lördag, januari 06, 2007

... och kristallkula

I förra inlägget var det backspegel, nu blir det kristallkula. Ett antal bloggar har gjort listor över saker de vet eller vill ska hända nästa år, jag tänkte istället välja några nyckelord som jag tror kommer att prägla (mitt) 2007.

Opposition och framtid. Oppositionsarbetet har visserligen börjat men inte riktigt på allvar. 2006 sedan valet har mest bestått av avslagen eftervalsdebatt och partiledarspekulationer. I år kommer förhoppningsvis den mer konstruktiva framtidsdebatten och oppositionspolitiken igång på allvar.

Konflikt.
Striden om A-kassan har tagit fart, frågan om kollektivavtalen tog ny skruv i december och snart är det avtalsrörelse. Trots att regeringen lovat att bevara den svenska modellen (vilket det snart bara verkar vara Littorin som försvarar) höjer facket garden oh det verkar som 2007 blir året då det på allvar avgörs vilken arbetsmarknadsmodell som ska gälla i Sverige.
Tyvärr verkar konflikt även på andra sätt prägla 2007. Inte mycket till ljusning i Mellanöstern och på andra håll.

Integration och migration, etnicitet och rasism. Frågorna kring vad migrationen innebär för Sverige kommer att fortsätta och kanske ta nya vägar. Asylfrågorna har varit i centrum de senaste åren och nu kanske fokus riktas tydligare mot integrationsfrågorna. Vad innebär det att Sverige de facto är ett mångkulturellt samhälle samtidigt som det är uppenbart att alla människor inte har samma möjligheter och rättigheter oavsett hudfärg, namn och bakgrund. Det här är inte bara en svensk fråga utan hela EU försöker hantera det faktum att människor vill komma hit och att många av dem som gör det behandlas illa vid gränsen eller på arbetsmarknaden. "Hanteringsförsöken" går milt sagt dåligt. Kanske kanske kan 2007 äntligen bli året då vi på allvar också vågar börja diskutera att Sverige inte är ett postrasistiskt samhälle utan ett samhälle i hög grad är präglat av maktstrukturer kring etnicitet och hudfärg och strukturell rasistisk diskriminering. Åtminstone kanske man kan hoppas på en sådan debatt i socialdemokratin.

Tv.
Inte bara för att kvaliteten på de serier som visas idag blir högre för varje år som går, och att vi kan se fram emot nya avsnitt av Veronica mars, Lost, House mfl. Jag tror och hoppas att 2007 kan bli året då tv som medium får den kulturdebatt och kulturella "status" den förtjänar. Trots att tv-drama kanske är den kulturform som når flest - och allt fler, allt eftersom webb-tv och andra nya sätt att se på tv växer - behandlas den ofta väldigt styvmoderligt på kultursidor och i kulturdebatten, för att inte nämna den okunnighet som tillåts bland tv-skribenter (exempel från kunniga tv-bloggen wierd science). Och så kommer ju Studio 60 on the sunset strip (West wing-skaparen Aaron Sorkins nya serie) på svt under året.

Väder.
Klimatfrågan har kommit för att stanna. Regeringens långsamma uppvaknande från icke-politik till lite-politik måste gå fortare om inte folkets oro ska vända sig mot dem. Ett tips: flygskatt kanske inte är kul just nu men kommer att ha varit en väldigt bra idé när glaciärerna smälter. Ett ännu bättre alternativ vore väl att integrera flygtrafiken i ett internationellt system med utsläppsrätter. Oavsett vilka politiska händelser som sker under året lär vädret bli även detta års snackis.

Feminism.
Ja, jag vet. Jag hoppades på en feministiskt uppsving förra året också utan mycket till resultat. Men trägen vinner...

Renovering.
Mina föräldrar har köpt ett fantastiskt hus/renoveringsobjekt i Torshälla utanför Eskilstuna. Ett 1700-talshus som använts till bl a mejeri, pepparkaksfabrik och antikhandel. Jag ska inte bo där och knappast vara särskilt inblandad i själva renoveringen egentligen heller, men ser fram emot att följa projektet och lär nog också tillbringa en eller annan ledig dag där. Husprojektet har en egen hemsida med bilder och annat för den intresserade.

Förändring.
2007 är året då jag ska bli präst, börja jobba och bli vuxen. Eller ja, vi får väl se på den sista punkten. Men det kommer att bli ganska annorlunda nu när mitt studentliv är över.

Andra intressanta bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: