måndag, januari 09, 2006

Trängselskatten verkar funka!

Det har skrivits bloggmeter om Stockholmsförsöket och trängselskatten. Nu när det är i full gång kan bara konstateras att det verkar fungera. Ekot rapporterar att miljöavgiftskansliet uppskattar att infartstrafiken minskat med mer en fjärdedel mot en vanlig vardagmorgon i höstas, och trafiken inne i innerstan har minskat nästan lika mycket. Det som många var rädda för, nämligen att det istället skulle bli trängsel i kollektivtrafiken och på avgiftsfria Essingeleden, verkar inte heller ha blivit problem.

Det är naturligtvis för tidigt att utvärdera, men idag ser trängselskatten ut som en succé. Man verkar uppnå det man vill - minskad trafik och trängsel - utan de risker som man såg, en överbelastad kollektivtrafik. Än så länge vet vi ju i och för sig inte heller hur betalsystemen kommer fungera, men kanske även de olyckskorpar som avfärdat transpondrar och internetbetalningarna kommer att vara överbevisade snart.

I London sägs opinionen ha svängt efter ungefär tre dagar med trängselskatt. Hur länge dröjer det innan stockholmarna ser fördelarna med mindre trängsel, bättre framkomlighet och bättre kollektivtrafik?

Inga kommentarer: