torsdag, maj 10, 2007

Kyrkan och Stiftsgården satsar på Tällberg

[Uppdaterad] Tällberg forum är ett spännande evenemang som arrangeras varje år i Tällberg som ligger mellan Leksand och Rättvik i Dalarna. Byn, som annars är mest känd för sina fina hotell/span blir några dagar i juli varje år mötesplats för ledare från näringsliv, politik och organisationer från hela världen. Tanken är att genom olika seinarier, gruppsamtal och föreläsningar diskutera förutsättningar för gemensamma lösningar på globaliseringens problem och att ta tillvara dess möjligheter.

Forumet har ett ganska tydligt näringslivs perspektiv och är inte i sig något öppet sammanhang. Samtidigt är det itne heller något helt slutet maktmöte - det verkar varken likna World social forum eller world economic forum, om de nu skulle vara jämförelsepunkterna.

I samband med Tällberg forum ordnas en hel del öppna aktiviteter som riktar sig dels till forumdeltagarna och dels till allmänhet och turister, framför allt i Leksand. Även Svenska kyrkan är med och ordnar ett förmöte på Stiftsgården i Rättvik - Rättvik förrum. Tanken är att samla människor innan men också erbjuda deltagare boende på stifstgården under forumet med möjlighet till samtal på kvällarna. Förrumet är öppet även för de som inte ska deltaga i forumet, och är Temat är Hopp och profetisk röst – kyrkan om klimatfrågorna.

Kyrkans tidning har skrivit mer om Rättvik förrum (nr 17/07, klicka i listen). Där berättar Lena Bergqvist, ansvarig på Västerås stift:

– Syftet är att öka kunskapen om miljö och hållbar utveckling och samtidigt utnyttja dragkraften från Tällberg Forum, säger Lena Bergqvist, miljöansvarig på Västerås stift och den som tillsammans med Stiftsgården och diakon Annaeva Lagergren i Leksand tagit initiativ till träffen.Bra föreläsare– Tällberg Forum engagerar många bra föreläsare som vi har möjlighet att lyfta över till Rättvik dagarna innan. I år har vi till exempel EU-parlamentarikern Anders Wijkman som rapporterar från ett EU-perspektiv och psykologen Maria Ojala som berättar om sin avhandling som handlar om ungdomar och klimatångest. Rättviksmötet erbjuder också en plattform för deltagare på Tällberg Forum. Det var tidigare ett helt slutet arrangemang för forskare och makthavare inom näringsliv och samhälle, men rymmer numera också öppna föreläsningar.
[Uppdatering] Nu finns programmet som pdf (från Västerås stift).

Andra intressanta bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: