lördag, juni 16, 2007

Idag blir Kajsa ordförande

Just nu pågår Socialdemokratiska studentförbundets kongress. Förutom att anta ett nytt allmänpolitiskt program ska kongressen också välja en ny ledning, och den som idag väljs till ordförande är Kajsa Borgnäs från Uppsalaklubben Laboremus.

Kajsa är 24 år, uppvuxen i Tumba i södra Stockholm men har läst sin utbildning i Uppsala, Boston Collage och S:t Petersburg. Kajsa är som de flesta s-studenter pol.mag-student men har nationalekonomi som huvudämne. Jag har känt Kajsa sen hon gick med i Laboremus våren 2004 och vi har följts åt genom studentpolitiken. I Laboremus har hon bland annat varit kassör, suttit i kårfullmäktige, lett en studiecirkel om ideologi och varit med i föreningens Kubaprojekt. Det senaste året har hon suttit i s-studenters förbundsstyrelse som internationell sekreterare.

Kajsas är en verklig internationalist - hon talar ryska obehindrat och har rest i många olika sammanhang och är väl insatt i såväl internationell politik som asylfrågor här hemma i Sverige. Hon är en brinnande feminist och kommer med stor sannolikhet kunna såväl driva en feministisk politik som en fortsatt fördjupning av förbundets interna jämställdhetsarbete.

S-studenter har under de senaste åren haft fyra viktiga områden: utbildningspolitik, jämställdhet, internationella frågor och idépolitik. Med Kajsas kunskaper och erfarenheter tror jag att den inriktningen kommer att ligga kvar, men med en ytterligare förstärkning på det internationella området.

Jag känner Kajsa som en drivande och engagerad person med enorm kapacitet - få personer jag har träffat kan så snabbt som hon sätta sig in i nya sammanhang och områden och lära sig de viktiga frågorna och linjerna. Hon har en skarp analytisk förmåga och dessutom förmågan att formulera sig, inte minst i skrift. Kajsa har också förmågan att omsätta idéer i praktisk handling och det ska bli mycket spännande att följa studentförbundet under hennes ledarskap. Förhoppningsvis kan hon fortsätta den positiva utveckling som förbundet har haft de senaste åren under Magdalena Streijfferts ledning, då det tidigare starka falangtänkandet sjunkit undan till förmån för ett mer gemensamt arbete och enat förbund. Kajsa har under nomineringsprocessen haft ett brett stöd från en rad olika klubbar som traditionellt tillhört olika falanger - något som bäddar för en fortsatt enighet i förbundet.

Enligt säkra källor kommer Kajsas linjetal som hon ska hålla senare idag snart finnas tillgängligt på nätet. Tills dess kan man läsa exempelvis några artiklar av Kajsa:
För en solidarisk utrikespolitik (Libertas januari -07)
Socialdemokraterna och asylpolitiken (S-studenters hemsida, mars -07)
Irak och det amerikanska dilemmat (Tvärdrag april -07)
Upp till kamp för rätt till utbildning (AiP maj -07)

Bilden kommer från Republikanska föreningen. Kajsa Borgnäs debatterar framför slottet på Republikens dag 6 juni.
Andra intressanta bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: