måndag, augusti 14, 2006

Sanna siffror

På webbplatsen ekonomifakta.se kan man enligt sidan ta del av fakta och statistik om ekonomi och företagande i Sverige - från Svenskt Näringsliv. Sidan utger sig för att stå för opartiska fakta, vilket starkt går att ifrågasätta. Statistik handlar som bekant mycket om hur man frågor och vilka siffror man väljer att presentera. Exempelvis förekommer den starkt ifrågasatta siffran att 1,3 miljoner står utanför arbetsmarknaden utan att det riktigt framgår vilka som räknas, och att inga andra länder räknar arbetslöshet på det sättet. Även andra siffror som lyfts fram är - föga förvånande - negativa och vill visa på hur dåligt Sverige är.

Som en motbild lanserar nu Socialdemokratiska studentförbundet sidan sannasiffror.nu. Där presenteras rapporter och granskningar av borgerlig smygpropaganda såväl som konsekvenser av borgerlig politik. Sidan drivs av s-studenter men har en rådgivargrup bestående av bland andra Lena Hjelm-Wallén, tidigare statsråd, P-O Edin, tidigare chefsekonom LO och Roland Spånt, tidigare chefsekonom TCO.

Hittills finns exempelvis rapporter om akademikerarbetslöshet, om studerandevillkoren i arbetslöshetsförsäkringen och alliansens förslag om chockhöjning av fackliga avgifter. Och såklart om näringslivets ekonomifakta.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: