tisdag, maj 29, 2007

Friday Night Lights - riktigt bra tv ikväll

Ikväll kl 21.55 börjar Kanal 5 visa det hyllade fotbollsdramat Friday Night Lights om ett high school-lag i en småstad i Texas. Serien följer den nya tränaren Eric Taylor och hans familj, spelarna och deras kompisar och familjer. I stan kretsar nästan allt kring fotbollen och laget och trycket är hårt på tonåringarna som inte alltid har särskilt bra förutsättningar från början.

Låt er inte luras av att det handlar om fotboll. Det handlar nämligen inte så mycket om fotboll. Eller jo, det gör det ju, men det handlar framför allt om människorna, om drömmar och vilja, om hur svårt det är att uppnå sina mål. Serien är också förvånansvärt intressant ur ett klassperspektiv och behandlar rasism på ett nyanserat och snyggt sätt. Låt er inte heller luras av att femman kallar det en ungdomsserie (eller "ny, snygg ungdomsserie" för den delen). Den handlar visserligen om tonåringar i high school men den har betydligt mer djup och mindre moralkakor än det mesta som lanseras som ungdomsserier.

Friday night lights är helt enkelt riktigt bra tv. Och det som jag gillar mest med serien är dels karaktärerna (och skådespelarna) som man verkligen känner för, dels hur den är berättad. Serien har en befriande avsaknad av övertydligheter och "nu-händer-det-något-viktigt"-markörer och pretentiös dialog (Heroes raka motsats på den punkten) och är dessutom nästan helt filmad med handkamera. Det ger en nästan dokumentär känsla och gör det aningens svårare att hänga med i handlingen (texasdialekten gör sitt till) än en del andra serier men när man vant sig är det mer befriande än krångligt.

Missar du kvällens avsnitt sänds det i repris på söndag kl 16.45.

I och med FNL visar femman framfötterna igen när det gäller snabba inköp av stora amerikanska serier. Visserligen inte lika snabba som på Ugly Betty och Brothers and sisters men det är ändå ett faktum att Kanal 5 har en lång rad av de serier som har bäst tittarsiffror/mest kritikerrosade under den gångna säsongen. Svt ligger hopplöst efter, även TV4 (som ju har House och Lost bl a och snart Heroes) och TV3 har fler stora serier. När nu Six feet under slutar, Veronica Mars sista säsong börjar sändas och Sopranos knappast heller kommer fortsätta för evigt undrar man ju lite om svt tänker på framtiden. Det görs otroligt mycket högkvalitativt tv-drama just nu, det vore väl inte för mycket begärt av public service att sända åtminstone något av det?

Friday night lights officiella hemsida (nbc.com)
Friday night lights på imdb

Andra intressanta bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: