onsdag, april 05, 2006

Det blir en höjning - men långt ifrån tillräcklig

[Uppdaterad] Det blev en höjning av studiemedlet på 300 kr/månad (varav 100 kr bidrag och 200 lån) i vårbudgeten som blev klar i morse, rapporterar ekot. Vänstern accepterade budet, men på vänsterns hemsida skriver Alice Åström att det bara är ett första steg, och att (v) nu kommer driva studiemedlet som en valfråga.

SFS är inte nöjda med höjningen, och i ett pressmeddelande säger vice ordförande Lotta Ljungquist:
– Studenternas ekonomi har släpat efter i 15 år, nu finns för första gången en chans att göra något åt det. Då föreslår de en höjning som bara är en femtedel av vad som behövs, säger Lotta Ljungquist.

300 kr räcker inte långt. Enligt den exempelbudget som sfs ställt upp går studenter back c:a 1000 kr/månad och många måste jobba extra eller få pengar från sina föräldrar eller leva på en sambo för att klara sig. En rejäl höjning behövs!

Samtidigt är det ju tydligt att studentrörelsens enade arbete för ett höjt studiemedel börjar ge resultat. Tyvärr inte i ett tillräckligt högt studiemedel än, och den kampen fortsätter. Men nu finns frågan på allvar på dagordningen, och nu finns större möjligheter än på länge att diskutera studenters ekonomiska situation politiskt. Räkna med att det blir mycket studiemedel i valrörelsen.

[Uppdatering] I dn:s artikel finns också bildbevis på den engagerade studentrörelsens företrädare demonstrerande utanför budgetförhandlingarna.

(som vanligt: skriv under för ett höjt studiemedel!)

Inga kommentarer: