lördag, november 12, 2005

Helgens DVD-tips

Har just kommit hem från filmkväll hos kompisar där vi gjorde misstaget att titta på Mr & Mrs Smith. Gör inte det. Kanske den sämsta film jag sett på den här sidan millenieskiftet. Helt poänglös. Istället skulle jag vilja komma med några andra filmtips:

The door in the floor (regi: Todd Williams) är en film som fått märkligt lite uppmärksamhet i Sverige. Trots stora (mycket bra) skådisar och ett manus som bygger på en John Irving-roman (Widow for a year) gick den nästan helt obemärkt förbi när den gick på bio i våras. Jag såg den på bio mest av en slump tillsammans med min filmkunniga syster, och vi gillade den skarpt båda två. Den handlar om ett medelålders par som som sörjer sina tvillingsöner som dött några år tidigare, och de har en dotter i fyraårs-åldern som aldrig träffat sina bröder men ända kna varenda historia om dem. Hemmet är delvis som ett monument över pojkarna och man förstår att det finns något djupt osunt i hela familjen. Mannen (Jeff Bridges) är en uppskattad barnboksförfattare och -illustratör, och han anställer en ung kille som sin assistent över sommaren och som snart får en alltför nära relation med hustrun (Kim Basinger). Det låter som en snaskig hollywoodhistoria men är otroligt känsligt, trovärdigt och djupt. På riktigt. Framför allt Jeff Bridges gör en nästan osannolikt bra rollgestaltning och även Kim Basinger är fantastisk. Inte det mest lättsmälta man kan se, men kanske något av det bästa på dvd just nu. Extra plus för de freudianska barnboksteckningarna i filmen, de är nåt extra...

Aningens mer lättsmält är Spanglish. En sorts romantisk dramakomedi om en mexikansk kvinna som tar jobb hos en dysfunktionell amerikansk familj och de komplikationer som uppstår. Roligast (kanske just för att det är så otippat) är att Adam Sandler gör en väldigt bra skådespelarinsats - hans rollfigur är verkligen husband of your dreams - men även Paz Vega som hembiträdet Flor är fantastisk. Verkligen inte den mest politiska filmen i världshistorien, men på sina ställen belyste den verkligen klass - överklassmamman Deborah som är helt oförstående inför Flors ovilja att låta henne betala för att hennes (flors) dotter ska gå i privatskola, exempelvis. Spanglish är regisserad av James L Brooks, som bl a gjort Livet från den ljusa sidan.

Trevig filmkväll!

Inga kommentarer: