söndag, september 04, 2005

Moderaterna vill ha låglönejobb

Inte så mycket nyheter i partiledardebatten. Det är två tydliga alternativ och även om båda sidor gör sitt bästa för att få de andra att framstå som splittrade, så är det onekligen så att oavsett vilka som vinner valet så kommer de vara tvungna att komma överens, och det är två alternativ vi har att välja på.

Högeralliansen svarar fortfarande inte rakt ut på hur det ska bildas nya jobb av att man sänker ersättningsnivåerna och gör en bortre parantes i a-kassan. Däremot var Reinfeldt lite tydligare än vanligt med vad det kommer att innebära: låglönejobb. På en direkt fråga om det är rimligt att folk ska jobba för 40 kr/timmen (vilket är ungefär 90% av en a-kassa på 7000) sa han att det är viktigare att folk jobbar än under vilka villkor, och att ”alla jobb är kanske inte så roliga”. Dessa låglönejobb ska man sedan ta sig ur genom utbildningssatsningar eller genom att man har kommit in på arbetsmarknaden. Hur ska det gå till? Alliansen vill ju dessutom skära ner på antalet platser i den högre utbildningen, så var alla dessa städare, servitriser och butiksbiträden ska utbildas framgår inte.

Det kommer ju inte att innebära att det skapas några nya egentliga arbetstillfällen, bara att det kommer att finnas massa arbetskraft som finns tillgänglig för en omänskligt låg lön, vilket innebär att folk måste ha minst två jobb för att klara sig. Kanske kommer vi få – som i många andra länder – människor som vaktar bilar, dörrar, putsar skor, packar matkassar. Hur ska det leda till jobb som ger tillväxt? Eller de kanske alla ska städa hemma hos de rika. Med överklassavdraget som högern vill införa kan många skaffa sig en egen hemhjälp. Fräscht.

Hur den svaga staten inte kan hjälpa de mest utsatta har vi fått ohyggliga bevis på den senaste veckan i New Orleans. Med ökade skillnader (mellan de som arbetar och inte) får vi ökade klyftor, och med det ett hårdare samhälle där man får skylla sig själv om man inte lyckas. Det är inte det Sverige jag vill vara med och bygga.

6 kommentarer:

Danne Nordling sa...

Du har fel om låglönejobben. Om det är så som Reinfeldt sa att 90 procent av de arbetslösa högst går utan jobb i 100 dagar kommer det knappast att bli ett allvarligt samhällsproblem om ett fåtal måste ställa om sig rejält.

Och vad är det för fel på hushållstjänster utförda av företag? Är dagens svartjobb bättre? Hushållstjänster är en service som inte konkurrerar med de seriösa företagarna på marknaden, eftersom det praktiskt taget inte finns någon marknad idag. Det är värt att satsa på till skillnad från mycket annat som tränger ut redan existerande jobb.
/DNg

Syrran sa...

Well said, Marta! Jag laser din blog varje dag. Kram Kristina

Anonym sa...

"Högeralliansen svarar fortfarande inte rakt ut på hur det ska bildas nya jobb av att man sänker ersättningsnivåerna och gör en bortre parantes i a-kassan."

Detta gör man för att finansiera en sänkning av arbetsgivaravgifterna (= fler jobb) samt sänkning av inkomstskatterna för låg- och medelinkomsttagare (= fler tjänar på att gå från bidrag till arbete).

Hur du kan ha missat att sänkning av a-kassan skall finansiera sänkningen av skatterna förstår jag inte. Antingen lyssnar du inte eller så är du bara ensidig. Tråkigt i vilket fall som helst.

Marta Axner sa...

Jo, just det. Fler ska jobba, men hur skapas det nya jobb? Fler på arbetsmarknaden är väl knappast samma sak som att det finns fler egentlgia arbetstillfällen?

Ok, sänkt arbetsgivaravgift kan leda till fler anställningar. Men sänkta skatter? Sänkta ersättningar? Om många fler motiveras (tvingas) jobba under vilka villkor som helst kommer lönerna sjunka samtidigt som det alltid kommer finnas folk som konkurrerar om dessa låglönejobb.

Jag är fortfarande inte övertygad om att det kommer finnas så många fler arbetstillfällen. Och skattesänkningar kommer alltid att gynna dem som redan har (pengar och ett välbetalt arbete) på bekostnad av dem som inte har.

Vad gäller städtjänster så har jag inget emot det i sig. Men det finns ingen anledning att subventionera de rikas städning när vi betalar vad det kostar att få håret klippt eller bilen tvättad. För att de idag svarta tjänsterna ska bli vita krävs mer än ett skatteavdag - kanske att lönerna sjunker ner mot de 40 kr som nämndes som exempel i debatten igår. Och vem som ska ha råd att anställa någon om man själv jobbar för 40 kr/timmen kan man ju fundera på...

Johan L sa...

"...och med det ett hårdare samhälle där man får skylla sig själv om man inte lyckas."

En stilla undran bara, vem skall man skylla på idag; Staten? Sossarna? Facket? Svenskt Näringsliv? Kyrkan? Familjen? Skolan?

Vem, om inte en själv, har ansvar att se om sitt eget liv och att man "lyckas"?

Har du ansvar för att jag lyckas? Skall jag skylla på dig om jag inte känner mig lyckad?

Anonym sa...

Marta,
"Hur den svaga staten inte kan hjälpa de mest utsatta har vi fått ohyggliga bevis på den senaste veckan i New Orleans"

Tycker du att Louisiana borde haft 500 000 tomma bostäder i beredskap för en ev katastrof?
Har du inte sett hur hundratusentals utsatta fått mat och husrum?
Har du inte märkt att polisen försöker uppmana folk att ge sig av?

General Honore fick frågan varför det dröjer med matleveranser till en miljon flyktingar?
Han svarade att om du haft 20000 personer till middag skulle du förstå att allt inte kan ordnas på en natt.