söndag, juli 29, 2007

Ny predikan uppe

Nu ligger dagens predikan uppe på predikobloggen: En grund värd att bygga på. Temat den här söndagen är "andlig klarsyn", det är lite kärvare än vanligt. Förhoppningsvis läsvärt ändå.

torsdag, juli 26, 2007

Bloggblogg: fortsatt sommartid

Som ni märker händer det inte så mycket här på bloggen. Jag har visserligen börjat jobba igen efter semestern men inspirationen går inte hit till bloggen just nu. Det får helt enkelt råda sommarlugn här ett tag till. Men håll utkik, snart är jag igång igen i full fart. Och på söndag kommer en ny predikan i predikobloggen.

måndag, juli 23, 2007

Kajsa valbevakar

S-studentordförande Kajsa Borgnäs är tillsammans med några s-studenter i Turkiet och bevakar valet. Hon skriver på sin blogg, dels om valet, dels om de som väljer. Det senare inlägget är verkligen en spännande inblick i något som inte bevakas så ofta - de kvinnliga väljarnas diskussioner. Läs!

torsdag, juli 19, 2007

Almedalen har potential för vänstern

Som bekant skriver jag krönikor för läsvärda nättidningen Efter Arbetet. Till dem skrev jag några reflektioner om Almedalen som av olika skäl inte kommit upp på sidan - så jag publicerar dem här så länge. [Uppdatering] Nu ligger texten uppe på Efter Arbetet också.

Är Almedalen almedammen - en klubb för elitens inbördes beundran - eller demokratins årliga sommarhögtid? Alla verkar ha en åsikt, de ängsliga minglarna som vill synas med rätt personer, pr-konsulterna som ständigt ser ut att vara på väg någon annanstans, de radikala alternativalmedalingarna utanför stan, frivilligarbetarna och folkrörelserna och såklart alla proffstyckarna. Kanske har de mängder med turister som trots allt finns i Visby eller framför allt utanför staden också en åsikt - den hörs hur som helst inte lika tydligt.

Jag tror faktiskt att Almedalsveckan har ganska stor demokratisk potential. Visst är mycket av rapporteringen från mingellivet alltför okritisk och visst finns det fog för kritiken att veckan blir ett nätverkande för eliten ur olika sfärer där intressekonflikter sjunker undan över rosévinet på uteserveringarna. Men trots allt ordnas väldigt mycket aktiviteter av organisationer som inte har en gigantisk budget eller tentakler i regeringskansli och pr-branch. Den som är intresserad kan gratis lära sig massvis om fackets arbete och utmaningar, situationen i Västsahara, hur det går med FN:S milleniemål eller hur regeringens vårproposition fördelar pengar mellan män och kvinnor. För en billig båtbiljett och en tältplats kan vilken frivilligorganisation som helst komma hit, gå på seminarier och ställa frågor och med lite tur träffa potentiella samarbetspartners och få nya vinklar. Nu är det ju inte så att vem som helst får tillfälle att trava fram till vilken minister som helst, men helt omöjligt är det inte. Ett exempel är studentrörelsen - lokala kårer, samarbetsorganet Sveriges förenade studentkårer, fackförbundens studentråd och politiska studentförbund - har i flera år kommit till almedalen och utbildningsfrågorna finns faktiskt på agendan. Och i år kom utbildningsministern till SFS frukostpicknick. Och oavsett ministernärvaro tror jag att de kontakter studentföreträdarna kan knyta ger mycket i dagliga påverkansarbetet.

Men jag tror att det krävs lite mer av den breda vänstern och radikala rörelser för att den här demokratiska potentialen ska slå ut. LO finns på plats och satsar ganska stort, och Vänsterpartiet har en hel del aktiviteter på sin egen dag fredag. Andra aktörer på vänstersidan har också seminarier och ungdomsförbunden finns på plats. Men jag tror att man skulle kunna ha mer samordning, fler tunga namn och de som kommer hit borde stanna längre, gå på seminarier och tillåta sig att vara med mer i samtalet. De aktörer - LO, de rödgröna riksdagspartierna, större fristående aktörer - som har en del resurser skulle kunna dels samordna sig med varandra, dels lyfta in mindre, fria grupper för att få till ett bredare samtal. Kanske kan man knyta ihop sig mer med de trots allt ganska många bistånds- och utvecklingsorganisationer som är här - Lutherhjälpen, diakonia, röda korset m fl - och ordna ett större seminarium med förslagsvis internationella gäster. Frågor om jämställdhet, rasism, global rättvisa och årets innefråga klimatet är bara några exempel på vad som skulle kunna diskuteras. Samarbeten och nya konstellationer kan både få upp frågor på agendan och utgöra en plats för samtal, idéutveckling och nytänkande för arbetarrörelsen och den breda vänstern. Kanske kan då också den mer frihetliga alternativa almedalsveckan lockas in till stan och delta i det samtalet.

I år har såväl partipolitiken som näringslivet tagit mindre plats. Det borde alltså nästa år finnas plats för en stark vänsternärvaro. En närvaro som inte minst skulle kunna ge det politiska samtalet och idéutvecklingen mycket. Om ni kommer, så kommer jag!

Andra intressanta bloggar om: ,

fredag, juli 13, 2007

Kyssen hetast - Reinfeldt iskall

Westander PR korade i förmiddags kallast och hetast i Almedalen. Kallast blev Fredrik Reinfeldt - "för att han inte kom och att ingen verkar bry sig". Frånvaro av inte bara statsministern utan även många andra toppolitiker, och att många av de som kom inte stannade så länge, har onekligen påverkat almedalsveckan så att partipolitiken hamnat i bakgrunden till förmån för sakfrågor, intresseorganisationer och olika braschföreträdare.

Hetast i Almedalen var Kyssen - eller snarare vigseln mellan RFSL:s ordförande Sören Andersson och Daniel Juvas som fick mycket publicitet och uppmärksamhet men också var ett kraftfullt inlägg i en högaktuell politisk fråga, könsneutrala äktenskap. I år det personliga politiskt, onekligen.

Andra bloggar om: , , , , ,

torsdag, juli 12, 2007

Klassiskt Almedalsarrangemang: debatt och mingel

Tvekampen på Wisby hotell stod ikväll mellan SSU:s ordförandekandidat Jytte Guteland och MUF:s ordförande Niklas Wykman och temat var ungdomsarbetslösheten. Högt tempo, publik som mest bestod av journalister och trogna fans till respektive ungdomspolitiker samt kända argument präglade den ganska underhållande debatten. Så här såg det ut.






























Andra bloggar om: , , , , ,

Ett utbildningspolitiskt alternativ?



Finns det ett utbildningspolitiskt alternativ till regeringens politik? Och hur ska det se ut? Det var frågorna i fokus på s-studenters utbildningspolitiska samtal med representanter för oppositionspartierna i riksdagen.

En rad olika frågor diskuterades - utbildningskvalitet, breddad rekrytering, samverkan mellan akademi och arbetsliv, jämställdhet bland professorer, forskningsanknytning, studenters ekonomi bland annat. En del frågor som egentligen rör skolan mer än högre utbildning kom också upp, som synen på friskolor, betyg och vuxenutbildning.

Även om paneldeltagarna inte riktigt ville säga det rakt ut, är det tydligt att det finns många punkter där de är överens. Just utbildningspolitiken är ett av de områden där det finns en stor samsyn i oppositionen och dessutom en stark politik. Satsningar på en fortsatt breddad rekrytering, många vägar in i högskolan, jämställdhet, kvalitet som inte står i motsats till utbyggnad och satsning på regionala högskolor. Det är en politik som står i tydlig motsats till regeringens politik som leder till mer skiktning, mer uppdelning, mer elitutbildning.

Flera stora frågor som togs upp kommer att behöva en fortsatt diskussion - friskolor, betyg, studenters trygghet och ekonomi, doktoranders villkor. Men förutsättningarna verkar vara goda inför en gemensam utbildningspolitik inför nästa val.

På bilderna: paneldeltagarna Marie Granlund, riksdagsledamot (s), Rossanna Dinamarca, riksdagsledamot (v), Mats Pertoft, riksdagsledamot (mp) samt s-studenters förbundsordförande Kajsa Borgnäs.
Andra intressanta bloggar om: , , , ,

Skolrådslaget släppt

Imorse släppte socialdemokraterna det första rådslagsmaterialet, och temat är skolpolitiken. Materialet innehåller fler frågor än påståenden och skickas nu ut för att diskuteras på bred front i partiet och kanske också på andra ställen.

Hela materialet finns att ladda ner här (pdf). Räkna med att jag återkommer.

Andra bloggar om: , , , , ,

Mer Feber

[Uppdaterad] Det är fler som skriver om Klubb Feber, Gotlands första Queerklubb:
QX reportage inför premiären
Radio Gotland hälsar på arrangörerna innan premiären (scrolla nedåt)
Gotlandska.se

Helagotland.net

Sen blir det ju mer Feber varje tisdag till och med 7 augusti. Nästa vecka blir det sannolikt färre politiker och fler brats - stockholmsveckan borde sätta sina spår även på Klubb Feber...

[Uppdatering] Nu har politikerbloggen lagt upp sina bilder också: här, här, här, här, här och här.

Bilden är tagen av Linnea Ornstein.
Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag, juli 11, 2007

Hett på Feber igår




[Uppdaterad) Klubb Feber igår var en fullständig succé, med mycket folk, hög stämning och bra musik. Här är några av mina vänner som var där - snart finns fler mingelbilder på klubbfeber.se. Uppdatering: De första bilderna är upplagda på klubbfeber.se nu.





Andra bloggar om: , , , , , ,

tisdag, juli 10, 2007

Vetenskapsrådet fördjupar i Almedalen


Idag har jag bevistat två mycket intressanta och välgörande icke-ytliga miniseminarier i serienSAMspråk - en satsning av Vetenskapsrådet, Riksbankens jubileumsfond, Vitterhetsakademien och FAS, som tillsammans är Sveriges största finansiärer av humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Tanken är att låta en rad forskare inom hum-sam-området presentera sin forskning och få tillstånd ett samtal mellan politiker och forskarvärlden. Jag vet inte hur många politiker som hittat dit, men de två seminarier jag var med på var mycket spännande och dessutom relevanta.

Först lyssnade jag på Ashk Dahlén, islamolog från Stockholms universitet som talade om Shari'a och hur debatten om nytolkning och modernitet går hos några muslimska tänkare. Han berättade om hur vi i Sverige och västvärlden oftast mest ser de fundamentalistiska minoriteterna inom Islam och inte känner till den breda mittfåran, som i den klassiska islam innebär att Shari's snarare handlar om etik och levnadsregler för individen än ett lagsystem för rättsskipning - en metod för att fatta beslut och inte en lagbok. Inte minst i Europa men även i arabvärlden pågår sedan mer än hundra år diskussioner om hur shari'a kan och bär kombineras, integreras eller kontrasteras mot västerländsk rättsskipning och mänskliga rättigheter. Olika tankespår finns, såväl de som menar att shari'a-traditionen är förenlig med mänskliga rättigheter och europeiska länders lagstiftning, och de som menar att mer grundläggande revision (av shari'atraditionen) krävs för att de ska kunna kombineras.

Det andra seminariet var med sociologiprofessorn Sten-Åke Stenberg, Stockholms universitet, som talade om problemen med medias förenkling av forskningsresultat och vilken fara det innebär för opinionsbildning och inte minst politiken om man baserar beslut på den mycket förenklade och ofta feltolkade nyhetsrapportering om forskningsresultat. Med några slående exempel visade han hur olika forskningsrapport kan framstå, beroende på hur man väljer att presentera resultaten. Inte minst handler det om att man brister i den politiska analysen av resultaten. Även om ett visst beteende eller omständigheter innebär en förhöjd risk för något negativt, måste man fråga sig: hur många gäller det här egentligen? och vilken spridning finns - är sambandet entydigt eller (vilket är vanligare) hur många gäller det inte. Och då måste man också ställa sig frågan om vilka det är som står utanför - och kanske är det minst lika intressant som själva den förhöjda risken.
Samtalet efteråt kom att handla om bristen på mötesplatser mellan forskning och politik, och vikten av att lära sig undvika de enklaste fällorna. Något som fler politiker - och forskare och journalister - borde få tillfälle att diskutera.

Arrangörerna på plats vittnade om att intresset från forskarvärlden varit stort trots att planerna kom igång sent och verkade planera för en större satsning nästa år. Något som åtminstone jag skulle uppskatta - det behövs snarare mer fördjupning än mindre här i almedammen...

På bilderna: fil dr Ashk Dahlén och professor Sten-Åke Stenberg, båda från Stockholms universitet.
Andra intressanta bloggar om: , , , , ,

Ungdomsrådet fyller SSU:s funktion?

Som de flesta andra skrivit om så handlade Monas tal till stora delar om ungdomar och ungdomars villkor. Jag blev särskilt glad över det stora fokuset på bostadspolitiken, en ofta eftersatt fråga, och att hon nämnde (om än alldeles för kort) det internationella solidariska perspektivet i samband med klimatfrågan.

Det är intressant med ungdomssatsningen, och särskilt annonserandet av ett nytt ungdomsråd. Jag har dock hört en och annan muttrande SSU:are som uppfattar rådet som ett underkännande av den egna ungdomsorgansiationen, och jag måste hålla med om att det finns en grund för den kritiken. En av de stora poängerna med att ha ett ungdomsförbund är väl att de kan bidra med ungdomsperspektivet i politiken - och med sin lokala organisation borde SSU ha större överblick gällande ungdomars villkor och frågor än de enskilda ungdomar som ska ingå i rådet. Men SSU kanske uppfattas som alltför upptagna av annat för att bidra med det perspektivet i partiet, något som i sig är problematiskt.

Andra intressanta bloggar om: , , , , ,

Missa inte Klubb Feber ikväll!


En kort påminnelse: ikväll har Gotlands första Queerklubb Feber premiär på restaurang Underbar vid stora torget i Visby. Det snackas överallt och det kommer mycket folk, tror arrangörerna Anna Ardin och Petra Ornstein. Vi ses på dansgolvet!



P.s. Feber finns inte i Almedalsprogrammet, eftersom det inte anses vara ett politiskt arrangemang. Men tanke på att det totalt bland alla flera hundra seminarier finns två arrangemang med HBT-tema, och att det aldrig funnits en gayklubb i Visby trots alla dess turister på sommaren tyder väl på att det är ett viktigt politiskt statement att få dansa med vem man vill.

Farligt att vara ung?

Min Almedalsvecka började med ett seminarium hos LO i deras högkvarter på Hamnplan 5 och seminariet "Är det farligt att vara ung eller 55+?" och handlade om ungdomars respektive äldre på arbetsmarknadens villkor. Seminariet bestod dels av presentationer av två kommande rapporter av LO-utredarna Dan Andersson och Jenny Lindblad om ungas respektive äldres (55+) på arbetsmarknaden, där det är tydligt att det inte i sig är farligt att vara ung, eller ens att vara fattig eller arbetslös några år som ung. Många klarar sig ganska bra senare i livet trots några tuffa år som ung. Det som däremot slår igenom är - föga förvånande - kön och klass. Redan i den yngsta gruppen 20-24 har kvinnor märkbart lägre löner än män och detta håller i sig geom arbetslivet. Även de som har arbetarklassbakgrund har sämre förutsättningar att klara sig senare i livet än de unga med medelklassbakgrund som är arbetslösa eller lågbetalda några år mellan 20 och 30. När det gäller de äldre så har de delvis en liknande problematik som de yngsta på arbetsmarknaden, i alla fall de som fallit ur arbetsmarknaden och vill ta sig tillbaka. Det är inte svårt för den 55+are som har ett jobb att hitta ett nytt, utan det svåra är insteget - precis som för de yngre. Även här ser man att kvinnor har det svårare.

Presentationerna följdes av ett samtal mellan Kajsa Borgnäs, ordförande för s-studenter och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin under ledning av Nisha Besara , som i mycket kom att handla om de ungas villkor och vikten av en bra utbildningspolitik för såväl arbetsmarknaden som för de ungas skull. När publiken släpptes in hanldade det även om skolpolitiken där Kajsa uttalade seminariets snyggaste formulering.
Det fungerar inte att plocka mobiler och flytta på mobbare. Vi ska plocka pengar och resurser och flytta till de kommunala skolor där de behövs mest.

På bilden: Kajsa Borgnäs, Wanja Lundby-Wedin och Nisha Besara
Andra intressanta bloggar om: , , , , , , ,

måndag, juli 09, 2007

På plats i Almedalen

Efter en omänskligt tidig uppstigning imorse, lång busstur och morgonbåt är jag nu på plats i Visby. Nu väntar en vecka med seminarier, snack, mingel, fest och politik och förhoppningsvis en del semester. Höjdpunkter blir Klubb Feber imorgon och några spännande seminarier. Rapporter kommer - mycket politik, mindre skvaller.

Andra bloggar om: , , ,

fredag, juli 06, 2007

Ta bort raggarbilseländet!

Just nu pågår ett av de mest irriterande och otidsenliga - och tyvärr största och populäraste - evenemangen i Västerås: Power Meet. Det är en gigantisk raggarbilsträff som till viss del är en utställning av gamla fina bilar och till största delen är massa gamla (oftast inte lika fina) bilar som cirklar runt i stan och är fyllda med folk som dricker öl, lyssnar på musik och ibland låter. Jo, en hel del folk står vid sidan och tittar på också.

Förutom den allmänna klimatångest man kan få av alla dessa utsläpp som äger rum i min hemstad under helgen, det framkomlighetsproblem som dessa tusentals bilar innebär och hur ostädat det blir i stan efter helgen, är just nu det faktum att crusingrutten går precis utanför mitt fönster. Det pågår alltså en strid (men långsam) ström av bilar utanför konstant sedan igår kväll, de flesta med hög musik och en del med högljudda passagerare, och på parkeringsplatsen på andra sidan gatan pågår någon sorts fest.

Jag kanske inte förstår kulturyttringen eller tjusningen i varken bilar eller raggarkultur. Men just nu känns det rätt sunkigt att en av de stora festligheterna i den här stan är att 15 000 väldigt icke-miljövänliga bilar åker runt runt i och omkring stan. Förutom bensin konsumeras dessutom en hel del öl och tyvärr också delvis i kombination (öl och bilkörning, alltså). Att kommunen lagt en symbolisk summa på utsläppsrätter hos Naturskyddsföreningen lär knappast kompensera för varken koldioxidutsläpp eller nedsmutsningen som sker den här helgen. Jag kommer plötsligt ihåg varför jag under min ungdomstid (då jag bodde i Västerås senast) alltid såg till att åka från stan första helgen i juli...

Bilden kommer från svenska wikipedia, uppslagsord raggarbil, och är tagen på Power Meet 2005.
Andra intressanta bloggar om: , , , , ,