måndag, juni 04, 2007

Läs Kajsa Borgnäs om framtidens utbildningspolitik

Är inte så inspirerad i bloggandet för tillfället, har lite andra bollar i luften. Men så länge tycker jag ni ska läsa Kajsa Borgnäs debattartikel i aip om hur den framtida socialdemokratiska utbildningspolitiken borde se ut. Kajsa är ledamot i s-studenters förbundsstyrelse och väljs sannolikt till förbundets ordförande på studentförbundets kongress i Malmö nästa helg. I artikeln drar Kajsa upp några viktiga punker för framtidens utbildningspolitik:

- Kraven på ”tydlighet” i utbildningssystemet får inte förväxlas med särskiljande av elever. Att sätta ”kunskaperna i centrum” betyder inte att de barn med mest kunskaper ska sättas i centrum, få fler valmöjligheter och stärkt självförtroende medan de som lär sig långsammare inte får det.
- Gymnasieskolan ska inte vara uppbyggd främst efter dem som tidigt vet att de kommer att vilja ha ett praktiskt eller teoretiskt yrkesliv utan efter de elever som är osäkra i sina val.
- En fortsatt utbyggnad av högskolan handlar om rättvisa mellan generationer; 90-talisterna har samma rätt till högskolestudier som 80-talisterna, trots att de är många fler. Sverige ska inte vara det enda land i världen som minskar antalet högskolestuderande!
- Gymnasiet och högskolan ska utbilda för samhällsliv såväl som för arbetsliv. Vi måste vara tydliga med att vi inte vill ha en särskiljande skola, att vi inte vill ha tillbaka elithögskolan.
- Väl utbyggd vuxenutbildning och allmän högskolebehörighet handlar om rättvisa i efterhand - man ska kunna ändra sig när världen, eller man själv, förändras.


Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: