onsdag, augusti 23, 2006

Kvinna främsta biskopskandidat i Lund

Just nu pågår biskopsval i både Växjö och Lunds stift, i Växjö för att efterträda Anders Wejryd som nästa vecka börjar som ärkebiskop, i Lund för att efterträda Christina Odenberg som går i pension. Christina är ju en av Sveriges två kvinnliga biskopar, och när hon går kan alltså Caroline Krook bli ensam kvar. Sedan kyrkan och staten fick nya relationer är 2000 och biskopar utses direkt i val (tidigare utsågs de av regeringen efter val) har ingen kvinna vunnit ett val och därmed inte heller blivit biskop. Frågan är om det nu är dags för nästa.

I måndags var det provval (=nomineringsval) i Växjö och där vann domprosten Jan-Olof Johansson med god men inte överlägsen marginal. Andra kandidater som gick vidare där var bland andra Sven Thidevall (kyrkohistoriker), Johan Dalman (ekumenikhandläggare på kyrkokansliet) och den enda kvinnan Ingegerd Sjölin (rektor på pastoralinstitutet i Lund) på sjunde plats. Växjö är ett stift med starka traditioner av såväl högkyrlighet som låg- och gammalkyrklighet, så sannolikheten att en kvinna skulle vinna där har bedömts som mycket liten.

I dagens provval i Lund däremot, har Antje Jackelén, professor i Chicago men med ett förflutet i Lunds stift, vunnit stort. Hon fick mer än dubbelt så många röster som tvåan, domprost Håkan E Wilhelmsson. Av de åtta som går vidare till själva valet är hälften kvinnor.

Valets första riktiga omgång sker i Växjö den 5/10 och Lund den 17/10. Om ingen kandidat får mer än hälften av rösterna går de två främsta vidare i en andra omgång.

Läs mer om biskopsvalen och kandidaterna i Kyrkans tidning (Växjöartikel och Lundartikel)

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: