tisdag, oktober 04, 2005

Junilistan hot mot alliansen?

Idag har så junilistan till slut bestämt sig för att ställa upp i riksdagsvalet med Nils Lundgren som förstanamn, rapporterar bl a svt idag. Även om de påstår sig stå utanför blockpolitiken kommer de flesta förslagen snarast från höger - exempelvis sänkta inkomstskatter, minskad politisk styrning på olika sätt (exempelvis genom minskad riksdag) och avdrag för hushållstjänster. Och med politik som drar åt höger samtidigt som man kan kanalisera en EU-skepsis som inte längre har något utrymme i högeralliansen finns alla möjligheter för junilistan att ta borgerliga väljare, kanske framför allt från kd och c.
Denna eller liknande analyser görs av de flesta politiska kommentatorer idag, såväl Henrik Brors i DN som Mats Knutson i Aktuellt och Göran Eriksson i svd. Även Sören Holmberg, valforskare, tror att junilistan kommer ta från de borgerliga och framför allt kd. Även om junilistan inte kommer upp i fyra procent, räcker det med att de tar några tiondelar från kd för att de ska riskera att hamna under spärren.
Vi har redan sett hur kd och fp börjar bli nervösa för att de tappar i opinionen. Junilistan kommer inte att förbättra deras situation.

Även publicerat på motallians.se.

Inga kommentarer: