söndag, februari 25, 2007

Hedin och Arborelius är kontraproduktiva

Pingstledaren Hedin och katolske biskopen Arborelius lyckades verkligen få bloggosfären på fötter så här på en söndag. I skrivande stund 33 kommenterande bloggar på knuff.se och snart säkert fler. Och eftersom så många redan sagt så många kloka saker (som Sven Elander, Ulf Bjereld och Kulturbloggen) så finns det kanske inte så mycket mer att säga i sakfrågan. Jag blir mer nyfiken på hur de tänker och varför de gör det här utspelet.
Olika kyrkliga ledare har de senaste åren allt oftare uttalat sig i samhällsdebatten med utspel som i varierande grad kan kallas politiska. Minns till exempel Sveriges kristna råds Påskupprop och KG Hammars uttalanden mot Irakkriget. Men mig veterligen är det här första gången kyrkliga ledare uttalar sig partipolitiskt. Och det är stor skillnad på att säga "vi tycker så här i den här frågan, och ni (=alla politiker, eller regeringen) borde göra något åt det" och på att säga "vi borde göra så här, annars säger vi till våra medlemmar att rösta bort er".

Jag är annars en vän av att kyrkliga företrädare deltar i samhällsdebatten, men inte på ett sådant här sätt. Förutom att jag verkligen tycker att de har fel i sak så finns det flera saker som stör mig. Framför allt att de har en så tydlig partipolitisk inriktning och att det snarare handlar om att hota med röster än att lita till andra argument. Det stör mig naturligtvis också att de uttalar sig som om deras ståndpunkt var den självklara kristna ståndpunkten eller att de företrädde "den kristna rösten" i Sverige. Det finns många kristna - liksom många andra - som tycker att abortfrågan är en komplicerad moralfråga. Det betyder inte att alla kristna tycker att polska kvinnor hellre ska dö i illegala aborter än att få göra abort i Sverige.

Jag tror att det här utspelet är kontraproduktivt på flera sätt. Dels för att det är så uppenbart att de inte talar för så vansinnigt många väljare, dels för att det knappast finns något annat seriöst parti än kd att rekommendera för väljare som vill ha en restriktiv abortlagstiftning (det skulle väl vara soffan, i så fall). Men framför allt så framstår utspelet som oprofessionellt, det irriterar sannolikt andra kristna grupper och det kommer knappast påverka i sakfrågan. Pingstledaren och den katolske biskopen har knappast förbättrat kristna kyrkors möjligheter att påverka samhällsdebatten idag.

Andra intressanta bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: