måndag, september 19, 2005

Rösträkning pågår

Nu stängde vallokalerna för snart fem timmar sedan, och rösträkningen i kyrkovalet pågår för fullt. De flesta rösterna till kyrkomötet är räknade, även om resultatet än så länge är preliminärt - slutgiltigt valresultat inkl personröster och utjämningsmandat fastställs av stiftsstyrelserna, och blir nog inte klart än på ett par veckor.

I nuläget verkar det både ljust och mörkt. Socialdemokraterna verkar ha tappat ett par mandat men inte särskilt mycket. I uppsala stift (min valkrets) behåller vi våra 7 mandat och jag är därmed med god marginal invald i kyrkomötet! Även moderaterna, folkpartisterna, posk och centern tappar marginellt medan kd tappar lite mer - antagligen till frimodig kyrka som får några mandat. Även mp verkar komma in. Sorgligt nog har Sverigedemokraterna fördubblat sitt valresultat och verkar få 4 mandat. De är fortfarande små, men ökande och risken finns att de kan komma att öka även i valen nästa år.

Hur det ser ut på lokal nivå vet man för lite om än - rösterna räknas i "nivåordning", kyrkomötet först och församlingen sist. Återkommer med kommentar imorgon.

Man kan följa rösträkningen hos Svenska kyrkan.

4 kommentarer:

~Karin Långström Vinge~ sa...

Gratulerar!

Elin Norén sa...

Grattis grattis Marta! Bakslagen blir ju annars valdeltagandet (11%), att SD går fram två och frimodig kyrkas sju mandat. Dessa sju motsvaras ju iofs som du skriver av KDs tillbakagång, allt i preliminära siffror så klart. Hur som helst, jag är övertygad om att du kommer att bli ett mycket starkt tillskott i kyrkomötet!

carina sa...

Grattis! Vad kul att du kommit med i kyrkomötet...
Själv har jag enligt dom preliminära rapporterna kommit med i kyrkofullmäktige här hemma, både församlingens och samfällda. Men vi får se... oktober har jag hört att det ska vara klart.

Erik Hellsborn sa...

S-fiasko:
http://erikhellsborn.blogspot.com/2005/09/segern-r-vr.html