tisdag, augusti 08, 2006

Demokrati nödvändig för socialismen

Det är mycket Kuba nu. Ingen vet riktigt om Fidel Castro lever, och om det verkligen är brorsan Raul som har makten. Mycket är oklart.

Som jag nämnt tidigare är min goda vän kubakännaren Anna Ardin en av de som gjort initierade analyser i media, senast i front. I hennes blogg finns en rad ämnen diskuterade och senast några nyheter inifrån Kuba.

Annas blogg har senste veckan fått besök av en ihärdig anonym kommentatör som avfärdar hela hennes argumentation om Kuba (baserad på tre resor och täta kontakter med opposition på Kuba och i exil) är lögn och att hon är köpt av USA och vill förstöra socialismen på Kuba. Anna har tålmodigt svarat på anklagelserna, och bland annat skriver hon något om varför hon engagerat sig i Kuba, som verkligen tål att upprepas.
Jag kämpar för Kuba och innevånarnas rätt till självbestämmande (för utveckling både socialt och ekonomiskt) för att människorättskämpar och socialister som står på de fattigas sida ibland är helt vilseledda i frågan om Kuba. I andra fall kämpar dessa snälla människor för rättvisan, men i Kubas fall kämpar de, ofta omedvetet, för att behålla det auktoritära styret. Detta styre gör att människor inte kan förverkliga sina livsprojekt eller häva landet ur fattigdomen på samma sätt som andra länder i Latinamerika håller på att göra. Det är så sorgligt att inte vänstern kan stå enad om att demokrati behövs ihop med socialismen. På samma sätt som andra rättighetsideologier behövs tillsammans med socialismen, till exempel feminism och anti-rasism - annars urholkas socialismen och blir ingenting värd.
Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: