torsdag, mars 30, 2006
Anders Wejryd ny ärkebiskop
Jag tror att Anders Wejryd kommer bli en bra ärkebiskop av flera skäl. Framför allt är det glädjande att Svenska kyrkan får en ledare som så tydligt under lång tid varit engagerad i de internationella solidaritetsfrågorna och internationell ekumenik, dvs samarbete mellan olika kyrkor. Han har också en bred erfarenhet från såväl församlingsarbete som diakoni. Min egen upplevelse av Wejryd är att han är lättsam utan att vara ytlig, är genuint intresserad av människor och har lätt för att prata med och lyssna på människor. Jag tror att han har stora möjligheter att uppfattas som en folklig ledare - något jag menar i mycket positiv bemärkelse.
Läs mer hos kyrkans tidning och på svt.se.
Äb-valet avgörs idag
onsdag, mars 29, 2006
Var femte student fattig
Jag har skrivit om studenters ekonomiska situation tidigare, exempelvis här, här och här.
Sfs namninsamling för en höjning av studiemedlets totalbelopp finns här.
tisdag, mars 28, 2006
KG Hammar blir gästprofessor i Lund
KG Hammar själv är inte anträffbar under eftermiddagen, men säger i en skriftlig kommentar att han är glad över att få ”en inspirerande och utmanande, men tydligt avgränsad, uppgift när jag lämnar uppdraget som ärkebiskop. Jag är tacksam mot dem som gjort detta möjligt och ser fram emot att bli en del i ett arbetslag där den teologiska reflektionen och det gemensamma lärandet är huvuduppgifter”.
Fusket ökar - men det räcker inte med hårdare tag
Fusket bland studenterna på Sveriges högskolor ökar - eller åtminstone ökar antalet studenter som fälls för fusk av disciplinnämnderna. Förra året var det 441 studenter som stängdes av eller varnades enligt en rapport från högskoleverket som svd.se rapporterar om. Sedan 2001 har antalet avstängda fyrdubblats och antalet varningar fördubblats. Mestadels handlar det om plagiat, men även otillåtet samarbete, fusklappar på tentor och liknande förekommer. Några studenter har också stängts av pga sexuella trakasserier och att de stört undervisningen.
Det är inte självklart att det faktiska fusket ökat. Sannolikt kan plagiaten ha ökat i och med att det numera är lätt att ladda ner hela uppsatser och artiklar från Internet, men lärosätena har också blivit betydligt bättre på att upptäcka fusket. Exempelvis har Södertörns högskola flest fällda studenter, och är också ett av de lärosäten som arbetar systematiskt mot fusket och anmäler alla fall.
Det är bra att arbetet mot fusk i högre utbildning blir tydligare och det är naturligtvis aldrig acceptabelt att studenter plagierar uppsatser eller inlämningsuppgifter, eller att det fuskas på tentor. Men en del av det fusk som förekommer kan också handla om otydlighet i instruktionerna eller bristande kunskap om vad som krävs av akademiska alster. I de citat från fällda studenter som svd redovisar, menar två av studenterna att de inte fuskat medvetet utan trodde att deras citerande (som fälldes för plagiat) föll inom ramen för vad som är rimligt. Det kan såklart röra sig om undanflykter, men det kan också vara så att de fått undermålig handledning eller aldrig under sin utbildning fått ordentliga möjligheter till kritiskt tänkande och vad som krävs för att en text ska vara akademisk och självständig, hur man förhåller sig till källor och andras texter. Är undervisningen på de här punkterna otillräcklig, slår det antagligen hårdare mot studenter utan akademisk bakgrund eller studievana. Det gäller också gråzonerna mellan att studera i grupp - något man har mycket nytta av på kurser med liten andel lärarleddundervisning - och otillåtet samarbete.
Det räcker inte med hårdare tag. Bättre handledning, tydligare instruktioner och regler och mer utrymme för kritiskt tänkande och att förhålla sig självständigt till tankar och texter behövs också i den högre utbildningen.
måndag, mars 27, 2006
Inför söndagen
lördag, mars 25, 2006
En dag mot hungern
Lutherhjälpens arbete kan sammanfattas i sju punkter:
Vi tror på att bekämpa fattigdomens orsaker
Vi vill mer än att ge pengar. Bistånd är viktigt, men det löser inte alla problem. Därför arbetar vi för att förändra de orättvisor som hindrar människor att få det bättre. Det handlar bland annat om hur vi i Sverige påverkar internationella handelsregler, miljöfrågor och de fattiga ländernas skulder.
Vi tror på att utveckla hela samhället
Vi arbetar för att hela samhället ska utvecklas så att livsvillkoren förbättras för alla. Alla människor ska kunna dricka rent vatten och ha möjlighet att försörja sig själva. Alla barn ska ha tillgång till utbildning och hälsovård, inte bara ett utvalt fadderbarn.
Vi tror på en hållbar framtid
Vi arbetar för att alla människor ska kunna försörja sig idag och att jordens resurser ska räcka till kommande generationer. Miljövänligt jordbruk, trädplantering, utbildning och påverkansarbete i klimat- och vattenfrågor är viktiga inslag i arbetet.
Vi tror på hjälp till självhjälp
Vi vill ge människor möjlighet att försörja sig själva. Vi stöder lokal produktion både i det långsiktiga arbetet och i katastrofsituationer. Skänkta varor från väst hjälper för stunden, men kan i värsta fall slå ut den lokala produktionen. Därför strävar vi efter att köpa närproducerade varor och skickar inte hjälpsändningar med kläder.
Vi tror på lån som förändrar
Varje människa har förmåga att med egen kraft förbättra sin situation om förutsättningarna finns. Därför stöder vi projekt där fattiga människor får lån. Små investeringslån leder till utveckling och ökad självkänsla, samt till att varje givarkrona används om och om igen.
Vi tror på långsiktigt katastrofarbete
Det behövs mer än mat och filtar i en katastrofsituation. Människor behöver stöd och hjälp att bearbeta svåra upplevelser för att kunna leva vidare. Vi arbetar genom ett globalt nätverk med lokala partner och finns därför på plats redan innan en katastrof inträffar. Därmed kan vi ge snabb hjälp och arbeta förebyggande för att lindra effekterna av framtida katastrofer.
Vi tror på rättvis handel
Vi arbetar för rättvis handel som motverkar fattigdom och barnarbete, samt visar respekt för mänskliga rättigheter och främjar ekologiskt anpassad odling. Vi vill få konsumenter att använda sin makt att förändra genom att köpa rättvisemärkta varor. Då får små producenter i fattiga länder skäligt betalt och värdiga livsvillkor.
På Lutherhjälpens webbplats finns mer information om hur de arbetar, hur pengarna används och exempel på projekt och aktiviteter. Stöter du inte ihop med någon bösskramlare idag, kan du stödja Lutherhjälpens arbete här.
fredag, mars 24, 2006
Inbjudan till studiecirkel om "critical whiteness"
Oftast diskuteras etnisk diskriminering och stereotyp representation av"invandrare" i media på sätt som tillåter förövarna att vara osynliga,omedvetna och utan ansvar. Rasism blir en fråga för de drabbade.
Vill du också analysera utanför en rosaskimrande låtsasvärld fylld av så kallade objektiva antirasister 'utan ansvar'?
Kanye West till jazzfestivalen
GP stöder studiemedelshöjning
SFS budget är en partsinlaga. Avsikten är att den skall övertyga politiker och media om att det är nödvändigt att höja studiemedlen. Men SFS har knappast räknat högt för att få fram ett rejält underskott. Om maten får kosta 1 510 kronor i månaden finns det bara 50 kronor om dagen att äta för!
Studenterna har fått och får betala rejält för 90-talskrisen. Enligt Föreningssparbanken sjönk studenternas levnadsstandard med 40 procent mellan 1989 och 2004. Ett annat sätt att mäta är att jämföra med konsumentprisindex (KPI) Hade studiemedlen följt KPI skulle studiemedlen nu varit cirka 8 500 kronor per månad. Dit, till 8 500 kronor per månad i studiemedel, vill SFS baxa de politiska partierna inför valet.
Studiemedelskampanjen fortsätter
tisdag, mars 21, 2006
Sommarjobb sökes fortfarande
Finnes: prästkandidat med akademisk examen i religionssociologi, bibelvetenskap och andra ämnen inom religionsvetenskapen, samt 10 p kulturstudier, flera av dessa kurser med genusinriktning. Erfarenhet av politiskt arbete, framför allt inom utbildningspolitik, jämställdhetsfrågor och kyrkopolitik men har koll på ganska många olika områden. Många års vana av ledaruppgifter, framför allt bland ungdomar, såväl pedagogiska som arbetsledande uppgifter. Viss internationell erfarenhet, som stipendiat i Zimbabwe för Svenska kyrkan, i Laboremus Sydafrikaprojekt, som delegat på Kyrkornas världsråds missionskonferens i Aten 2005. Har också jobbat med internationella frågor i Sverige, framför allt inom Svenska kyrkan/Lutherhjälpen/SKM. Vana att analysera och skriva akademisk text såväl som andra former av text (kolla runt lite i bloggen för exempel). Erfarenhet av olika sorters informationsarbete/föredragshållande/workshops och liknande.
Jag är ambitiös, produktiv, engagerad, positiv och gillar att lära mig nya saker. Och så har jag en hyfsad sångröst.
Vill nån anställa mig, eller tipsa om ett jobb, skicka ett mail till maax0710 [a] student.uu.se
Bloggkonferens för tjejer i höst
Låt Jämtin ta över!
Jag vill - i likhet med Helle Klein och många andra bloggare - uppmana Persson att göra biståndsminister Carin Jämtin till utrikesminister. Hon är etablerad och (som jag uppfattat det) uppskattad på UD, vilket jag tror är en förutsättning eller åtminstone stor fördel om man ska kliva in där ett halvår innan valet. Hon är ideologisk, framåt, vältalig och har snabbt fått ett stort förtroende i partiet. Hon är dessutom tydlig i palestina-frågan, och skulle kunna lyfta upp mellanöstern högre på den politiska dagordningen och förtydliga kritiken mot Israels ockupationspolitik. Jag tror att Carin Jämtin dels skulle bli en mycket bra utrikesminister, dels skulle utgöra en stor tillgång i valrörelsen på en mer framlyft position. Carin till utrikesminister!
SFS vill förbättra den psykiska hälsan bland studenter
Rapporten innehåller en sammanställning av den kunskap som finns om psykisk ohälsa och stress bland studenter - vilken tyvärr är bristfällig, eftersom det inte finns så mycket forskning eller statistik om just studenters situation - och även en del förslag på åtgärder. Nivåerna av stress och psykisk ohälsa är hög bland studenter, särskilt bland kvinnor, och problemen verkar vara ökande.
SFS viktigaste krav för att minska stressen och förbättra den psykiska hälsan bland studenter är att höja totalbeloppet i studiemedlet. Många studenter kan inte leva på studiemedlet, och jobbar extra (vilket ökar stressen), oroar sig över sin situation och ekonomin och kan inte ha någon långsiktighet i sin livsplanering. Detta förstärks också av att studenter inte ingår i de vanliga sociala trygghetssystemen, och där sjukskrivning kan leda till en ännu mer otrygg och stressande situation. Förutom ett höjt studiemedel och tillgång till trygghetssystem föreslår vi bland annat att arbetsmiljölagen ska inkludera studenter på samma sätt som arbetstagare och att studenthälsovårdens resurser säkerställs.
Hela rapporten finns här. Kolla också gärna in SFS kampanjhemsida höjstudiemedlet.nu.
måndag, mars 20, 2006
Katrine är tillbaks
onsdag, mars 15, 2006
Wejryd vann - men det blir en andra omgång
Anders Wejryd, biskop i Växjö, fick som väntat flest röster i ärkebiskopsvalet, nästan 45%. Tvåa kom biskopen i Uppsala Ragnar Persenius med knappt 31%. Resultatet kan tyckas vara tydligt, men eftersom ingen kandidat fick mer än 50% av rösterna går de två första vidare till en andra omgång, som sker den 30/3.
Läs så länge hos kyrkans tidning, snart kommer längre kommentar här.
Wejryd och Persenius vidare i ÄB-valet
Nöjda vinnare i valet
måndag, mars 13, 2006
Äb-rapporten kommer imorgon
Predikan 2:a i fastan
Det är min favorit-Jesus vi får möta i dagens text. Jesus som förlåter, som lyfter upp en kvinna som maktmännen föraktar, som talar i tydliga men underfundiga liknelser, Jesus som visar på Guds oerhörda nåd, kärlek och förlåtelse. En tacksam text, som är lätt att läsa eller höra. En konkret berättelse, med en liknelse i mitten som är lätt att förstå och så en tydlig poäng på slutet. Lite lagom utmanande men inte så mycket att det blir jobbigt.
Det är min favorit-Jesus vi möter idag. Den Jesus som är lätt att gilla. Men också den Jesus som utmanar mig och vill å mig att förstå att jag kan vara farisén, som behöver få mina föreställningar utmanade. Och jag kan vara kvinnan som blir upprättad och upplyft, trots att varken jag eller min omgivning tror att det är möjligt. Den Jesus som vänder på perspektiven och inte gör det som förväntas. Den Jesus som alltid låter sin kärlek gå ett steg längre än vi kan tänka eller förstå - ända in i döden. Den Jesus som säger: För dig utgiven. För dig utgjutet.
söndag, mars 12, 2006
Dags för ärkebiskopshearing
För den som är säker på sin sak eller söker lite spänning rapporterade Kyrkans tidning i veckan att ett spelbolag nu erbjuder vadslagning på äb-valet. Föga förvånande är oddsen lägst för Wejryd och Persenius, som ju fick flest röster i provvalet.
fredag, mars 10, 2006
Jag predikar i domkyrkan på måndag
tisdag, mars 07, 2006
Prostitution är inte en tjänst bland andra
Den viktigaste skillnaden mellan prostitution och att sälja andra tjänster - anser jag - är att sexuella tjänster alltid på något sätt är könade. Och vi lever i ett samhälle där kön måste ses ur ett maktperspektiv eftersom det finns maktskillnader mellan kvinnor som grupp och män som grupp. Det är klart att det går att göra teoretiska resonemang kring att ett kontrakt är ett kontrakt oavsett vem som vill sälja vad, var och en äger sin kropp och får göra vad den vill med den, även sälja sexuella tjänster, och inga yrken eller tjänster är sämre än andra. Det funkar toppen i teorin, men bygger på att vi alla är fria individer i ett strukturlöst samhälle. Och det tror jag inte på. Det bygger också på ett blundande inför många kvinnors erfarenhet av bristen på rätt att bestämma över sin kropp, eller kanske snarare kränkningar av denna rätt.
I ett samhälle där män som grupp är överordnad kvinnor som grupp, och där sexualiteten på något sätt finns närvarande i hur vi tänker kring hur män och kvinnor är, kan man inte se ett fenomen som sexköp som könlöst eller maktlöst. Det är, allra oftast, män som köper tillgång till kvinnors kroppar. Det är klart att det finns kopplingar mellan vem som har mer makt och vem som har möjlighet att köpa tillgång till vem. Att kunna köpa, särskilt för att använda någon som är väldigt utsatt, är naturligtvis en maktposition. På det sättet är sexuella tjänster annorlunda än konsulttjänster, de är könade och maktgenomsyrade på ett väldigt grundläggande sätt.
Det är också så, att män (på ett strukturplan, inte alla individer) har stor tillgång till kvinnors kroppar. De allra flesta länders våldtäktslagstiftningar, liksom Sveriges, kräver att kvinnan säger nej (eller är hjälplös) för att det ska vara våldtäkt. Utgångspunkten är alltså att kvinnor vill ha sex/män får ha sex med kvinnor, vill hon inte måste hon säga ifrån. Fattar inte mannen att kvinnan inte vill ha sex, ja, då är det inte våldtäkt. Den här tillgängligheten till kvinnors kroppar yttrar sig också på andra sätt. Jag tror att de allra flesta kvinnor har erfarenheter av att män rör vid dem på ett sätt de inte gillar, men att det måste vara ganska grovt för att man ska kunna säga ifrån. Det finns mycket större möjligheter för män att röra vid kvinnor, utan att kolla att det är ok först, än tvärtom. Att fenomenet prostitution överhuvudtaget finns i vårt samhälle, tyder på att det på något plan är helt tillåtet för män att ha tillgång till kvinnors kroppar, och man kan betala för att få det. Att ha en lagstiftning som visar att det inte är ok (och där kunden straffas, inte säljaren) är en kraftfull markering att mäns tillgång till kvinnors kroppar inte är sanktionerad.
När några kvinnors kroppar är till salu, i ett samhälle som är starkt könat, så hänger detta ihop med alla kvinnor. I ett samhälle sker hela tiden en konstruktion, eller ett skapande av bilder, av vad män och kvinnor är. Varje fenomen som finns, varje praktik som människor ägnar sig åt, och inte minst vilka lagar och regler vi har, bidrar till de här uppfattningarna om kön. Om män i högre utsträckning har tillgång till kvinnors kroppar, och det dessutom är sanktionerat att kvinnors kroppar kan vara till salu, så påverkar det hur vi ser på alla kvinnors kroppar. Är en kvinnas kropp till salu, blir också jag en vara. Inte i direkt bemärkelse, men det påverkar hur män ser på kvinnor och tvärtom. Män som lär sig att en kvinna är något man kan köpa, kommer att behandla mig och alla kvinnor utifrån det också. Och det bidrar till upprätthålla en maktordning.
måndag, mars 06, 2006
Partnerskapsvälsignelse på remiss
[Uppdatering] Nu finns de tre förslagen att läsa hos Kyrkans tidning.
Hårda csn-regler hindrar det livslånga lärandet
Hela reportaget sänds i Front i P3 nu kl 11.03, från i eftermiddag går att lyssna på webben också, här.
I Ekots reportage interjuas ansvarig minister Lena Hallengren som inte anser det vara aktuellt att ändra reglerna, framför allt eftersom det skulle bli väldigt dyrt.
– Om vi skulle ha studiestödssystem som var uppbyggt kring att man också har många olika studieerfarenheter, så skulle det vara ett väldigt dyrt system, och inte riktigt hållbart, vare sig för samhället eller för den enskilde, säger Lena Hallengren.Naturligtvis går det inte att ha ett helt "gränslöst" studiemedelssystem där människor får läsa hur länge som helst. Det är rimligt att studier ska avslutas inom en rimlig tid, och att för att kunna ha ett generöst allmänt studiemedelssystem måste det också finnas begränsningar i hur många utbildningar en enskild individ kan läsa finansierad av studiemedel. Men det är knappast det som är frågan här. Läkarprogrammet är 12 terminer långt, vilket innebär att den som vill bli läkare inte kan läsa något annat ämne och inte kan "släpa" överhuvudtaget. Flera andra utbildningar är också 10-12 terminer. Ska man läsa en sådan utbildning gäller det att veta det från början, inte prova på något annat, inte engagera sig i studentföreningar eller kåren som kan göra att man inte riktigt hinner med alla poäng, inte jobba extra (vilket man behöver göra om man har högre levnadskostnader är 6.900 kr i månaden). Och det går inte att byta utbildning eller vidareutbilda sig med studiemedel. Oflexibiliteten i systemet går helt på tvärs med målet om livslångt lärande. Det är inte orimligt att det finns en gräns, men det är orimligt att det är omöjligt att få dispens.
I högskolepropositionen som beslutades härom veckan har en reform av examina genomförts, och snart kommer många studenter läsa en treårig kandidatexamen och en tvåårig master istället för en fyraårig magisterexamen. Många yrkesexamina kommer också att bli femåriga. Om allt fler studenter ska läsa femåriga utbildningar kommer det här problemet öka ytterligare.
Det är inte samhällsekonomiskt försvarbart att människor ska läsa hur mycket eller hur länge som helst. Men det är inte heller samhällsekonomiskt försvarbart att utbilda människor nästan färdigt och sedan inte ge dem möjlighet att avsluta sin examen.
onsdag, mars 01, 2006
bloggblogg - sfshelg
Protestera mot sexhandel under fotbolls-VM
På PES hemsida kan man skriva under ett upprop till kommissionens ordförande Barosso att agera mot sexslavhandeln under sloganen "Celebrate the world cup. Fight sexual slavery." Namninsamlingen pågår till och med internationella kvinnodagen 8/3.
Skriv under här!