lördag, maj 06, 2006

(S)törst på kåren!

Idag avslutades kårvaletUppsala studentkår och valresultatet visade sig bli smått historiskt. För första gången någonsin (sedan partisystemet infördes) är Socialdemokratiska studenter Uppsala studentkårs största parti! 8 mandat fick vi (förra året 5). Andra skrällar är att kårens nuvarande största parti, det partipolitiskt obundna UUS tappar från 16 till 7 mandat och att nykomlingarna gröna studenter fick hela 6 mandat.

De 41 mandaten har fördelat sig som följer:
S-studenter 8 (5)
UUS 7 (16)
VSF 6 (8)
Gröna studenter 6 (-)
Halvera.nu 4 (5)
Det nya Mösspartiet 4 (7)
Piratstudenterna 3 (-)
FMS 2 (-)

Jag har skrivit lite och länkat till de olika partierna här. Info finns också på kårens valsida.

En tydlig tendens är att de tidigare så starka kårfackliga partierna nu har minskat kraftigt medan de uttalat politiska tar plats. Kåren tar ett rejält kliv åt vänster och en tydligare politisk prägel kommer det nog bli nästa år, såväl på höger- som vänstersidan. S-studenter gick till val på ett starkt program, som vi nu hoppas kunna genomföra under nästa år.

Ny ordförande, vice ordföranden och styrelse väljs på konstituerande kårfullmäktige 23/5. Innan dess är det vanskligt att säga något om vilka partier som kommer att bilda styrelse, och valresultatet öppnar ju för flera olika möjliga konstallationer då ett antal partier är ungefär jämnstarka.

Men det är en annan dag. Nu är det champange och segerfest!

Inga kommentarer: