torsdag, april 27, 2006

Dags för kårval

Snart är det dags för kårval i Uppsala. Nästa vecka - 2-4/5 - ska Uppsalas studenter avgöra vilka som ska leda kårens arbete och vad kåren ska ägna sig åt. I år ställer 8 partier upp av lite olika slag. Det största partiet i kåren är det partipolitiskt obunda catch-all-partiet Uppsala Universitets Studenter UUS som i år sitter i kårstyrelsen tillsammans med vänsterns studentförbund vsf. I kårfullmäktige sitter även de konservativa traditionsivrarna Det nya mösspartiet och de lätt populistiska tokliberalerna halvera.nu. Och så såklart mitt eget parti, s-studenter. Bland de tre nya partierna finns två politiska partier, Fria moderata studentförbundet (som är nygamla, de har suttit i kårfum tidigare) och gröna studenter (miljöpartiet, alltså). Festligast är Piratstudenterna som presenterar sig så här på kårens webbplats:
Piratstudenterna

Allt åt alla!

Vi är trötta på att vara styrda av byråkratiska landkrabbor som inte dricker rom. Vi vill ha allt gratis för att vi är värda det. Open Source, fildelning, kopior, kistor med guld och smycken och allt annat som sätter guldkant på tillvaron ska vi ha, och det nu. Med Jolly Roger i topp och vissheten om att vi har historien på vår sida strider vi mot upphovsrätt och toppstyre.

Det är vår tur nu, vinden har vänt. All makt till de sju haven! Vi tycker också det är viktigt att arbeta mot övervakning i alla dess former. Vi stödjer alla som delar med sig, från Jesus som kopierade bröd och Gandhi som kopierade salt (vi är också mot gubbvälde).

Vi är inte som andra partier eftersom vi har skörbjugg.

Allt åt alla!
Sharing is caring.

Även om jag onekligen blir lite charmad av piraterna så tycker jag såklart att alla ska rösta på s-studenter. Inte bara för att det är mitt parti, utan för att vi går till val på konkreta förslag på hur vi ska förbättra utbildningen i Uppsala och situationen för studenterna. exempelvis vill vi införa ett nytt system för den lokala studiebevakningen genom att införa kursombud på varje kurs, vil vill jobba för praktik för alla som vill ha det, och bättre praktik för de som redan har. Arbetet mot diskriminering och trakasserier fortsätter, liksom kampen för ett högre studiemedel och att arbetslösa studenter ska ha rätt till socialbidrag på sommaren. Vi har formulerat vårt valmanifest så här:

S-studenter.

Kämpar för dig.

För ett öppet och jämställt universitet

Ett universitet för alla. Vi vill arbeta för att bryta den sociala

och etniska snedrekryteringen till universitetet och arbeta

mot alla former av diskriminering och trakasserier. läs mer

Praktik till alla

Alla ska få in en fot på arbetsmarknaden under sin studietid.

Vi vill därför arbeta för att alla ska ha möjlighet till praktik

och förbättrad verksamhetsförlagd utbildning (VFU). läs mer

Kåren ska ta smällarna åt dig

Vi vill arbeta för bättre studiebevakning; det ska finnas

kursombud på alla kurser och ett utvecklat stöd till studieråd

och föreningar. läs mer

Mer pengar!

Vi vill arbeta för att studenter ska ha rätt till socialbidrag vid

arbetslöshet på sommaren, höjt studiemedel, förbättrade

sjukskrivningsvillkor och billigare kurslitteratur. läs mer


Ni som är medlemmar i kåren borde ha fått ett grönt kuvert i brevlådan med allt man behöver för att rösta men man kan också rösta i vallokal nästa vecka. Alla tider och platser finns här.

Inga kommentarer: