onsdag, november 16, 2005

Hallberg vald till rektor i Uppsala

Igår beslutade Konsistoriet, Uppsala universitets styrelse, att nominera Anders Hallberg till rektor för Uppsala universitet, skriver bl a unt idag. Som jag berättat tidigare har processen haft många steg men bland annat innefattat en valförsamling (bestående av studenter, lärare och fackliga representanter), som också rankade Hallberg som nummer ett. Konsistoriet följde alltså valförsamlingens förslag. Formellt utser regeringen rektor, men det är osannolikt att de inte följer förslaget.

Jag tror att Hallberg blir en bra rektor. Han verkar ha ett gott ledarskap, och han höll ett mycket bra anförande på hearingen - inte minst att han tydligt rangordnat vad han tyckte var viktigt och ville jobba för. Inget mer-glass-åt-alla utan en tydlig prioritering med grundutbildningen och arbetsmiljön högst. Även jämställdheten kom hyfsat högt på listan.

Det är också glädjande att Hallberg blivit vald eftersom han var de allra flesta studenternas (i valförsamlingen) favorit. Studenterna var nästan helt enade, och att han blivit vald visar att studentinflytandet varit reellt i den här processen. Studeranderepresentanter har funnits med i rekryteringsgruppen vilket har gett påverkan och insyn (även om de varit väldigt restriktiva med att släppa information om personerna, har vi fått veta om hur processen gått till) och i slutändan en möjlighet att göra ett bra val i valförsamlingen - som också gick igenom (enhälligt) i konsistoriet.

Hallberg börjar 1/7 -06, då jag ju redan lämnat universitetet. Men det ska ändå bli spännande att följa vad som händer med en ny rektor.

Inga kommentarer: