söndag, mars 25, 2007

Nerladdningen av tv-serier förändrar marknaden

Svd skriver idag om nedladdning av amerikanska tv-serier i Sverige, och hur det påverkar svenska tv-kanaler. Exemplet är tv4 som köpt in succéserien Heroes som ska börja sändas i höst, ett år efter premiären i USA. Dock har en stor del av de tänkta tittarna redan sett serien, via nedladdning.

Trots att fenomenet med nerladdning av tv-serier växt snabbt de senaste åren skrivs det ganska lite i svenska media. Några mer omfattande undersökningar om hur vanligt det är verkar inte heller finnas. En fingervisning kan man kanske få från en site som undertexter.se, som lägger ut egenöversatta svenska texter till filmer och tv-serier. Ett exempel: texterna till senaste avsnittet av Lost som sändes i usa i onsdags har idag laddats ner drygt 10 000 gånger, det första avsnittet i årets säsong (som alltså sändes i höstas) som funnits ute betydligt längre har laddats ner nästan 33 000 gånger. För Heroes som svd skriver om är motsvarande siffror drygt 16 000 för senaste avsnittet och drygt 30 000 för årets första. Hur stor andel av de som laddar ner serien som också laddar ner undertexter går det knappast att veta, men det är sannolikt betydligt fler som ser serierna än de som använder undertext.se.

Artikeln konstaterar att tv-bolagen kommer att tvingas mot nya lösningar, på samma sätt som skivbolagen sent tvingats till att undersöka möjligheterna med legal nedladdning. I artikeln nämns till exempel reklamfinansierade gratistjänster på nätet. Det finns redan i usa - senaste avsnittet av i princip alla primetime-serier kan ses på respektive tv-bolags hemsida. Men det förutsätter ett amerikanskt ip-nummer. Man kan ju tänka sig att ett första steg för de andra ländernas tv-stationer som betalar dyrt för att visa de amerikanska serierna skulle börja med att trycka på för en internationell tillgång till avsnitten. Något som skulle kunna vara en bra affär samtidigt som det ytterligare ökade intresset för serierna bland tittare i många fler länder.

Precis som i frågan om musik är det nämligen inte så självklart att nedladdningen bara är negativa för tv-bolagen. Enligt insatta tv-bloggen Weird science i vintras ska tv-bolaget Fox på flit släppt några förhandsavsnitt av den nya säsongen av 24 på ett sådant sätt att det var uppenbart att de kommer att fildelas. Det intresse som finns bland fildelarna innebär en marknadsföringskanal, och det faktum att bloggar i Europa skriver om serier innan de kommer på de nationella tv-stationerna innebär sannolikt en stor fördel jämfört med de artiklar som skrivs utifrån pressreleaserna samma vecka som serierna får premiär.

Tiden då amerikanska tv-serier visas i Sverige ett eller flera år efter att de spelats in, eller då tv bara var det som visades på svensk tv i den ordinarie tablån är för länge sedan förbi. Förhoppningsvis inser såväl amerikanska tv-bolag som de svenska kanalerna det snart.

Bilden kommer från heroestheseries.com.
Andra intressanta bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: