måndag, september 12, 2005

Individualisera mera

Blev glad imorse när jag läste på DN debatt att Anna Thoursie, sekreterare i utredningen om föräldraförsäkringen, motsätter sig utredningens resultat eftersom den inte går tillräckligt långt. Vi måste få en helt individualiderad föräldraförsäkring för att minska orättvisorna beroende på kön på arbetsmarknaden, åtminstone den diskriminering som beror på barnledigheter, risk för vård av barn o.s.v. som kvinnor dras med i nuvarande system. Hon argumenterar väldigt väl för att det inte går att säga att varje individuell man och kvinna ska kunna välja hur mycket de vill vara hemma, och samtidigt säga att varje individuell man och kvinna ska ha samma möjligheter på arbetsmarknaden - åtminstone så länge fördelningen av uttaget av föräldraförsäkringen ser ut som det gör idag.

Jag har tidigare skrivit om varför jag vill ha en individualiserad föräldraförsäkring, och hoppas att partikongressen åtminstone tar ställning för en ytterligare delning. Även om det kommer bli svårt, är det nog inte omöjligt. Tidigare har s-kvinnor meddelat att man tänker ta strid i frågan, och nu har även S-studenters ordförande Magdalena Streijffert gjort detsamma i en krönika. Kör hårt!

1 kommentar:

Katrine Kielos sa...

Bra artikel av Thoursie! Hur ser det ut inför kongressen i frågan? Finns det någon chans att en individualiserad linje vinner? Någon som vet mer än undertecknad som ju är långt borta.