fredag, maj 11, 2007

Sjätte sinnet - konstutställning i Köpings kyrka

På torsdag 17/5, Kristi himmelsfärds dag, öppnar en konstutställning i en rad kyrkor i Västerås stift - Sjätte sinnet. I 23 kyrkor runt om i Västmanland och Dalarna har varsin konstnär inspirerats av kyrkorummet och gjort ett konstverk (eller i vissa fall en hel utställning) i mötet med rummet på temat Sjätte sinnet. Under hela sommaren kommer utställningen vara öppen och Västerås stift, som står bakom projektet, har dels producerat en karta med alla kyrkorna och information om konstnärerna, och dels gjort en konstkatalog som kommer att vara klar ungefär till midsommar. Istället för att ha en vandringsutställning med flera verk som rör sig mellan olika kyrkor kommer alltså utställningen pågå samtidigt i alla kyrkorna, från Älvdalen i norr till Nora i söder. Det är olika tekniker och typer av konstverk i de olika kyrkorna - exempelvis konstfilm/installation i Ljusnarsberg, glaskonst i Västerås domkyrka, textil i Stora Tuna kyrka och träskulptur i Hedemora.

Köpings kyrka är också med i projektet och hos oss kommer konstnären Sara Gustavsson från Stockholm ställa ut. Exakt vad det blir har vi inte fått se än, men det handlar om ett flertal målningar som kommer att utgöra utställningen.

Invigning och vernissage blir i samband med gudstjänsten kl 11 på torsdag. Det är en ekumenisk gudstjänst tillsammans med en rad andra församlingar här i Köping, som traditionen är på Kristi himmelsfärd här i stan. Vi har tagit fasta på utställningens tema och vi hoppas att det blir en gudstjänst för alla sinnen - det blir bland annat dans i kyrkan.

Information om alla kyrkorna och verken finns hos Västerås stift. Utställningen har öppet till den 2:a september.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: