onsdag, maj 31, 2006

ÄB kräver politiskt ansvar för människohandel och hunger

Missa inte: avgående och tillträdande ärkebiskopar KG Hammar och Anders Wejryd skriver idag på svd brännpunkt om det politiska ansvaret för arbetet att utrota hungern och därmed hungerns konsekvenser, som bland annat människohandel. Detta i anslutning till Lutherhjälpens kampanj som jag skrev om igår.

De skriver bland annat:
Om vi på allvar ska kunna bekämpa hungerns orsaker måste
vi vara beredda att förändra strukturer som hindrar människor att ta sig ur fattigdomen.

Svenska kyrkan arbetar genom Lutherhjälpen för att utrota hunger och fattigdom.
Genom våra internationella samarbetspartner vet vi att det bästa sättet att stoppa handeln med människor är att använda världens resurser så att de enorma klyftorna mellan rika och fattiga försvinner. Detta har sagts förr, men ord räcker inte - det krävs kraftfulla politiska åtgärder!

Därför beklagar vi att frågor om internationell solidaritet och hållbar utveckling hittills har fått en undanskymd plats i den svenska valrörelsen.

Vi utmanar svenska politiker att ge frågan om människors rätt till mat och värdighet utrymme också i den svenska politiska debatten. Den utsatta människan måste vara viktig var hon än befinner sig på jorden.
Vi måste se helheten för att kunna hitta en långsiktigt hållbar lösning på fattigdomsproblematiken och för vår svenska välfärd.
Den som vill stödja Lutherhjälpens arbete för att utrota hungern och bekämpa människohandel - och bedriva påverkansarbete i frågorna - kan göra det här.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: