torsdag, november 17, 2005

Vem har plockat ditt kaffe?

I DN idag kan man läsa om en undersökning av Swedwatch - en organisation som kontroller vilket socialt ansvar svenska företag tar i sin verksamhet utomlands - som visar att flera stora svenska kafferosterier säljer kaffe från plantager där det förekommer barnarbete. På dn.se erkänner också Gevalia att det kan finnas barnplockat kaffe hos dem.

Tyvärr är det här ingen nyhet. Villkoren för de som producerar kaffe är omänskliga - inte bara förekommer hårda besprutningar samt barnarbete, det är också så att de små odlarna är utlämnade till stora grossister som inte betalar vad det kostar att producera, och betalar bara i efterhand vilket innebär att om skörden slår fel kan bonden bli utan inkomst en hel säsong.

Gevalia beskriver hur man jobbar för att så mycket som möjligt av ens kaffe ska komma från kontrollerade odlingar. Det är naturligtvis bra, men det finns bara ett sätt att vara säker på att kaffet man drickar har varit producerat under villkor som gynnar den som gör jobbet och inte mellanhänderna. Det är att köpa rättvisemärkt. Då vet man att odlarna fått skäligt betalt, fått möjlighet att organisera sig fackligt eller i kooperativ och att de fått stabila odlings-/handlingsförhållanden så att de kan leva tryggt året om. Det är naturligtvis bra om man kan köpa ekologiskt kaffe också (som rekommenderas i dn-artikeln) men det garanterar inte arbetarnas sociala rättigheter.

Rättvisemärkt kaffe kostar några kronor mer. Fast egentligen är det inte rättvisemärkt som är dyrt, utan det vanliga kaffet som är för billigt. De priserna är för låga i jämförelse med vad det kostar att producera kaffe - och det är de redan fattiga bönderna som får betala priset för att vi ska ha lite billigare kaffe.

En lista på vilka producenter som har rättvisemärkt kaffe finns här. Det säljs i nästan alla vanliga mataffärer och smakar inte sämre. Tvärtom, det saknar den beska bismaken av utnyttjade bönder och arbetande barn...

Inga kommentarer: