lördag, mars 17, 2007

Perssons avskedstal utan större överraskningar

I förmiddags höll Göran Persson sitt avskedstal, över en timme ägnade han åt att sammanfatta sina år som partiordförande och statsminister. Talet innehöll ungefär det man kunde förvänta sig, och var på många sätt ett typiskt Perssontal. Han talade om den sanerade ekonomin och den bevarade välfärdsmodellen, om det gröna folkhemmet, gjorde en kort historieskrivning över sin regeringstid och talade om framtidens frågor. Några storslängar mot regeringen och många tack till partiet och människor.

Det som möjligen förvånade eller åtminstone inte var helt givet, var att han som han själv uttryckte det föregrep valanalysgruppen genom att peka på risken för att missnöjet mot den nya regeringen inte kommer att gynna socialdemokratin utan snarare sverigedemokraterna och andra missnöjespartier. Kanske inget väldigt kontroversiellt i sig, men det är ju en viktig del av sossarnas oppositionspolitik just nu att påpeka hur vanliga människor drabbas av regeringens nedskärningar, och då är det kanske en viktig poäng att det inte alltid är en fördel för oss att elda på missnöjet utan att vara konstruktiva.

Den andra punkten som förvånade var att han i slutminuterna spekulerade på klassiskt manér om möjligheten att gå till val 2010 på återställa a-kassan och andra försämringar som den borgerliga regeringen gjort. Persson hävdade med bestämdhet att reformutrymme kommer att finnas och att det inte är någon omöjlighet att återställa a-kassan. Svårare, men inte omöjligt, menar han att det kommer att bli att ta tillbaka de utsålda sjukhusen i offentlig regi.

Jag vet inte om Persson har rätt i sak. Däremot tror jag att det är dumt att redan idag bestämma sig för att det antingen är omöjligt eller nödvändigt att gå till val på en viss fråga eller på vissa förslag. Jag återkommer till detta i ett senare inlägg.

Perssons tal finns refererat hos dn. Hela talet finns hos sveriges radio och hos svt.

Andra intressanta bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: