
Vill man läsa mer om vem Anders Wejryd är kan man göra det hos svenska kyrkan.
Bild från Svenska kyrkans bildbyrå IKON. Foto: Jim Elfström
Andra bloggar om: svenska kyrkan, ärkebiskop, anders wejryd, tv, uppsala
I Uppdrag gransknings reportage presenterades två långtidsarbetslösa akademiker, en beteendevetare och en civilekonom, som två år efter examen stod utan jobb, den ena på väg ut i ett eget projekt, den andra på en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. I reportaget lyftes också högskolornas bristande information om arbetsmarknadsläget i de glassiga broschyrerna och påkostade reklamen fram. Utbudet av utbildning i Sverige är i mycket styrt av studenternas val, vilket gör att det utbildas för många i vissa yrken och för få i andra. I programmet framhölls att det leder till att många utbildas för arbetslöshet. SACOs ordförande Anna Ekström uttalade sig, och menade att akademikerarbetslösheten är mycket högre än den officiella siffran, eftersom många dels fortsätter studera fast de egentligen är klara, och framför allt att många arbetar i yrken de är överkvalificerade för.
Fast reportagets slutsatser motsägs klart av den rapport som TCO presenterar idag. I en stor undersökning som SCB genomförde 2004 har personer med högskoleutbildning och gymnasieutbildning tre år efter avslutad utbildning. Och bilden är tydlig: de med högskoleutbildning har jobb i högre utsträckning, har jobb som passar deras utbildningsnivå och de har tryggare anställningar - och de trivs bättre på jobbet. Av de högskoleutbildade har 81% jobb tre år efter examen, och 3% genomgår forskarutbildning medan 8% är föräldralediga. Några studerar mer, och 4% är arbetslösa. I gruppen med gymnasieutbildning har bara hälften så många (41%) jobb. 47% går någon form av utbildning (38% högskola, 9% annan) men arbetslösheten är också högre, 7%. Av dem som har jobb har många fler högskoleutbildade än gymnasieutbildade fast anställning (79% mot 52%), och 92% av akademikernas jobb kräver högskolekompetens (varav 3% forskarutbildning).
Bilden av att högskolorna trycker ut en massa akademiker till arbetslöshet och att utbildning är bortkastat stämmer helt enkelt inte. Missförstå mig inte: varje arbetslös människa är en för mycket, och självklart är det en tragedi när en människa har lagt år av hårt arbete och dessutom tagit lån och sedan inte får ett jobb. Men på en makronivå måste problemet med akademikerarbetslösheten ses i rätt proportioner. Att utbilda sig är det bästa sättet att undvika arbetslöshet, att få högre lön och att få ett jobb man trivs med. Akademikerna har helt enkelt den starkaste positionen på arbetsmarknaden. Och även om det kanske inte direkt hjälper killen i reportaget, så har faktiskt civilingenjörer (som ofta lyfter frågan om akademikerarbetslöshet) bara 1,9% arbetslöshet. För många, men knappast någon katastrof.
Visst skulle det behövas en bättre matchning mellan vilka utbildningar som ges och arbetsmarknadens behov. Lösningen på det är inte att minska antalet platser eller en starkare styrning, utan att lärosätena tar sitt ansvar och förverkligar den sk tredje uppgiften - samverkan med det omgivande samhället. Med en starkare koppling mellan yrkesliv och utbildning - gärna med praktik och annan arbetsmarknadskoppling under utbildning - kommer både utbildningen bli bättre och studenterna ha mer koll på vilka utbildningar som ger jobb, och välja därefter. Förslaget som nämndes i programmet om att ålägga högskolor och universitet att ta reda på och offentliggöra vilka jobb deras examinerade studenter får kan kanske också hjälpa blivande studenter att få en realistisk bild och bättre val.
Vi behöver mer utbildning i Sverige, inte mindre. Vi behöver fler högutbildade personer, inte färre. Och den stora frågan om jobben är inte akademikerarbetslösheten utan migrantarbetslösheten. Vill vi jobba mot den mest "orättvisa" arbetslösheten behöver vi diskutera strukturell diskriminering, inte antalet platser på civilingenjörsutbildningen.
Hittills har det varit väldigt tyst om världen utanför Sverige i valrörelsen. Svenska kyrkan/Lutherhjälpen vill uppmärksamma att vi lever i en global värld, där beslut i Sverige och i internationella fora får konsekvenser för människor i andra länder.Bild på Carin Jämtin från regeringens bildarkiv. Foto: Pawel Flato
Samtalet, somkommer att röra sig handel, miljö och effektivt bistånd, ingår i Lutherhjälpens satsning på att uppmärksamma utvecklingsfrågor under valåret som inleddes med debatter och partiledarutfrågningar under Almedalsveckan i juli. I nästa vecka kommer alla kandidater i riksdagsvalet få ett vykort med texten ”En hälsning från världen” som en påminnelse om att valet i höst inte bara gäller Sverige.
I Agenda ikväll diskuterades socialdemokraternas valmanifest. Och som Stig-Björn Ljunggren sa i studion: det avgörande för valresultatet är inte själva manifestet utan spinnet efteråt (han utvecklar tankegången i blogginlägget 2006-08-20). Och spinnet efteråt har lyft några av de stora frågorna, som höjningen av taket i a-kassan, sänkt maxtaxa i barnomsorgen och tandvårdsreformen. Men det har också skrivits en hel del om att det inte skulle finnas något jobbpaket eller att (s) inte bryr sig om arbetslösheten. Fast det stämmer inte.
Förutom de direkta jobbsatsningarna som 3000 nya fritidspedagoger, 1000 resurspersoner i skolan, fler anställda i barnomsorgen och i äldreomsorgen, samt satsningen på att låta erfarna anställda i äldreomsorgen bli mentorer åt nyanställda finns det flera andra satsningar som kommer att ge fler jobb. Viktigast är kanske att 1% av BNP ska gå till forskning som på sikt kan leda till många nya företag/uppfinningar, liksom de stora satsningarna på miljöteknik och den fortsatta satsningen på det gröna folkhemmet. En fortsatt satsning på hög utbildningsnivå i befolkningen ökar också möjligheterna att skapa nya jobb. Satsningen på byggandet av äldreboenden kommer att ge jobb i byggbranschen, liksom infrastruktursatsningarna. Flera löften om förbättrade villkor för nyföretagande finns också med, som ett nytt småföretagarlån och mer tillgång på riskkapital.
Men det viktigaste för att ha mycket jobb är en stabil ekonomi och fungerande statsfinanser. Det socialdemokratiska valmanifestet innehåller inga stora skattesänkningar och inga reformer utanför nuvarande budgetutrymme. Och för att den privata konsumtionen - som ju är en central del av en fungerande ekonomi - ska fortsätta ligga på en hög nivå måste också resurserna vara någotsånär jämt fördelade. En aktiv fördelningspolitik som den socialdemokratiska gör att mer pengar hamnar hos dem som har mindre, där en större andel går till konsumtion. Om de som har minst får ännu mindre genom exempelvis sänkta ersättningsnivåer eller lägre löner, slår det mot konsumtionen och därmed företagen. Ökade klyftor är inte bara ett hot mot de som hamnar underst, utan som samhället som helhet. Ett sammanhållet samhälle med gemensamt ansvar är inte bara ett rättvisare och trevligare samhälle, utan också mer välfungerande för alla - och ett samhälle som ger fler jobb.
Vi vet redan att Beyoncé är en genial musiker, vi vet att hon är en överdängare på att komponera musik, att hon är en slick producent och att hon är en vass affärskvinna. Nu skulle jag vilja få några andra misstankar bekräftade:Och i veckan även intressanta inlägg som Hatar Mel Gibson judar? och Hiphopdefinition leder till förvirring. Ja, jag ska inte fortsätta. Läs själva istället.
* Beyoncé är en riktig person med tankar och känslor som inte låter sig uttryckas i textrader av typen: "Ooh boy, you're looking like you like what you see".
* Beyoncé är en såpass kreativ person att hon kommer att tröttna på att göra samma låt om och om igen.
* Beyoncé tror tillräckligt mycket på sig själv och är tillräckligt självständig för att skita i vad skivbolagsgubbarna tycker och göra en skiva som verkligen testar hennes gränser - och då menar jag inte gränser som i "Det är svårt att vara filmstjärna och popstjärna samtidigt".
Folkets förtroende kvarstår dock för hårt arbetande Leif Pagrotsky som är en framstående och progressiv kulturminister. Deltar på kulturarbetarnas villkor, mitt i kulturlivet, det vill säga bakom scener i smålandsorten Hultsfred och strax under bardisk på Riche i Stockholm.
The Vaxholm rally was a blast. Frederick Reinfeld and his charming wife Filippa arrived by steamboat and then Frederick delivered one of this year's most inspirational speeches.Andra bloggar om: politik, val2006, svt, chtv, fnn, satir
---
Reinfeldt's promise of a better tomorrow with even more resources earmarked for health and education is functioning as a two-stage rocket. Ignition and lift-off was executed in Vaxholm. Stage two will start as soon as the vileful Social Democrats present their election manifesto. This will happen 'in a week or two' according to snotty socialist finance minister Paer Nuder. And then Reinfeldt's proposal can be fully presented with a price tag.
Jag kämpar för Kuba och innevånarnas rätt till självbestämmande (för utveckling både socialt och ekonomiskt) för att människorättskämpar och socialister som står på de fattigas sida ibland är helt vilseledda i frågan om Kuba. I andra fall kämpar dessa snälla människor för rättvisan, men i Kubas fall kämpar de, ofta omedvetet, för att behålla det auktoritära styret. Detta styre gör att människor inte kan förverkliga sina livsprojekt eller häva landet ur fattigdomen på samma sätt som andra länder i Latinamerika håller på att göra. Det är så sorgligt att inte vänstern kan stå enad om att demokrati behövs ihop med socialismen. På samma sätt som andra rättighetsideologier behövs tillsammans med socialismen, till exempel feminism och anti-rasism - annars urholkas socialismen och blir ingenting värd.Andra bloggar om: Kuba, Anna Ardin, socialism, demokrati, bloggosfären