fredag, oktober 14, 2005

Vad händer med F! nu?

Det är inte helt lätt att göra klara analyser av Tiina Rosenbergs avhopp och hela mediarapporteringen kring F! och feministbacklashen som pågår. Massa bloggare har skrivit olika analyser med varierande slutsatser. Det kommer lite länkar längre ner.

Jag tror verkligen inte att sista kapitlet om fi är skrivet, och på ett sätt kan jag nog tycka attRosenberg gör sig bättre som forskare än som politiker. Det kommer kanske ta ett par mandatperioder för fi att komma in i riksdagen (ungefär som mp) och även om de fått en dålig start så har de byggt väl från grunden och dålig media kommer inte göra det jobbet ogjort. Som alla nya partibildningar så kommer folk troppa av när man formerar sig, av innehållsliga skäl eller andra. Att Rosenberg blivit hotad och utsatt för ett orimligt mediadrev kan kanske inte räknas in i samma kategori.

Det svåra och sorgliga är i min mening att det inte finns något trovärdigt sätt för feminister i allmänhet eller de som är organiserade i F! att bemöta kritik och mediarapporteringen. När man försöker se det strukturellt eller analysera kritiken i termer av en backlash eller motstånd, så sägs det direkt att man är konspiratorisk eller så förlöjligas analysen genom att den tas bokstavligt. Det finns väl ingen feminist (eller mkt få) som menar att patriarkatet sitter i nån sorts hemlig bunker och planerar attacker mot alla feminister. Det betyder inte att det inte finns motstånd eller att patriarkatet inte existerar.

Fast det bisarraste av allt just nu är att det inte verkar finnas någon hejd på reaktionen, som kan säga saker som man inte tror är sanna. Det är verkligen slående hur gränserna förflyttats totalt det senaste halvåret för vad som är möjligt att säga. Värst är kanske Thomas Idegaard som vill införa tankeförbud - en stopplag mot all genusforskning och maktanalytiskt jämställdhetsarbete. Jistanes. Fast Johan Tralaus fuskanklagelse (som snarare handlar om en felplacerad fotnot) är ganska bisarr den med.

Läs förslagsvis mer hos följande bloggare:
Joel Malmqvist - Stoppa den blå talibanen!
Jenny Westerstrand - Mediaträsket - hon står inte ut!
Peter Gustavsson - Förföljelsen av Tiina en skam för Sverige
Stig-björn Ljunggren

Kristina Lindquist - Johan Tralau, kvinnorna och föraktet
Tanja Joelsson

Inga kommentarer: