måndag, juli 10, 2006

Church of England välkomnar kvinnor som biskopar

Den anglikanska kyrkan i England sa i helgen ja till att tillåta kvinnor att bli biskopar, när deras General Synod (motsvarande kyrkomötet, alltså nationellt högsta beslutande organ) samlades i helgen, skriver kyrkans tidning.

Kvinnor har kunnat vara präster i Church of England i tio år, men kvinnor som biskopar har inte accepterats tidigare. Beslutet nu innebär att man enats om att det inte finns några teologiska problem med kvinnor som biskopar, däremot kommer det att ta ett tag innan regler och ordningar skrivits om. Dessutom lär det dröja ytterligare innan det finns tillräckligt meriterade kvinnor eftersom bara tio år gått sedan den första kvinnan vigdes. I Sverige dröjde det nästan 40 år efter att de första kvinnorna vigdes 1960 till Christina Odenberg blev biskop i Lund 1997.

Förutom att det naturligtvis är ett glädjande besked för engelska kyrkan, kan det sannolikt betyda mycket för resten av den anglikanska kyrkan också. Redan tidigare finns kvinnor som biskopar i anglikanska kyrkan i Kanada, Nya Zealand och USA - där även motsvarande ärkebiskopen är kvinna, nyss valdes Katharine Jefferts Schori till posten. Eftersom Church of England är något av huvudkyrka för anglikanska kyrkan kan beslutet förhoppningsvis spridas, och hjälpa till att befästa kvinnors plats som likvärdiga präster i kyrkor runt om i världen.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: