lördag, juni 16, 2007

Kajsa Borgnäs linjetal som s-studenters ordförande

Som utlovades i förra inlägget så finns nu Kajsa Borgnäs tal som nyvald ordförande för S-studenter publicerat - på hennes alldeles färska blogg. Hon kallar det blygsamt för ett tacktal men till form och innehåll är det snarare ett klassiskt socialdemokratiskt linjetal.

Ellen Key sade en gång: ”Jag är socialist, demokrat, ja revolutionär, brinnande revolutionär. Men vi måste skona det sköna, personlighetens rätt, individualiteten. Socialismen får inte bli fiende till individualismen. De två måste förenas. Detta gör Hjalmar Branting. Håll er till honom.”

När jag läser dessa rader undrar jag – vad betyder de idag? Kan vi vara revolutionärer idag, med våra privilegier och vår kunskap om hur samhället ser ut?

Svaret, för oss som vill arbeta för en mer jämlik värld, måste vara, ja.

När de globala orättvisorna får ett ansikte i ett gatubarn i Kenya, när inkomstskillnaderna ökar och könsförtrycket blir verklighet i den låga kvinnolönen, maktlösheten, då ser vi vår utmaning. Vårt konkreta arbete i studentförbundet för det sammanhållna samhället, utbildningsrätten, den jämlika högskolan, är politisk praktik som skapar utrymme för individer, möjlighet för förändring och tillåter människor att förändras. För politik är inte bara ett sätt att tycka och tänka, ett sätt att argumentera för sin sak eller ens en önskan om en bättre värld. Politik är också ett sätt att leva. Politik handlar om din och min person, om vilka vi vill vara i världen. Det handlar om vad vi vill kämpa för att uppnå och vad vi är beredda att avstå för att dela med oss av. Att vara demokratisk socialist och feminist är att se hur allt hänger ihop. Du kan inte vara jämlik om inte jag är det, jag kan inte vara jämställd om inte du är det. Viljan till förändring finns bara där självinsikten finns. Att se sitt eget läge, vilja jämlikhet och göra politik, att göra det på gränsen omöjliga möjligt, det är det mest revolutionära som finns. Så kan också vi vara revolutionärer idag.


S-studenters hemsida är fortfarande inte uppdaterad, ens med ett pressmeddelande men det borde dyka upp imorgon eller på måndag.

Andra intressanta bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: