tisdag, juli 10, 2007

Farligt att vara ung?

Min Almedalsvecka började med ett seminarium hos LO i deras högkvarter på Hamnplan 5 och seminariet "Är det farligt att vara ung eller 55+?" och handlade om ungdomars respektive äldre på arbetsmarknadens villkor. Seminariet bestod dels av presentationer av två kommande rapporter av LO-utredarna Dan Andersson och Jenny Lindblad om ungas respektive äldres (55+) på arbetsmarknaden, där det är tydligt att det inte i sig är farligt att vara ung, eller ens att vara fattig eller arbetslös några år som ung. Många klarar sig ganska bra senare i livet trots några tuffa år som ung. Det som däremot slår igenom är - föga förvånande - kön och klass. Redan i den yngsta gruppen 20-24 har kvinnor märkbart lägre löner än män och detta håller i sig geom arbetslivet. Även de som har arbetarklassbakgrund har sämre förutsättningar att klara sig senare i livet än de unga med medelklassbakgrund som är arbetslösa eller lågbetalda några år mellan 20 och 30. När det gäller de äldre så har de delvis en liknande problematik som de yngsta på arbetsmarknaden, i alla fall de som fallit ur arbetsmarknaden och vill ta sig tillbaka. Det är inte svårt för den 55+are som har ett jobb att hitta ett nytt, utan det svåra är insteget - precis som för de yngre. Även här ser man att kvinnor har det svårare.

Presentationerna följdes av ett samtal mellan Kajsa Borgnäs, ordförande för s-studenter och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin under ledning av Nisha Besara , som i mycket kom att handla om de ungas villkor och vikten av en bra utbildningspolitik för såväl arbetsmarknaden som för de ungas skull. När publiken släpptes in hanldade det även om skolpolitiken där Kajsa uttalade seminariets snyggaste formulering.
Det fungerar inte att plocka mobiler och flytta på mobbare. Vi ska plocka pengar och resurser och flytta till de kommunala skolor där de behövs mest.

På bilden: Kajsa Borgnäs, Wanja Lundby-Wedin och Nisha Besara
Andra intressanta bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: