torsdag, september 29, 2005

Uthängd privatperson - får man göra så här?

Hur får ett företag agera gentemot en privatperson som vill använda sin konsumentmakt för att protestera mot en av deras produkter? Det kan man fråga sig efter att ha läst på student.se idag.
Där blir en enskild privatperson uthängd efter att ha reagerat på att student.se ordnar en "turné" med arrangemang på kårhus runt om studentstäder, med pokerturneringar och baddräktsmodevisning. På sidan illustreras turnén med två avklädda tjejer runt en kille, där killen har spelkort i handen och tjejerna drinkar. På sidan finns också "festbilder" från städer där turnén varit tidigare. Personen, som är student i Östersund, har reagerat på detta och skickat mail till bl a kårerna på några av orterna och frågat om de känner till siten, arrangemanget och varför de stöder det, och några kårer har dragit sig ur. Då skriver sitens redaktörer ett "öppet brev" som ligger på förstasidan där den namngivna studenten beskrivs som moralist som förhindrar andra studenters nytta och nöje genom sina "extrema värderingar". Hennes agerande beskrivs som "destruktivt och illojalt" mot andra studenter och "lågt". Särskilt med tanke på hur mycket pengar och energi stackars student.se har satsat (säkert i altruistisk välmening gentemot sveriges studenter) på turnén. Brevet avslutas med en uppmaning att maila (till en av siten konstruerad mailadress) till personen för att tala om för henne vad man tycker om att hon "aktivt motarbetar att Student.se vill ge Sveriges studenter studentnyttiga tjänster och trevliga tillställningar".

Får man göra så här? Hänga ut en person med namn för att hon reagerar på ett arrangemang som i min ögon verkar i högsta grad tveksamt. Särskilt om studentkårer är med och arrangerar - studentkårer med obligatoriskt medlemskap. Student.se får väl ordna vilka fester de vill (så länge de håller sig inom lagens gräns) men det är stor skillnad på vilken legitimitet ett sånt arrangemang får om det håller till i kårhuset. Att attackera en person på det här sättet är osmakligt, särskilt med tanke på smutskastningen av henne, med obehagliga undertoner från klassisk kvinnofientlig retorik. Har du ingen humor? Det är väl bara att inte gå dit om du inte gillar sexism?

Jag hoppas verkligen att ni tar deras uppmaning på allvar, och mailar till företaget och talar om vad de tycker om att behandla folk på det här sättet.

En sak till: huvudsponsor för student.se är tria, studentorganisation för fackförbunden HTF, ST och SKTF. Undrar vad de tycker om turnén - och framför allt om att behandla en enskild person på det här sättet...

Inga kommentarer: