lördag, mars 31, 2007

Förnyelsen tar form

Nu börjar förnyelsen av socialdemokraterna under Monas ledarskap ta form. De fyra områden som hon tog upp i sitt installationstal - jobben, välfärden, miljön och de internationella frågorna - får varsin rådslagsgrupp ledd av två personer vardera. Att den internationella gruppen elds av Jan Eliasson och Margot Wallström avslöjades direkt, de andra grupperna ska ledas av Carin Jämtin och Stefan Löfvén, ordf IF Metall (välfärden), Thomas Östros och riksdagsledamot Luciano Astudillo (jobben) samt Ulrica Messing och Götebrogs kommunalråd Annelie Hultén (miljön).

Exakt hur rådslagen ska gå till presenterades inte men man kan nog förutsätta att de kommer att innehålla ett moment av diskussion och studiecirklar ute på gräsrotsnivå som de senaste årens rådslag har gjort. Något som är efterlängtat i partiet, och förhoppningsvis finns även förutsättningar för såväl en bred diskussion i partiet som att denna breda diskussion kommer att få genomslag i det förslag på politiska riktlinjer som ska presenteras och antas på partikongressen 2009.

När det gäller namnen måste jag säga att det ser bra ut. Mona verkar ha lyckats sätta ihop grupper som tillsammans representerar stora delar av partiet. De tre storstäderna finns representerade, facket, några gamla statsråd, eu-nivån, riksdag och kommun. 4 män och 4 kvinnor och någorlunda åldersspridning. Någon tidning klagade på att det inte finns några nya namn, något jag tycker är lite missriktat. Dels är det knappast aktuellt för socialdemokratin att göra en total makeover och kasta ut alla gamla och ta in nya personer som moderaterna - sossarna är alldeles för mycket folkrörelse för att det ska vara möjligt och önskvärt - och dels kräver ett sådant här arbete tunga företrädare för att få genomslag, och då behöver det vara personer med erfarenhet och starka positioner i partiet. Dessutom stämmer inte riktigt bilden av att det bara är samma gamla personer som alltid. Även om det handlar om personer som funnits i ledande positioner inom socialdemokratin så hör knappast någon utom möjligen Tomas Östros till Perssons gäng. Tror någon att det är slump att Pär Nuder inte finns med i gruppen?

Jag tror faktiskt att de här rådslagsgrupperna har rätt bra förutsättningar att såväl förändra hur diskussionen i partiet förs som vilken politik den här diskussionen ska mynna ut i. Det här känns kul!

Pressmeddelande från socialdemokraterna.se
Andra intressanta bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: