går ut på ungefär samma sak som jag skrev (fast annorlunda formulerad), att hela grejen att visa upp afrikansk kultur på en djurpark bygger på ett exotiserande, där afrikanerna görs till "de andra" som "vi" kan titta på. Det finns dessutom en lång och läskig historia av human zoo:s, och hänger ihop med ett kolonialt tänktesätt.
Ett antal bloggare har reagerat (bland annat Karin Långström Vinge) och i princip alla är negativa och dissar och/eller förlöjligar CMR i olika hårda ordalag. Jag kan hålla med om att CMR har ryktet emot sig men jag blir ändå förvånad över det engagemang folk lägger in i att försvara att det här inte är rasism och det finns mycket värre rasism och det är egentligen CMR som är rasistiska - eftersom de associerar de afrikanska kulturarbetarna med "negrer i bur".
Jag tror att den här debatten sätter lite fingret på varför det är så svårt att diskutera rasism och etnicitet som diskrimineringsgrund i Sverige. Vi tänker oss att rasism är en medveten uttalad åsikt, att en rasist är en person som på ett medvetet och rationellt plan håller sig med åsikten att människor av andra raser (eller hudfärg) är mindre värda en vita. Och visst är det så. Men jag tror tyvärr inte att det är så enkelt. Jag tror att omedvetna tankar, uppfattningar och idéer som handlar om etnicitet och hudfärg finns med i vårt samhälle, på liknande sätt som kön fungerar. Tyvärr räcker det inte med att medvetet tycka att alla människor är lika mycket värda för att man faktiskt ska bete sig så. Huruvida en person är vit eller har en annan etnisk position påverkar hur man bemöts, vilka förutsättningar man har och hur man ser sig själv i samhället. Det är inte så lätt att komma undan. Då är steg ett att börja se och förstå hur de här idéerna finns och fortplantas även om ingen (eller få) skulle hävda dem medvetet offentligt.
Dansande massajer på Kolmårdens djurpark - hur kompetenta än dessa är som djurvårdare och/eller artister - är inte en isolerad händelse, utan måste förstås i en kontext och en historia. Hundratals år av kolonialism och rasism, av uppfattningar av svarta människor som lägre stående, som "de andra", som nästan närmare djur än människor, århundraden av att svarta och färgade människor har dödats, tvingats slavarbeta och på andra sätt utnyttjas av vita - det spelar roll. Det gör att det aldrig är samma sak när vita människor från nordländer gör samma sak, att det bara går att vända på begreppen. Om svenska folkdansare skulle uppträda i en afrikansk djurpark med älgar i (vilket i sig verkar väldigt osannolikt att en sådan existerar) har en helt annan position i historien, ekonomiskt och maktmässigt att det långt ifrån är samma sak.
Jag tycker det är bra om människor i Sverige lär sig mer om Afrika, om afrikansk kultur och om människors livsvillkor där, framför allt att Afrika är mer än krig, svält och AIDs. Men inte i en djurpark. Och inte med den attityd som Kenya Airways representant visade upp i dn. Det handlar om en obehaglig form av omedveten reproducering av just de rasistiska klichéer som projektet antaligen (förhoppningsvis) vill motverka. Och jag tror inte att det går att bekämpa rasismen i vårt samhälle förrän vi lämnar den naiva synen och börjar skärskåda vår egen vita blick och de rasistiska strukturer som genomsyrar Sverige idag.
Andra bloggar om: kolmården, massajer, kolonialism, rasism, turism, centrum mot rasism, nyheter